fbpx


Zveřejněno: 6. 4. 2017

Studie provedené do roku 2000 uváděly, že u partnerů, kteří spolu před sňatkem bydleli, docházelo k vyšší rozvodovosti. Výsledky nových studií ukázaly chyby, kterých se partneři dopustili. Jednou z nich je i rané soužití z důvodu zlepšení finanční situace. 

Článek, který se objevil v časopise Journal of Marriage and Family, tvrdí, že dřívější studie nadhodnocovaly riziko rozvodů u párů, které žily ve společné domácnosti. Arielle Kuperberg, socioložka na Univerzitě Severní Karolíny, říká, že důležitým ukazatelem není to, jestli spolu partneři žijí před manželstvím, ale kolik jim bylo let, když se rozhodli sdílet společnou domácnost. „Ukazuje se, že společné soužití není důvodem rozvodu a ani nikdy nebylo,“ říká Kuperberg. „K rozvodu dochází u lidí, kteří nebyli dostatečně vyzrálí a neměli dostatek zkušeností, aby si vybrali kompatibilního partnera a chovali se způsobem, který by udržel dlouhodobý vztah.“ Takže jaký je ideální věk? Kuperberg tvrdí, že není příliš moudré se přestěhovat do společné domácnosti či uzavřít sňatek před 23. rokem.

Jedním z důvodů, proč bylo společné soužití v minulosti spojováno s větší rozvodovostí, je ten, že chudší lidé se stěhovali do společné domácnosti z finančního důvodu, a když žena otěhotněla, logicky přišla na řadu svatba. Jejich ekonomická situace se však nijak nelepšila. Takže důvodem rozvodů byla spíše chudoba než společné soužití. Bohatší lidé mají tendenci počkat se vstupem do manželství.

shutterstock 349667540

Vysokoškolsky vzdělané ženy "randí" 2krát déle než řeknou své ano.

Vysokoškolsky vzdělané ženy si dávají načas

Situace v dnešní době se změnila. Až 70 % žen ve věku 30 – 34 let žije se svým partnerem, uvádí Kuperberg. A mnohé z nich jsou vzdělané a bohaté. Sharon Sassler, profesorka v Cornell, která píše knihu o společném soužití, říká, že množství času, které páry tráví randěním, než se spolu sestěhují, je velmi důležité. Vysokoškolsky vzdělané ženy randí v průměru 14 měsíců se svým partnerem, než se k němu nastěhují. Pro ženy bez vysokoškolského vzdělání je tato doba mnohem kratší, asi 6 měsíců, než se přestěhují do společné domácnosti, protože vidina placení jednoho nájmu je až příliš lákavá.

Manželství je „dobré“ na stres

Proč spolu jen tak nežít tak dlouho, pokud to vyhovuje oběma stranám? Manželství má řadu fyzických a zdravotních výhod, které u společného soužití nebyly zaznamenány. V nedávné studii provedené na University of Virginia bylo zjištěno, že mozek manželů jinak reaguje na stres než mozek partnerů, kteří spolu jen sdílí společnou domácnost. Z výsledků studie vyplynulo, že manželské páry stres lépe zvládají. „Myslím, že to má co do činění se způsobem vnímání vztahu. Pouhé soužití zapříčiňuje, že člověk se necítí ‚připoután k závazku', zatímco manželství vysílá signál o spolehlivosti,“ říká Jim Koan, který prezentoval svá zjištění na konferenci Společnosti pro osobnost a sociální psychologii v únoru v Austinu. Chcete i recept na šťastné manželství? Vyhněte se stereotypu. Píšeme o tom v našem dalším článku. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...