fbpx
Zveřejněno: 11. 8. 2020

Všude ve světě se snaží o Vánocích vařit co nejchutněji a originálně. Často, ať už v evropské, tak i ve světové vánoční gastronomii, jsou hlavní ingrediencí brambory, houby a bylinky. A nejinak tomu je třeba v Paraguayi či Argentině. Podíváme se ale i na štědrovečerní stůl v Polsku či Maďarsku.

Sopa paraguaya je tradiční paraguayské a argentinské jídlo. Běžnými přísadami jsou kukuřičná mouka, sýr a mléko nebo syrovátka. Sopa je podobná jinému kukuřičnému paraguayskému typickému jídlu, a to chipahuazu nebo chipaguazu, s výjimkou toho, že je vyrobené z čerstvé kukuřice. Konzistence je trochu podobná sýrovému soufflé a a o něco méně pikantnímu kukuřičnému chlebu. V Karibiku jsou o Vánocích zvyklí na Tamales, jídlo, které se také neobejde bez kukuřice, přidává se ještě chipotle a zelenina.

shutterstock 455817280

Tradiční polský Žurek

Štědrovečerní Žurek

V Polsku si zase dávají záležet na vánoční polévce, říká se jí Žurek. Připravuje se z žitného kvasu, vajec, kořenové zeleniny, hub, brambor a majoránky. Chuť má mírně nakyslou, je hodně sytá, proto se podává jako hlavní jídlo. Druhou variantou bývá červený boršč, uvařený z řepného kvasu často podávaný s malými těstovinami, kterým se říká ouška. V dalším chodu se podávají holoubci, tedy gołąbki, což jsou zelné závitky s pohankovou kaší, a pak se jedí oblíbené  pirohy se zelnou náplní. Sladké pokrmy reprezentuje kuťa, sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem.

V Maďarsku vládne na bezmasém vánočním stole Töltött káposzta, jídlo ze zelí, zeleniny a rýže, jinak také výše zmíněné holubce. Do uvařených zelných listů upravených do trojúhelníků, což je základ receptu, se balí směs okořeněné syrové rýže. Masová verze je ještě doplněná o mleté maso a klobásy. Do hrnce se holubce vkládají dokola, na ně se přidají nakrájená rajčata, papriky a cibule, nakrájené zbylé zelí a kečup. Maďarské holubce se vaří v kuřecím vývaru.

luumukiisseli

Základem finského luumukiisseli jsou švestky.

Co se jí na Slovensku či ve Finsku

Na slovenském vánočním stole nemůže chybět kapustnica, hustá zimní polévka  z hub, kyselého zelí a sušených švestek, což je gurmánská móda posledních let. Kysané zelí bývalo i v zimě nejpřístupnější surovinou a také další přísady patří k těm běžně dostupným. Kapustnice se liší podle krajů i rodinných tradic. Podává se například zahuštěná haluškami, smetanou, rozetřenými bramborami, dokonce i čočkou. Před podáváním se do polévky přidává trochu mléka a zakysaná smetana.

Ve Finsku začíná štědrý den snídaní, tedy rýžovou kaší a švestkovou polévkou, zvanou luumukiisseli. Při vánoční večeři se podávají i zapékaná jídla, například mrkev nebo brukev a také salát z červené řepy nebo hub. Jako zákusek slouží oblíbené hvězdičky plněné povidly nebo rýžová kaše s mandlí, která se jí společně z velkého hrnce. Kdo najde mandli, může si po večeři rozbalit dárky jako první.

Bezmasé Foie gras

Vánoční vegetariánský expres ukončíme v Praze v Legerově ulici, konkrétně v restauraci Etnosvět. Míša Dvořáková sales a event manažerka restaurace nabízí recept na Vegetarinánské Foie gras.

A jaká bude vánoční nabídka Etnosvěta? "Rodina má být během svátků pohromadě. Kuchaři i číšníci mají během celého roku plno práce, a tak máme 24. až 26. prosince zavřeno. Těším se, až všichni přijdou 27.12. odpočatí, plní zážitků a natěšení na Silvestra,“ říká Míša. A zváni jste samozřejmě i vy, nejen na Foie gras.

etnosvet mala
Vegetarinánské Foie gras

Ingredience:

500g uzeného tempehu

1 cl portského vína

5 cl koňaku

2 g sečuánského pepře

2 g koření pěti vůní

15 g másla

70 g smetany

4 g Agar-Agar

3 cl šťávy z červené řepy

30 g kokosového oleje

2 g kurkumy

Příprava:

Tempeh nakrájíme na malé kousky a dáme alespoň na 24 hodin marinovat do portského vína smíchaného s kořením. Pak tempeh osmahneme na pánvi a oflambujeme koňakem. Agar-Agar smícháme se smetanou, přivedeme k varu a další 3 minuty povaříme. Pak společně s oflambovaným tempehem vložíme do mixéru a dohladka rozšleháme. Jako poslední přidáme šťávu z červené řepy. 

Připravíme si fólii, naplníme ji směsí a vytvoříme válečky, které dáme na 12 hodin odležet do lednice. V hrnci ohřejeme kokosový olej a přidáme kurkumu. Válečky foie gras vyjmeme z fólie, obalíme rostlinným tukem a dáme opět na hodinu do lednice. Poté podáváme s čerstvou bagetkou.

foto: Shutterstock a Etnosvět, zdroj: Etnosvět

Tipy redakce

Einsteinovu teorii relativity mohou změnit chameleoni. Zatím se ale žádný nechytil

Einsteinovu teorii relativity mohou změnit chameleoni. Zatím se ale žádný nechytil

Vesmír se rozpíná a zároveň zrychluje. O tom mezi vědci panuje v zásadě shoda....

Taky rádi fotíte? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Ani vás

Taky rádi fotíte? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Ani vás

Novinář Chris Taylor na serveru Mashable pregnantně vyjádřil stav , ve kterém se...