fbpx

Zveřejněno: 15. 1. 2018

Kuchaři používají jedlé květy nejen jako dekoraci, ale třeba i do různých salátů. Nejčastěji se k pokrmům přidávají macešky, fialky nebo cuketové květy. Ty se dají i plnit různými náplněmi a následně péct nebo smažit.

Kuchařka Lucie Krejčová z pražské restaurace Etnosvět si na květinách v gastronomii cení barvy, vůně i chuti. „Květiny se v gastronomii používají primárně proto, aby zintenzivnily naše smyslové vnímání. Květy pomerančovníku jsou dobré jako koření, v cukrařině se typicky využívají třeba listy růží, které jsou krásnou dekorací. Různé květy a mikrobylinky jsou v moderní gastronomii velkým trendem, na druhou stranu nelze zapomenout ani na staré dobré kopřivy nebo sedmikrásky, které nejen hezky vypadají, ale mají také dobrý vliv na naše tělo.“

Takže trocha klasiky z Vesničky střediskové? Až přijde jaro, tak si z čerstvých kopřiv udělejte třeba tuhle dobrotu:

Kopřivová polévka

Ingredience:

4 hrsti čerstvých kopřiv, 1 cibule, 1 litr horkého zeleninového vývaru nebo horké vody, 1 lžíce miso pasty, olej, ocet nebo jablečný ocet na dochucení, rýžová nebo sójová smetana na dochucení (nemusí být), pražená slunečnicová semínka

etnosvet koprivy

Kopřivová polévka vypadá lahodně, chutná tak a navíc je jednoduchá i zdravá.



Postup:

Abychom z kopřiv spláchli prach a hlínu, propereme je ve velkém sítu pod studenou vodou. Pak je spaříme horkou vodou, aby nás nepálily do rukou při krájení, a necháme okapat na sítku.

Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji spolu se solí orestujeme na oleji. Když je cibule nazlátlá, přidáme k ní na kousky pokrájené kopřivy a ještě chvilku restujeme dohromady. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a na mírném plameni vaříme cca 15 minut.

Stáhneme polévku z plotny, přidáme lžičku miso pasty a rozmixujeme do krémové podoby. Na závěr dochutíme octem (osolí i okyselí), nebo použijeme jablečný ocet. Máme-li rádi smetanové krémové polévky, přidáme na talíři ještě trochu rýžové či sójové smetany. Polévku dozdobíme praženými slunečnicovými semínky.

etnosvet ruze

Pokud si chceme po této klasice dopřát trochu květinového likéru, zkusme koktejl s chutí a vůní růží.

Míchaný koktejl s květy růží Rose Gin&Tonic

Ingredience:

0,04 Gin greenals, 0,2 tonicu, kapka růžové vody, okvětní lístky růže

Postup už je pak jednoduchý. Vše smícháme, podáváme a popíjíme.

foto: Michala Bílková a Profimedia, zdroj: Etnosvět

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...