fbpx

Zveřejněno: 14. 12. 2017

Čím se řídí udržitelná móda? Vstoupit do světa etického oblečení, workshopů a vánočních dárků můžete už v pátek 15. prosince, kdy proběhne v prostorách kavárny SmetanaQ pod taktovkou Mercedes-Benz Prague Fashion Week další uvědomělý módní event, takzvané SLOU Fashion Days.

SLOU Fashion Days založila Kamila Boudová, přední česká odbornice na udržitelnou módu a módní obchod, přináší atraktivní, udržitelné a etické alternativy ke konzumerismu, který je v období Vánoc patrnější než jindy v roce.

Nadělit módu i kozu

Během dvoudenního programu se představí desítky zavedených i méně známých módních značek a designérů, zabývajících se etickou tvorbou ready-to-wear kolekcí a módních doplňků, jejichž výroba, technika či materiály jsou ohleduplné ke společnosti a životnímu prostředí.

slou1

Nakoupíte ekologickou módu a vyrobíte upcykling ozdoby.

Můžete tak sehnat věci s příběhem i smysluplné univerzální dárky, když nevíte, co darovat. U neziskové organizace Člověk v tísni budou moci návštěvníci například pořídit kozu a darovat ji hned na dvě strany. Můžou nadělit certifikát svým blízkým a zároveň živé zvíře rodině v chudých zemích. Zajít se dá i na jeden z početných workshopů, kde si v duchu upcyklingu vlastnoručně vyrobíte vánoční ozdoby a přání.

Insekticidy, pesticidy a transport

Upcykling je dvojnásobně užitečnou aktivitou. Kromě toho, že tak přijdou na svět unikátní designové kousky, je to vpravdě ekologické chování. Módní průmysl je totiž jedním z největších světových znečišťovatelů.

Při konvenčním pěstování bavlny se spotřebuje čtvrtina z celkového světového ročního objemu použitých insekticidů a zhruba desetina pesticidů. Než se džíny dostanou do vaší skříně, urazí někdy i 19 000 kilometrů, což pro planetu představuje obrovskou zátěž.

Frajeři z druhé ruky

Další negativní dopad na životní prostředí představuje rostoucí obliba umělých vláken v textiliích, jejichž výroba z ropy je zhruba třináctkrát energeticky náročnější než produkce bavlny a za posledních dvacet let se více než zdvojnásobila.

Jak říká zakladatelka SLOU Fashion Days Kamila Boudová, která už pět let nevkročila do módního řetězce: „Když na sobě máte oblečení z druhé ruky a dokážete říct, ty jo, koukej na mě, jsem celá ze sekáče a jsem fakt frajer, tak je z vás to sebevědomí cítit a nemusíte ho honit nakupováním nového oblečení.“

foto: Slou.cz, zdroj: Slou.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...