fbpx

Zveřejněno: 25. 12. 2017

TOP manažeři pražské restaurace Etnosvět se zamysleli a podle svých chutí vybrali tři vegetariánské odlehčené recepty pro povánoční dny. Své chutě nám představili generální manažerka Daria Ponomareva, sales a event manažerka Míša Dvořáková, marketing manager David Leiss a kuchaři Amila s Petrem.

Kuchař Petr a David Leiss  si oblíbili cuketové bramboráčky s uzeným templem, jejich recept je na 8 porcí.

etnosvet bramboracky

Ingredience: 

1 kg cuket, 1 kg brambor, 4 vejce, 6 lžic hladké mouky, případně více dle potřeby, 250 g uzeného tempehu, 5 stroužků česneku, 8 lžic čerstvé majoránky, 2 hrsti hladkolisté petržele 

Postup:

Oloupeme brambory, rozpůlíme cukety a zbavíme je semínek. Poté vše nastrouháme nahrubo, lehce osolíme a po chvíli vymačkáme přebytečnou tekutinu pomocí utěrky. Brambory a cuketu důkladně smícháme s vejci, moukou, česnekem, nasekanými bylinkami, solí, pepřem a nakrájeným tempehem.

Ze směsi tvoříme co nejtenčí placičky, které smažíme dozlatova na středním plameni. Jako přílohu doporučujeme sladkokyselé zelí s kostičkami uzeného tempehu či tofu.

Daria Ponomareva si zamilovala semínkové krekry.

etnosvet tasticky

Ingredience:

200 g slunečnicových semínek, 70 g lněných semínek, 70 g sezamových semínek, 130 g dýňových semínek, 2 polévkové lžíce psyllia (prodává Country Life)2 polévkové lžíce mandlové mouky (prodává Country Life), 35g máku (nemletého), mořská sůl na posypání 

Postup:

Rozehřejme troubu na 160 °C. Vše kromě máku smícháme v míse s cca půllitrem vody a necháme 30 minut nabobtnat. Následně těsto přendáme na plech na pečicí papír a uhladíme do tenoučké vrstvy. Posypeme mákem a troškou mořské soli. Pečeme asi 70 minut. Necháme vychladnout, opatrně sloupneme pečicí papír a nakrájíme na libovolné tvary. Skvělé jsou samotné nebo jako doplněk k hummusu.

Kuchař Amila a Míša Dvořáková si oblíbili srílanské pikantní vejce, recept je na 4 porce.

etnosvet koule

Ingredience:

250 g oloupaných a uvařených brambor, 3 ks nakrájených zelených chilli papriček, 10 g mletého černého pepře, 10 g chilli vloček nebo sušeného chilli, 20 g nakrájené cibule, 20 g nakrájeného česneku, 15 g nakrájeného zázvoru, 3 uvařená a nakrájená vajíčka, 15 ml kokosového oleje, 10 ks nakrájených lístků curry, 5 g nakrájeného pandánu, 15 g orestovaného mletého curry Thunapaha, na obalení 2 vejce a 500 g strouhanky

Postup:

V první řadě rozmačkáme uvařené brambory. Na větší pánvi pak rozpálíme olej a orestujeme cibuli, česnek a zázvor. Když základ začne hnědnout, přidáme zbytek surovin včetně brambor, smícháme dohromady a necháme vychladnout.

Ze vzniklé směsi vytvarujeme koule, které následně obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance, a nakonec pomalu dozlatova usmažíme. Srílanské pokrmy jsou všeobecně pikantnější, a tak můžete ubrat chilli. My doporučujeme neubírat a dát si „vejce“ s rajčatovou salsou.

foto: Michala Bílková a Etnosvět, zdroj: Etnosvět

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...