fbpx

Zveřejněno: 8. 5. 2017

Myslete na jednoho člověka, který vám v současnosti znepříjemňuje život. Dovedli byste pojmenovat vlastnost, která vás na něm nejvíce vytáčí? Vanessa Van Edwards ve své knize Odhalujeme lidské lži popsala ty nejotravnější lidi z vašeho okolí.

vanessa van edwards

Vanessa Van Edwards

Vanessa Van Edwards, autorka knihy Odhalujeme lidské lži (Human Lie Detection and Body Language 101), zkoumá chování lidí v různých sociálních situacích a díky tomu definovala základní skupiny těch jedinců, se kterými se opravdu těžko jedná. Poznejte je, abyste se jim mohli raději v životě pokud možno vyhnout:

Kverulant

Takový člověk si neustále na něco stěžuje, hledá na věcech mouchy a vytváří kolem sebe kritické ovzduší. Velmi často se také uchyluje k pomluvám. Většinou si tím ustavuje vlastní převahu, ale za cenu ponížení druhých lidí. Není divu, že energie kolem něj je plná negativity, a přirozenou reakcí ostatních je dostat se co nejrychleji ze sféry jeho vlivu. Za tímto postojem je často nevyřčená potřeba pozornosti. Té se těmto lidem ale kvůli jejich projevům čím dál víc nedostává.

Všeználek

Tento jedinec je ve všem lepší než vy. Všechno ví, všude byl dřív, déle a pokud možno si přivezl i více zážitků a suvenýrů. Ničím jej nepřekvapíte a máte pocit, že s vámi neustále soutěží v tom, kolik má přátel mezi důležitými lidmi a co už všechno vyzkoušel. Můžete se ptát, proč to dělá. Opět je zde podobná motivace jako u kverulanta – pozvednout se nad druhé na jejich úkor. Jedním ze zdrojů takového postoje může být paradoxně nejistota ohledně statusu ve skupině. Takový člověk prostě vedle sebe nesnese někoho podobně zajímavého. Nemůže si pomoct, musí druhé poučovat.

Pasivní upejpavka

Někdo prostě nemá žádný vlastní hlas a pouze se veze na rozhodnutích, které udělali druzí. Dělá mu dobře být loajální a vézt se v závěsu za nějakým lídrem. Nepouští se do těžkých úkolů, raději nechá někoho „silnějšího“, aby práci zastal. Schovává svou vlastní krásu, jen aby druhé nějak neurazil. Hlavním důvodem, proč je tak nevýrazný, je pocit, že není hoden zastávat místo na slunci anebo se prostě bojí projevit v plné síle.

kverulant a upejpavka shutterstock 78740065

Vytyčte si proto pro sebe jasné hranice v tom, co je vám příjemné, jak dlouho a kde. A v pravý moment prostě důstojně odejděte. Klidně bez omluvy. Je to totiž váš život.

Tank

Tohoto člověka je plná místnost. Hned ovládne situaci, vše začne freneticky kontrolovat a lidi kolem sebe válcuje jako příslovečný tank. Chce dělat věci po svém a rychle se rozhořčí, když to ostatní ihned nepochopí.

Tento výčet není úplný a každý z nás může být kombinací těchto typů. Je dobré vědět, že v našich nejhorších dnech i my můžeme být pro druhé těžko stravitelným člověkem a v některém typu se patrně najdeme. Jak tedy s těmito lidmi, popř. se sebou vyjít?

Pokud musíte s potížisty jednat, identifikujte je

Nesnažte se je změnit, protože když se o to pokusíte, celou situaci jen zhoršíte. Pak zkuste najít, čeho si váží a co je motivuje – říká se tomu najít jejich hodnotový jazyk. Jsou to vztahy, znalosti, peníze, úspěch? Zeptejte se na něco z toho, co je baví, ať už je to poslední projekt, vztahy s dětmi nebo zajímavá cesta, kterou podnikli. Nechte je mluvit o tom, v čem se cítí doma.

Důležité je ale nenechat se vtáhnout do jejich stylu komunikace, musíte přece ochránit také sami sebe před toxickým vlivem některých jejich postojů. Časem se totiž stáváme podobnými těm lidem, se kterými jsme nejvíce v kontaktu. Vytyčte si proto jasné hranice v tom, co je vám příjemné, jak dlouho a kde. A v pravý moment prostě důstojně odejděte. Klidně bez omluvy. Je to totiž váš život. Doba, kdy jsme se museli omlouvat za naše svobodná rozhodnutí, už naštěstí minula.

 

Čtěte také:

Pozor, narcis na obzoru! Kdy už je posedlost sebou samým nemoc?

Kdo je lidský loutkař, kvůli kterému vzniká nejvíc konfliktů - vaše ego

Co poradil životní kouč Oprah Winfrey nebo Billu Clintonovi?

 

foto: Shutterstock, www.scienceofpeople.com, zdroj: Science of People

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...