fbpx

Zveřejněno: 17. 7. 2017

Jste až po uši zamilovaní do člověka, který doposud patřil jen do okruhu vašich přátel, či nedokážete vypnout pomyšlení na kolegu nebo kolegyni v práci? Jestli cítíte, že je to vzájemné, neohlížejte se na společensky přijatelné úzusy a raději poslechněte svoje signály. Pokud se bojíte odmítnutí a následného ztrapnění, zvolte strategii, aby tyto dopady byly co nejméně devastující.

Veronika Vinterová je první českou seznamovací agentkou, která se už dlouho věnuje koučinku mezilidských vztahů. Tyto otázky řeší se svými klienty poměrně často. V konečném důsledku se stejně ukáže, že nezáleží na tom, jestli se jedná o člověka z vašeho blízkého okolí nebo ne. Do jisté míry riskujete vždycky a stejně tak může mít vaše cesta ke šťastnému milostnému vztahu i řadu výhod. „Vezměte si příklad, že se zamilujete do kamaráda nebo kolegy. Dobře jej znáte v některých oblastech nebo rolích. Při sbližování ale riskujete ztrátu současné kvality vztahu,“ vysvětluje Veronika. U cizího člověka sice nevíte, do čeho jdete, ale pak můžete být o to více zklamaní. Na druhou stranu se ale zase neztrapníte, když to nevyjde. Skóre je stále stejné, jedna ku jedné. 

Risk je zisk

Jestliže už jste alespoň částečně rozhodnutí, že nemá smysl ohlížet se na společenská dogmata, neriskujte hned na 100 %, ale začněte si nenápadně testovat náklonnost protějšku. „Můžete začít třeba jen náznaky typu kamarádka říkala, že vypadáme jako manželé, co ty na to  nebo včera se mi zdálo, že jsme se spolu vyspali. Pakliže nereaguje, zvažte, zda skutečně jít dál nebo raději mít dobrého kamaráda či kolegu,“ radí dále koučka. 

shutterstock 287270642

Začněte s nenápadnými náznaky – budete mít víc prostoru vysledovat náklonnost protějšku.

Vyhráno nemáte ani ve chvíli, kdy už víte, že je náklonnost oboustranná. Stojíte totiž před úkolem dívat se dlouho dopředu, zvážit další rizika a hlavně přistupovat k člověku, kterého znáte, stejně, jako kdybyste jej neznali. Nejenže je třeba do jisté míry počítat s tím, že přijdete o fázi zamilovanosti a oslnění, ale budete se muset vypořádat i s pocitem, že když svůj protějšek dobře znáte, budete mít tendence víc předpokládat než komunikovat. To je přirozeně špatně. „To, jak situaci vnímáte vy s vašimi zkušenostmi, povahou a očekáváními, vůbec neznamená, že druhý situaci prožívá stejně,“ upozorňuje Veronika a dodává: „Když mi při seznamování líčí odděleně muž a žena jejich první rande (zdůrazňuji to stejné), leckdy mám pocit, že každý z nich byl na jiné planetě a ne u stejného kavárenského stolku. Proto pokud vás nějaká situace emočně zasáhne, sdílejte s partnerem své pocity. Budete často překvapená, že muž si takové situace vůbec ani nevšiml.“

Pracujte na tom

Podle odbornice na partnerské vztahy je potřeba pracovat na každém vztahu. Stále je nutné hledat nové kvality. „A právě u partnerství s bývalým kamarádem je toto ještě důležitější než jindy. Platí to jak o vztahu samotném, tak i o sexu. Snažte se toho druhého potěšit, inspirovat, motivovat, mít vzájemný respekt. Na světě není nic důležitějšího než váš partnerský vztah, věnujte mu tedy adekvátní pozornost.“



shutterstock 394513153

Ve vztahu s člověkem, kterého znáte, přijdete pravděpodobně o fázi oslnění.

Není od věci si zachovat „růžové brýle“. Záměrně hledejte a sami pro sebe se soustřeďujte na ty vlastnosti a chování, které jsou u vašeho partnera nebo partnerky  přitažlivé, obdivuhodné a dobré. „Česká nátura to dělá vlastně přesně opačně – nachází, co nefunguje, a na tom se točí do omrzení. U muže, kterého dlouhodobě znáte, oceňujete ty důležité životní hodnoty. Nikdo není dokonalý, proto buďme na sebe i partnera hodní a všímejme si toho nejlepšího, co v nás je,“ dodává koučka na závěr. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Nahoda.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...