fbpx

Zveřejněno: 21. 11. 2017

Slyšeli jste už o máslové kávě? Dodá energii, podpoří hubnutí, a dokonce i zvýší inteligenci. Alespoň to tvrdí Britové, kteří na tento pro někoho možná zvláštní nápoj nedají dopustit. Pokud jste otevření všemu novému, proč to nevyzkoušet. Máme pro vás recept i na bezlepkovou veganskou variantu bez kofeinu.

Mnozí z nás si do kávy běžně přidávají mléko či smetanu. Ale máslo? To spíše vyvolává zděšení. Běžná reakce zní: Fuj.  Zkuste mu ale dát šanci. Nejvíce si na tomto nápoji pochutnávají Britové, čemuž se ostatně nelze divit.

Vzhledem k tomu, že britským národním nápojem je čaj s mlékem, tak proč by měli mít zábrany pustit se do kávy s máslem? Tentokrát svůj nový super nápoj vyrobený z černé kávy smíchané s máslem z mléka krav krmených trávou a MCT olejem (přírodní doplněk stravy) či kokosovým olejem obyvatelé Britského království spojují s řadou zdravotních přínosů.

shutterstock 260832707

Máslo v kávě neutralizuje hořkou chuť a dodá vám více energie.

Nový wellness elixír

Pravidelné popíjení tohoto máslovo-kávového nápoje má za následek potlačení hladu a s ním spojenou ztrátu hmotnosti, což z něj dělá oblíbený elixír ve wellness světě. Nápoj se ale stal vyhledávaným i pro schopnost přispívat k mentální „ostrosti“, má zkrátka zvyšovat inteligenci.

Je tedy přímo ideálním ranním nabuzením nejen pro studenty, ale pro všechny, kteří během pracovního dne maximálně zapojují své mozkové závity. I tak ale nápoj rozdělil veřejnost na dva tábory: příznivci paleo stravování, kteří konzumují hodně živočišných i rostlinných tuků, jsou nadšeni. Lékaři zase tvrdí, že máslo vede ke kilům navíc. Bohužel neexistuje žádná studie, která by zmíněná tvrzení podpořila či vyvrátila, takže jim můžeme, ale nemusíme věřit. A vyzkoušet ho na vlastní kůži.

Místo snídaně?

S receptem na máslovou kávu přišel jistý David Asprey, který jednoduše doporučuje šálek kvalitní kávy smíchat s přibližně 40 gramy nesoleného másla. To neovlivní chuť kávy, jen trošku utlumí její přirozenou hořkost.

Pokud navíc nejste zvyklí moc snídat, máslo vám určitě dodá energii. Připravte si svůj oblíbený šálek kávy, ukrojte kus kvalitního nesoleného másla a nechte ho v šálku rozpustit. Pak směs zamíchejte, zavřete oči a ochutnejte.

shutterstock 326505566

Neholdujete-li kofeinu, zkuste zdravé super latté.

Super nápoj pro vegany bez kofeinu

Pokud vás máslo v kávě moc neláká, máme pro vás recept na jiný super nápoj, který je navíc vhodný pro vegany i pro ty, kteří se vyhýbají kofeinu. Rostlinné super latté bez kofeinu.

Toto sladké a velmi uspokojující latté obsahuje hrstku ingrediencí, které nejenže dobře chutnají, ale také disponují řadou zdravotních přínosů. Místo tradičního másla použijte mandlovou smetanu, která obsahuje méně cukru a je bezlepková.

Jak na superlatté?

Budete potřebovat půl šálku neslazeného mandlového mléka, půl šálku teplé vody, 2 polévkové lžíce neslazené mandlové smetany, 1 polévkovou lžíci kokosového nebo MCT oleje,  půl čajové lžičky kakaa, půl čajové lžičky ashwagandha prášku a půl lžičky maca prášku (obojí k sehnání v obchodech se zdravou výživou). 

Dále přidejte půl lžičky rozemletého vanilkového lusku a půl lžičky skořice. Vše vložte do mixéru a vysokou rychlostí mixujte 30 až 60 vteřin. Nalijte do sklenice či hrnečku a nápoj si plnými doušky vychutnejte. Jako zimní ranní nápoj je prý přímo ideální.

foto: Shutterstock, zdroj: MindBodyGreen.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...