fbpx

Zveřejněno: 14. 7. 2017

V celonárodním výzkumu sexuálních preferencí za rok 2016 se mnoho Čechů přiznalo ke zkušenostem s fetišismem, voyeurismem a exhibicionismem. Tyto tři úchylky jsou přitom rozšířenější u mužů. Nejvíce zkušeností mají čeští muži s exhibicionismem (43 %) a voyeurismem (36 %). Ženy naopak exhibicionistické tendence přiznávají  jen v 6 % případů a převládá u nich spíše voyeurismus (19 %).

V loňském celonárodním výzkumu sexuálních preferencí, na němž se podíleli odborníci z Karlovy Univerzity a National Institute of Mental Health, odpovídalo 5 023 českých mužů a 5021 žen. Data sbírala agentura STEM/MARK.

Výsledky průzkumu odhalily poměrně vysoké počty mužů a žen, kteří přiznávají alespoň jednu zkušenost se sexuálním chováním spojeným s fetišismem, voyeurismem a exhibicionismem. "Lidé jsou v dnešní době svobodnější, nebojí se mluvit o svém sexuálním chování a různých praktikách, které běžně provozují. Některé z těchto praktik by navíc už měly být brány jako sexuální varianty, ne jako nežádoucí patologické jevy," komentuje výsledky výzkumu Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon, který se problematikou zdravé sexuality zabývá.

shutterstock 415456450

Fetišismus je v pořádku, pokud tedy zcela nenahrazuje interakci s partnerem

Ženy preferují voyeurismus

Sexuální fetišismus je charakterizován jako erotické zaměření na určité druhy předmětů, například spodní prádlo nebo boty, či jisté části lidského těla, třeba nohy či prsa. "Mírnější forma fetišismu, kdy kupříkladu sexy prádlo nebo preferované tělesné prvky partnera okořeňují sexuální život, je běžným jevem. Za klinickou diagnózu bývá považován až tehdy, je-li sexuální vzrušení a uspokojení zásadně podmíněno daným stimulem nebo když fetišismus interakci s partnerem zcela nahrazuje," vysvětluje Adam Durčák. Podle průzkumu se alespoň jednou v životě fetišismu oddalo 28,2 % českých mužů, žen pak 13,3 %.

Ze tří jmenovaných oblastí se nejvíce tuzemských žen, konkrétně 19,9 %, přiznalo k voyeurismu, tedy sexuální úchylce, při níž lidé dosahují vlastního vzrušení sledováním intimního chování jiných lidí. Exhibicionismus, tedy veřejné vystavování sexuálně exponovaných tělesných partií, si pak alespoň jednou vyzkoušelo přibližně 6 % žen. U mužů je podle průzkumu voyeuristické a exhibicionistické sexuální chování podstatně rozšířenější. K voyeurismu se přiznala více než třetina mužů (36,8 %), k exhibicionismu se jich pak přihlásily více než dvě pětiny (43,5 %). Zatímco ženy veřejné vystavování nepreferují, muži jsou v této oblasti naopak nejaktivnější.

foto: Shutterstock, zdroj: Růžový slon

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...