fbpx

Zveřejněno: 30. 9. 2017

Pokrývky hlavy sloužily primárně jako ochranný štít nositele. V zimě v těle udržují teplo, v létě chrání před sluncem. Mimo to, dnes stejně jako dříve, reprezentují, ukazují na vkus i společenské postavení dotyčného a jsou módní vizitkou. Právě podzim je různým „hučkám“ nakloněn. Je tedy ideální čas porozhlédnout se po nějakém novém kousku, nemyslíte?

Když nahlédneme do historie, tak měly pokrývky hlavy velký úspěch už v neolitickém období. Třeba takové klobouky dokonce nahrazovaly panovnické koruny a ozdobou zůstaly až dodnes. Do módy se opět vrací retro styl, který momentálně zažívá velký boom. Znovu se začínají nosit barety, které se prvně objevovaly již ve 14. století. Mimo tento kultovní trend jsou k vidění i čepice z jemného úpletu, ty dodávají punc rebelie, sportovní kšiltovky, žebrované čelenky a plstěné klobouky. Mezi nejžhavější materiály patří aktuálně semiš a extravagantní vinyl.

Nezbytný doplněk

Ač se jedná o vysoce módní záležitost, stále kolem pokrývek hlavy panují velké obavy. Často se jich lidé bojí jako čert kříže, přitom není důvod. Ze stávajícího sortimentu si vybere opravdu každý. Vždyť jen klobouků je nepřeberné množství. Se širokou či tenkou krempou, která může být rovná, ale i zvlněná. S různými nápaditými detaily, jednoduché nebo kousky inspirované americkým pánským šatníkem 20. století. Ne nadarmo se říká: „Není špatného klobouku, jen výběru.“

klobouk shutterstock 316172105

Klobouk můžete kombinovat i s módním křivákem.

Pokud zvažujete koupi nějakého módního kousku, vsaďte na léty ověřenou klasiku. Naleznete ji například u ryze české společnosti TONAK (továrna na klobouky), která se specializuje na klobouky již od roku 1630 a je jedním z největších světových výrobců uceleného sortimentu pokrývek hlavy. Na další tipy se můžete podívat do naší galerie.

foto: Shutterstock a archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...