fbpx


Zveřejněno: 11. 9. 2017

Jeho střih se za téměř sto let existence nezměnil a je víc než pravděpodobné, že do další stovky to tak zůstane. Legenda jménem křivák změnila módní historii – pokud ještě nemá své výsostné místo ve vašem šatníku, je na čase to změnit. Tady je malá inspirace.

Během první světové války to byli hlavně němečtí stíhací letci, kteří křivák oblékali. Jak píše Mack Farren ve své knize The Black Leather Jacket, skvěle je ochránil proti větru i dešti. O deset let později už byste je našli hlavně v garderóbě motorkářů. Jako první s nimi prorazila společnost Harley Davidson, která poptala u Schotta kožené sako "Perfecto“.

Celosvětový boom

Definitivní boom nastal v 53. roce, kdy křivák oblékla hvězda amerického filmu Marlon Brando. O pár let později ho nosily ty největší ikony – James Dean i Steve McQueen. The Beatles v něm dokonce odehráli svůj první koncert.

V roce 1980 se křivák stal definitivní součástí pop kultury. Začali jej nosit úplně všichni – příznivci grunge i novoromantici. Dnes chybí jen v málokteré kolekci. Střih ani jeho kouzlo se nezměnily. Jediné, co zažilo pozitivní transformaci, je materiál. Čím dál tím více lidí se orientuje na slow fashion kousky, kam křivák rozhodně patří, a pak se více zajímáme o etické otázky zabíjení zvířat nebo lépe řečeno jejich mláďat. Čím mladší totiž kůže je, tím je měkčí a lépe se s ní pracuje.

Náhrady kůže dnes najdete v běžných kolekcích konfekčních značek. Výběr toho nejlepšího vám přinášíme v galerii. Ještě o level výš vystoupala přímo veganská koženka. Tam je ale nutné počítat s tím, že zaplatíte zhruba trojnásobek obvyklé ceny. 

shutterstock 515194027

Křivák z imitace kůže využijete ve volném čase k basic triku i na party přes koktejlky.

Barvy, kam se podíváš

Černá je klasika, kterou využijete na milion způsobů. Pokud vám přijde příliš fádní, sáhněte po modelech, které jsou ozvláštněné módními výšivkami nebo cvočky ve stylu grunge. Do popředí se ale dostávají i barvy. Dobře se vám bude kombinovat hnědý křivák. O něco odvážnější, ale zato výraznější je barva hořčice a chybu neuděláte ani výraznou červenou

No, a pokud nevíte, jak takový křivák nosit, máme pro vás dobrou zprávu. Neuděláte totiž chybu, obléknete-li jej k čemukoli. Pokud si potrpíte na basic kousky, vezměte jej přes obyčejné bílé tričko a zkombinujte s džínami. Do práce ho využijete klidně místo saka ke košili a sukni s vysokým pasem, dokonale ozvláštní nabírané sukně s lodičkami, a pokud jdete na večírek, rozhodně si křivák vezměte s sebou –  klidně přes malé černé.

foto: Shutterstock, archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...