fbpx


Zveřejněno: 21. 4. 2017

Znáte ty typy párů, kdy jeden druhého neustále pošťuchuje, ale přitom jim to neuvěřitelně klape? A jsou jiné, kde vše vypadá na první pohled harmonicky, když ale nahlédneme pod povrch, uvidíme něco, co se nám nebude příliš líbit...

Známé přísloví říká, že opakem lásky není nenávist, nýbrž lhostejnost. Tu většinou ve fázi zamilovanosti neznáme. Svým drahým protějškem býváme doslova uhranuti. Zajímá nás, co říká, co přes den dělá, nejraději bychom byli jenom s ním. Postupně se ale začneme znát natolik dobře, že už nás ani nenapadne zeptat se, jaký měl partner den. To přece už víte, protože je to pokaždé stejné. „Jakmile máme partnera jistého, máme tendenci přesměrovat svou pozornost na jiné věci,“ říká vztahový odborník Peter Spalton. „Neuvědomujeme si, že na vztahu pořád musíme pracovat, abychom si ho udrželi,“ dodává.

shutterstock 428020015

Pokud neustále čekáte až se partner vrátí domů a přitom ani nevíte kde přesně je, je zřejmě něco špatně.

Nezeptá se, jak se máte

Není potřeba partnera neustále kontrolovat, co celý den dělá. Pokud se vás ale váš protějšek nikdy nezeptá, jaký jste měli den, je to pravděpodobně tím, že ho to skutečně nezajímá, případně si myslí, že je vše stejné jako vždycky. Takto se ale může stát, že brzy začnete žít každý svůj život sám za sebe.

Nezahrnuje vás do svých plánů

Těšíte se na nadcházející víkend, ale pak se dozvíte, že jede s kamarády na hory, aniž by se vám o tom zmínil? V tom případě je na místě zpozornět. Nemusíte spolu trávit veškerý volný čas, ale pokud ve svém volnu pokaždé utíká raději do hospody nebo vyplňuje čas aktivitami, do nichž vás nezahrnuje, nemá tento vztah pravděpodobně příliš velkou budoucnost. Nemusí se to stát nutně jen po čase, kdy už vás to spolu nebaví. Podobný symptom se může objevit už na začátku vztahu a je i řada dalších, ještě nenápadnějších signálů.

Nikdy vás nepožádá o radu

Občas je vhodné obrátit se o radu nebo pomoc na více lidí. Sami také jistě řešíte jiné problémy s rodinou, jiné s přáteli, se známými a tak dále. Pokud se ale partner výhradně obrací na pomoc jinam než k vám, nejspíš mu váš názor nepřijde příliš důležitý nebo ve vás nevidí dostatečnou oporu.

uklid shutterstock 176261720

Přestaňte na pár dní uklízet, třeba si váš protějšek všimne, že je v nepořádku něco víc, než jen obývací pokoj.

Nikdy vám nepoděkuje

Udělali byste pro druhého první poslední, ale pro něj je veškerá vaše snaha brána jako automatická, nebo ji dokonce úplně přehlíží? Občas jistě zapomene poděkovat každý z nás. Připravíte-li ale romantickou večeři, měl by vám ten druhý dát minimálně najevo, že ho vaše snaha potěšila.

Nikdy nic nenaplánuje sám od sebe

Podobné to je, vychází-li veškerá snaha jen z vaší strany. Slavíte výročí, chystáte se na dovolenou nebo jen přemýšlíte, jak strávíte volný večer, a partner vždy nechá vše od plánů po zařizování jen na vás? Život s člověkem, který neprojevuje sám od sebe žádnou iniciativu, vás jednoho dne zajisté omrzí.

Romantika neexistuje

Ve víru každodenních starostí nemůžeme být neustále romantičtí. Stejně tak nelze srovnávat romantiku na začátku a po pěti letech vztahu. Jak je potom možné, že někteří lidé spolu prožijí několik desetiletí a stále jsou jako dvě hrdličky? Je to tím, že na romantiku nezapomínají. Není potřeba ji mít každý den ani není důležité, jestli koupíte jednu růži nebo deset. Podstatné ale je, že tomu druhému připomenete, jak moc vám na něm záleží, a že váš vztah si občas zaslouží svou zvláštní chvilku.

flirt shutterstock 539668696

Pozvěte svou drahou polovičku třeba na večeři a zkuste si spolu zaflirtovat jako na začátku vašeho vztahu.

Dělá si, co chce

Každý z nás může čas od času potkat starého známého a změnit z hodiny na hodinu plány. Pokud ale nevíte, zda partner večer dorazí domů nebo se zase někde zdrží, není pochyb o tom, že vás ke svému životu příliš nepotřebuje. Nikdo nejsme majetkem toho druhého, měli bychom k sobě mít však alespoň tolik úcty, abychom spolu dokázali o podobných věcech komunikovat a aby se na nás ten druhý mohl spolehnout.

Změňte sebe a potom i jeho 

Nechcete-li se kvůli malému zájmu partnera hned rozcházet, máme pro vás několik tipů. Díky nim si partner možná zavčasu uvědomí, že by se měl snažit více.

Dělejte toho méně
Podle doktora Spaltona tohle skvěle funguje zejména u domácích prací. Pokud bylo doteď všechno na vás, zastavte a nedělejte vůbec nic. Jestliže váš partner není rezistentní proti nepořádku, za chvíli mu dojde trpělivost.
Zapracujte na sobě
To, jak se k vám partner chová, často odráží, jak moc si vážíte sami sebe. Věnujte se činnostem, ve kterých jste dobří. Necítíte-li se komfortně ve svém těle, začněte více sportovat. Dostanete se do lepší kondice a zároveň tím uvolníte hormony štěstí, díky nimž se budete cítit lépe.
Buďte sobečtí
Čekáte neustále na to, jak se partner rozhodne a podřizujete mu vlastní plány, zatímco on na vás kašle? Zvolte stejnou metodu. Nejste-li mu skutečně lhostejní, změnu jistě zaznamená.
Flirtujte
Vzpomínáte si, jaké to bylo na začátku vztahu, když jste se teprve poznávali? Zkuste si tyto okamžiky připomenout a začněte s partnerem flirtovat, jako když jste se viděli poprvé.
Promluvte si
Pociťujete-li ve vztahu problém, nikdy ho nevyřešíte, pokud na to budete sami. Řekněte proto partnerovi na rovinu, co vám vadí, a navrhněte řešení.

Čtěte také: 

Všechno je to v očích. Muži a ženy opravdu vidí věci jinak

Vydrží někdy slepované vztahy? 

Pevný vztah se tvoří přes postel

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...