fbpx

Zveřejněno: 4. 12. 2017

Každý národ má svá gastronomická specifika. My si Vánoce neumíme představit bez bramborového salátu a kapra nebo řízku. A bez masa většinou už vůbec ne. Přesto, pokud trochu změníme pohled na náš vztah k jídlu, můžeme mít klidné a šťastné Vánoce i bez masa.

Už za dob dávno minulých se kromě kuby, jídla z krup a hub, vařila ještě bílá zelňačka, jejímiž hlavními ingrediencemi byly brambory, smetana a vejce, také černá omáčka, kterou hospodyně připravovaly už od podzimu.

Nejdříve bylo třeba připravit sirup z řepy, nasušit švestky a uvařit povidla. Základem do hrnce byla kořenová zelenina, bobkový list a nové koření, k tomu se po uvaření přidaly sušené uvařené švestky, rozinky, mandle a k zahuštění se používal nastrouhaný perník, řepný sirup a půllitr piva. K omáčce se přikusovala vánočka.

shutterstock 507424045

I štědrovečerní večeře může být bez masa, chutná i zdravá.

Kuba frčí dodnes

Štědrovečerní dobrotou byly i vdolky, které hospodyně pekly na kamnech. Byly mazané švestkovými povidly a sypané strouhaným perníkem. Sladkou lahůdkou byla i prachanda, vyloupané vlašské ořechy roztlučené v hmoždíři s cukrem.

„Houbový kuba je už od pradávna bez masa a to, že do něj dnes lidé přidávají slaninu, je jen ukázkou blahobytu. Zelňačku také není potřeba mít s uzeným nebo klobásou a přesto to tak běžně je. Ani černou omáčku nemusíme mít s kousky kapra,“ zamýšlí se Míša Dvořáková sales/event manager pražské restaurace Etnosvět.

„Dnes mnoho lidí sváteční hostinu modernizuje, dají si lososa místo kapra, popřípadě šneky, je to prostě vývoj, stejně jako omezení masa. Zároveň existuje mnoho náhražek, jako jsou třeba tofu řízky, popřípadě se dají udělat řízky z hub, z hlívy ústřičné například, která se nechá marinovat několik hodin v oleji s kořením na ryby, kapří hranolky se dají docela dobře připravit z celeru, který se obalí řasou wakame, k tomu bramborový salát a štědrovečerní večeře je hotová,“ prozrazuje Míša některé z tajů kuchyně Etnosvěta.

Masitý kuba bez masa

shutterstock 165312788
A jak v Etnosvětě připravují houbového kubu? „Žádné maso opravdu není potřeba. Kdo potřebuje slaninu, myslím, že houbové škvarky nebo smažený uzený tempeh ho můžou mile potěšit,“ doplňuje Míša Dvořáková.

Houbový kuba (4 porce)

Ingredience:

400 g krup

2 cibule

3 lžíce rostlinného oleje

70 g sušených hub

5 stroužků česneku

majoránka

Postup:

Kroupy i houby namočíme přes noc do vody. Druhý den kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka, což bude trvat asi 20 minut. Z hub vymačkáme přebytečnou vodu. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme houby a krátce podusíme. Nakonec přimícháme kroupy, česnek utřený se solí, pepř a majoránku. Aby se nám spojily chutě, vše důkladně promícháme. Troubu rozpálíme na 170 °C, vymažeme pekáč olejem a dáme do něj směs z pánve. Zapékáme cca 20 minut a ještě horké podáváme.

foto: Etnosvět a Shutterstock, zdroj: Etnosvět

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...