fbpx

Drželi jste se na štědrovečerní večeři klasického kapra se salátem? Odhalte, na čem si pochutnávali obyvatelé Polska, Finska, Paraguaye či Argentiny a jako bonus si uvařte vegetariánské foie gras

Zveřejněno: 26. 12. 2022

Vánoční kuchyně by měla být chutná a originální. Častými ingrediencemi jsou v Evropě i mimo ni brambory, houby a bylinky. Co se tedy jí v Polsku, ve Finsku, v Paraguayi či Argentině? 

Sopa paraguaya je tradiční paraguayské a argentinské jídlo. Běžnými přísadami jsou kukuřičná mouka, sýr a mléko nebo syrovátka. Sopa je podobná jinému kukuřičnému paraguayskému typickému jídlu, a to chipahuazu nebo chipaguazu, s výjimkou toho, že je vyrobené z čerstvé kukuřice. Konzistence je trochu podobná sýrovému soufflé a o něco méně pikantnímu kukuřičnému chlebu. V Karibiku jsou o Vánocích zvyklí na tamales, jídlo, které se také neobejde bez kukuřice, přidává se ještě uzená chilli paprička a zelenina.

shutterstock 455817280

Tradiční polský žurek

Štědrovečerní žurek

V Polsku si zase dávají záležet na vánoční polévce, říká se jí žurek. Připravuje se z žitného kvasu, vajec, kořenové zeleniny, hub, brambor a majoránky. Chuť má mírně nakyslou, je hodně sytá, proto se podává jako hlavní jídlo. Druhou variantou bývá červený boršč, uvařený z řepného kvasu, často podávaný s malými těstovinami, kterým se říká ouška. V dalším chodu se podávají holoubci, tedy gołąbki, což jsou zelné závitky s pohankovou kaší, a pak se jedí oblíbené  pirohy se zelnou náplní. Sladké pokrmy reprezentuje kuťa, sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem.

V Maďarsku vládne na bezmasém vánočním stole töltött káposzta, jídlo ze zelí, zeleniny a rýže, jinak také výše zmíněné holubce. Do uvařených zelných listů upravených do trojúhelníků, což je základ receptu, se balí směs okořeněné syrové rýže. Masová verze je ještě doplněná o mleté maso a klobásy. Do hrnce se holubce vkládají dokola, na ně se přidají nakrájená rajčata, papriky a cibule, nakrájené zbylé zelí a kečup. Maďarské holubce se vaří v kuřecím vývaru.

luumukiisseli

Základem finského luumukiisseli jsou švestky.

Co se jí na Slovensku či ve Finsku

Na slovenském vánočním stole nemůže chybět kapustnica, hustá zimní polévka  z hub, kyselého zelí a sušených švestek, což je gurmánská móda posledních let. Kysané zelí bývalo i v zimě nejpřístupnější surovinou a také další přísady patří k těm běžně dostupným. Kapustnice se liší podle krajů i rodinných tradic. Podává se například zahuštěná haluškami, smetanou, rozetřenými bramborami, dokonce i čočkou. Před podáváním se do polévky přidává trochu mléka a zakysaná smetana.

Ve Finsku začíná Štědrý den snídaní, tedy rýžovou kaší a švestkovou polévkou, zvanou luumukiisseli. Při vánoční večeři se podávají i zapékaná jídla, například mrkev nebo brukev a také salát z červené řepy nebo hub. Jako zákusek slouží oblíbené hvězdičky plněné povidly nebo rýžová kaše s mandlí, která se jí společně z velkého hrnce. Kdo najde mandli, může si po večeři rozbalit dárky jako první.

Bezmasé foie gras

Recept na vegetariánské foie gras nám poskytla pražská restaurace Etnosvět.

etnosvet mala
Vegetariánské foie gras

Ingredience:

500 g uzeného tempehu

1 cl portského vína

5 cl koňaku

2 g sečuánského pepře

2 g koření pěti vůní

15 g másla

70 g smetany

4 g Agar-Agar

3 cl šťávy z červené řepy

30 g kokosového oleje

2 g kurkumy

Příprava:

Tempeh nakrájíme na malé kousky a dáme alespoň na 24 hodin marinovat do portského vína smíchaného s kořením. Pak tempeh osmahneme na pánvi a oflambujeme koňakem. Agar-Agar smícháme se smetanou, přivedeme k varu a další 3 minuty povaříme. Pak společně s oflambovaným tempehem vložíme do mixéru a dohladka rozšleháme. Jako poslední přidáme šťávu z červené řepy. 

Připravíme si fólii, naplníme ji směsí a vytvoříme válečky, které dáme na 12 hodin odležet do lednice. V hrnci ohřejeme kokosový olej a přidáme kurkumu. Válečky foie gras vyjmeme z fólie, obalíme rostlinným tukem a dáme opět na hodinu do lednice. Poté podáváme s čerstvou bagetkou.

foto: Shutterstock a Etnosvět, zdroj: Etnosvět

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...