fbpx

Nechat si bývalého či bývalou mezi přáteli může podle psycholožky naopak paradoxně pomoci. S odloučením se líp smíříte

Zveřejněno: 1. 8. 2018

Otázku, zda si ponechat svého expřítele či expřítelkyni jako "přítele" alespoň na Facebooku, řeší v dnešní době mnoho mladých lidí, kteří se čerstvě rozešli. Podle výzkumu britské psycholožky Tary Marshallové, který zveřejnil server Psychology Today, přitom takové přátelství může pomoci k lepšímu zotavení z rozchodu. Jedná se rozhodně o lepší způsob, než když se dál s bývalým či bývalou vídáte dál "naživo" třeba v práci. Nesmíte ale bývalého partnera na Facebooku intenzivně sledovat, tedy stalkovat.

Související…

Chcete, aby vás vykopli z Facebooku? Řekneme vám jak na to
Klára Kutilová

Aktivity bývalého partnera sleduje na Facebooku po rozchodu podle výzkumu celá třetina lidí. Tímto sledováním se myslí "cílené vyhledávání aktivit expartnera", nikoliv situace, kdy si bývalého pouze mezi přáteli necháte. Psycholožka z Brunel London University Tara Marshallová prováděla výzkum, jehož se zúčastnilo 464 lidí, kteří byli v různých typech vztahů (svobodní, ženatí, zadaní…), měli účet na Facebooku a prošli si alespoň jedním rozchodem.

Nejlepší vyhlídky pro osobní růst měli nakonec lidé, kteří si bývalé partnery z přátel vymazali.

Zkoumala, zda se lidé s bývalým partnerem vídají offline, tedy tváří v tvář, sledují ho na Facebooku, nebo ho mají na Facebooku pouze v přátelích. Dalšími oblastmi, na které se psycholožka zaměřila, byly trápení nad rozpadem vztahu, negativní pocity vůči bývalému partnerovi, touha po bývalém partnerovi a osobní růst (ten byl poměřován z hlediska počtu životních změn, ke kterým v životě respondenta po rozchodu došlo, např. rozvoj nových zájmů).

Potkávat se naživo?

Osobní kontakt s bývalým partnerem účastníkům výzkumu obecně neprospíval. Ti, kteří se s expartnerem stýkali "offline", vykazovali větší míru utrpení a touhy po partnerovi než zbylé skupiny. Čím více kontaktu tohoto typu se svou bývalou láskou měli, tím horší byly jejich pocity.

O mnoho pozitivnější ale nebyly ani výsledky těch, kteří svého partnera aktivně sledovali na Facebooku. Nejenže po partnerovi stále toužili, ale chovali k němu také často negativní pocity a nevykazovali velkou míru osobního růstu. Sledování expartnera zkrátka obvykle prodlužuje zotavení zotavení po rozchodu.

Přátelství a sledování

V případě, že respondenti zůstali s expartnerem přáteli na Facebooku, ale aktivně ho nesledovali, vykazovali nižší míru touhy po expartnerovi a negativních pocitů vůči němu. Co se týče osobního růstu, neměli respondenti dobré výsledky. Existovala u nich tudíž menší pravděpodobnost, že půjdou dál vlastní cestou a budou rozvíjet své zájmy. Nejlepší vyhlídky pro osobní růst tedy měli nakonec lidé, kteří si bývalé partnery z přátel vymazali, dál nesledovali je ani jejich profily na sociálních sítích a začali se věnovat vlastním novým aktivitám.

Na Facebooku získáme rovnou informace, které by nám dotyčný při osobním kontaktu nesdělil, například zda si náš bývalý začal s někým jiným.

Ze studie naopak vyplývá, že nejhůře na tom byli ti, kteří expartnera na Facebooku sledovali pravidelně. Negativní vliv na to, jak se zotavíme z rozchodu v případě, že sledujeme bývalého na Facebooku, byl dokonce silnější než v případě častého osobního kontaktu. Podle Marshallové by mohl být důvodem fakt, že na Facebooku získáme rovnou informace, které by nám dotyčný při osobním kontaktu nesdělil, například zda si náš bývalý začal s někým jiným.

Sexuální touha

Překvapivě ale ti, kteří s bývalým zůstali na Facebooku přáteli, vykazovali méně sexuální touhy a negativních pocitů vůči expartnerovi než ti, kteří přáteli nezůstali. Marshallová se domnívá, že ti, kteří zůstali přáteli, zažili méně drsný rozchod, případně k bývalému partnerovi chovali slabší city než ti, kteří si ho z přátel vymazali.

Podle Marshallové je velký rozdíl mezi zotavením se z rozchodu a osobním růstem, tyto dva faktory jsou na sobě nezávislé.

Na druhou stranu u těchto lidí zjistila menší osobní růst než u těch, kteří bývalého partnera z přátel odstranili. I když partnera cíleně nesledujeme, může přátelství na Facebooku nejspíš narušit schopnost člověka jít vpřed. Podle Marshallové je tedy velký rozdíl mezi zotavením se z rozchodu a osobním růstem, tyto dva faktory jsou na sobě nezávislé.

Touhu živí tajemno

Sledujeme-li fotografie, komentáře a statusy expartnera na Facebooku, může to podle Marshallové naši touhu po něm či po ní paradoxně snížit. Bývalý partner, s nímž v kontaktu nejsme, je pro nás totiž záhadou, a to může touhu naopak přiživovat.

Ponechání přátelství na Facebooku tedy spíš pomáhá než brání emocionálnímu vyrovnání se s rozchodem. Nesmí se to ale se sledováním aktivit bývalého či bývalé přehánět.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...