fbpx


Zveřejněno: 3. 4. 2017

Představte si, že celý svůj život trávíte v železné kleci, která je jen o něco málo větší, než jste vy sami. Nohy i ruce se s každým pohnutím propadají skrz drátěná oka, ale krví zalité končetiny nikoho nezajímají. Podlaha nepřipadá v úvahu, protože byste svými výkaly znehodnotili vaši kůži. A právě kvůli ní jste tady. Zhruba po sedmi měsících vám nelítostní obchodníci zavedou do těla kovový drát a elektrickým proudem ukončí nesnesitelné utrpení. Bohužel se nejedná o hororový snímek z hollywoodské produkce, nýbrž o každodenní realitu zvířat z kožešinových farem. Můžete ji změnit, tedy pokud chcete.

V současnosti je takových podniků v České republice registrováno devět a každý rok v nich umírá kolem 20 000 mláďat, nejčastěji lišek a norků. Tato zvířata se ve volné přírodě pohybují na ploše o rozměrech několika desítek kilometrů čtverečních a dožívají se od deseti do patnácti let. Na farmě to chodí jinak. Jakmile dovrší tzv. kožešinové zralosti (zpravidla kolem půl roku života), jsou bezodkladně usmrceni. Mezi nejběžnější způsoby patří udušení výfukovými plyny, zlomení vazu nebo zabití elektrickým proudem. Ne vždy se to povede na první pokus. Aby mohl výsledný produkt v podobě načechraného kožíšku dorazit až ke svému zákazníkovi, musí projít mnoha chemickými procesy. Uvědomuje si ale kupující, že oblečení, za které zaplatilo životem několik němých tváří, může teď paradoxně ohrožovat i jeho zdraví? Podle nedávných studií mají látky obsažené v pravých kožešinách rakovinotvorné účinky

norek shutterstock 353618723

Představte si život v kleci, měnili byste?

Skutečný život na farmě hrůzy 

Kožešinová zvířata jsou během své krátké existence na farmách držena v ponižujících podmínkách vylučujících jejich přirozené instinkty a chování. Ačkoliv by se za normálních okolností šelmy živily lovem, dostávají jednou denně porci jatečního odpadu, kterou jim zaměstnanci umístí na drátěná oka. Zbytky z předešlého dne se neodstraňují. Střevní paraziti však patří jen k lehčím problémům, kterým musí oběti módního průmyslu čelit. Uvnitř kovových klecí trpí nepřetržitým stresem, z něhož pramení sklony k sebepoškozování či kanibalismu. Protože rozdrápané a okousané části těl nikdo neošetří, zahyne v důsledku neléčeného zranění nemalý počet jedinců. Může trvat i pár dní, než si toho pracovníci “všimnou” a rozhodnou se mrtvé zvíře odstranit z boxu. Do té doby žijí mrtví s živými. 

Hrozba pro planetu i naše zdraví 

Odpady, které kožešinové farmy vyprodukují, představují nebezpečí i pro životní prostředí. Výkaly zvířat znečišťují nejen povrchové i spodní vody, ale vzhledem k vysoké koncentraci dusíku a fosforu i ovzduší. Při likvidaci mrtvých těl jsou uvolňovány škodlivé emise, které mohou obsahovat např. oxid uhelnatý, kyselinu chlorovodíkovou, těžké kovy a mnoho dalších. Ošetření stažených kůží a jejich případné barvení by se neobešlo bez formaldehydu a chromu, tedy karcinogenních látek silně toxických pro organismus člověka. Takové chemikálie ovšem v oblečení zůstávají a mohou svému nositeli způsobit nejrůznější alergie či ekzémy, zvyšují i riziko vzniku rakoviny. Nezanedbatelným faktorem je také spotřeba energie. Při výrobě pravé kožešiny je 60x větší než u umělé varianty. V neposlední řadě představuje hrozbu pro ekosystém i neopatrnost a nepozornost při manipulaci se zvířaty. Těm větším šťastlivcům se totiž podaří ze zajetí utéct do volné přírody. V té jsou pak, především norci, nepřirozeným predátorem zákonem chráněných vyder říčních. 

liska shutterstock 406788565

V pravěku možná kožešiny hrály důležitou roli, ale dnes už se dokážeme zahřát i jinak.

Módní domy říkají kožešinám ne 

Kožešiny hrály v pravěku i středověku bezpochyby důležitou roli pro přežití člověka. Dnešní doba však módnímu průmyslu přináší spoustu alternativ, která zvířecí utrpení nezahrnují. Světové značky na tuto skutečnost reagují a zapojují se do programu Aliance za módu bez kožešin. V České republice se mezi ně řadí například Bershka, C&A, H&M, KiK, Lindex, Marks & Spencer, Massimo Dutti, O bag, Orsay, s.Oliver, Takko, Tchibo, Zara, atd. Pozadu nezůstávají ani návrháři zvučných jmen, jako je třeba Giorgio Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Stella McCartney nebo Tommy Hilfiger, kteří se také zavázali do svých kolekcí pravé kožešiny nezařazovat. Kreativní ředitel německé firmy Hugo Boss Bernd Keller dodává: "Nebudeme již používat žádnou kožešinu v žádné z našich kolekcí a vysíláme tím jasný signál. V současné době nabízíme výrobky přátelské k tzv. kožešinovým zvířatům a chceme tak inspirovat současnou generaci, a hlavně tu příští, novým typem luxusních produktů."

Blíží se lepší zítřky? 

V úvodu článku zmiňujeme, že změna je možná, a i vy osobně se můžete podílet na osudech tisíců životů. Pokud souhlasíte se zákazem chovu kožešinových zvířat v České republice, věnujte pár minut svého času a podepište tuto petici, protože každý hlas se počítá (sběr podpisů končí 20. dubna 2017). Svou signaturou můžete podpořit i výzvu poslancům k přijetí zákona zakazujícího kožešinové farmy v ČR, a to přímo zde. Nebuďte lhostejní a pomozte jim rozhodnout se správně. Budou zvířata dál nedobrovolně odevzdávat svoji kůži módnímu průmyslu, nebo už konečně bude patřit jenom a pouze jim? To se dozvíme už v průběhu několika týdnů.  

foto: Shutterstock, zdroj: Svoboda Zvířat

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...