fbpx

Zveřejněno: 29. 9. 2017

Křoupání ořechů (ale vlastně i chipsů a křupek) navozuje v mozku příjemné pocity úlevy. Schválně si zkuste vzpomenout, jak vám v takové chvíli je. Je to způsob, jak dát průchod své frustraci. Křupnout, zničit, nechat si zalít ústa báječnou slanou a tučnou chutí. Nebo sladkou. Nebo pálivou. Ten pocit zná každý! Už možná tušíte, kam tím míříme...

Není náhoda, že to, po čem bažíme, nám má ukázat nějaký nedostatek na emočním těle. Lidé někdy mívají doslova období, ve kterém nevysvětlitelně a nutkavě baží po určité potravině. Doreen Virtue ve své knize V zajetí jídla (ale také knize Zbavte se svých kil bolesti) tento princip přesně vysvětluje, ukazuje názorně a nabízí jiné alternativy.

v zajet jdla

Doreen Virtue: V zajetí jídla

Vztek, bolest, frustrace, bolestivé emoce!

Můžeme je utápět ve sladkostech, ve sladkém mléku, smetaně, šlehačce. Ženy před menstruací často trpí pocitem nepochopení, je v nich nahromaděná zlost a únava z celého měsíce, ve kterém musely být krásné, usměvavé a tolerantní, a teď už jim dochází síly. Předmenstruační syndrom je v podstatě barometrem předchozího měsíce. Máte-li více chuť na pořádnou horkou čokoládu s kopcem nadýchané šlehačky – prosím pěkně, co nejtučnější a nejsilnější – pak potřebujete něhu, objetí, sladkost, nadýchanost a v čokoládě také důraznou chuť života a snad i pořádný kus energie pro unavené tělo.

Tohle je ještě celkem dobrá varianta. Horší je, když se nahromadí zlost a frustrace. Pak saháme třeba právě po těch křupavých a tučných potravinách. Ty zahání emoce prázdnoty, osamělosti, obav nebo nespokojenosti. Doreen Virtue ve své knize píše, že se mnoho jejích klientů přejídá oříšky z důvodů nenaplněné touhy po zábavě a radosti. Není to ovšem jen o struktuře potraviny, často opravdu tělo hledá to, co fyzicky potřebuje. Ořechy obsahují také pyrazin, který v mozku aktivuje centrum slasti. Kešu a burské oříšky zase tyrosin, což je vazoaktivní látka, která zvyšuje krevní tlak. Vrací do života.

A jak je to s těmi pálivými oříšky?

„Ořechy mohou být okořeněné a třeba i pěkně pálivé, což je skvělá kombinace pro ty, kteří hledají pořádné vzrušení. Robert miloval burské oříšky na cajunský způsob, čím pálivější a slanější, tím lepší. Vychutnával si každé křupavé sousto a jeho palčivě ostrou chuť. Takové bažení poukazuje na silnou emoční bolest. Člověk bolestně cítí, že trpí nedostatkem potěšení, a zároveň má zlost, že o tuto zábavu přichází. Lidem, kteří baží po oříškách s pálivou příchutí, by rozhodně pomohlo, kdyby součástí jejich života byla zábava, ať už v jakémkoliv množství…“ píše se v knize.

orisky shutterstock 336349040

Ořechy jsou také křupavé, a proto jsou skvělé pro jedlíky ze stresu. Šup s nimi pryč z šuplíku.

A co oříšky v krémové a hladké formě?

„Ořechy mohou být také krémově hladké a přesně to potřebují lidé, kteří hledají útěchu a pocit bezpečí. LuAnne bažila po krémovém arašídovém másle a měkkých sušenkách. Nikdy neměla dost! Analýza její touhy potvrdila, že měla strach relaxovat a oddávat se zábavě. Bála se, že kdyby si na chvíli oddechla, manžel by o ní řekl, že je líná nebo bez zájmu. Tyto obavy ji nutily horečně se věnovat domácnosti. Bažila po arašídovém másle, kterého jedla velké množství, aby zmírnila lítost nad tím, že jí v životě schází jakákoliv zábava.“

A bez následků není, dle Doreen Virtue, ani uzobávání v práci. Navíc velmi typické… „Ořechy jsou také křupavé, a proto jsou skvělé pro jedlíky ze stresu. Henriettu deptalo její zaměstnání, a tak uzobávala slunečnicová semínka, schovaná v zásuvce pracovního stolu. Solené olejnaté dobroty si nabírala plnými hrstmi. Když je drtila mezi zuby, měla pocit větší spokojenosti se situací. Ve skutečnosti jí to poskytovalo prostor pro emoční uvolnění tím, že do nespokojenosti se svojí kariérou mohla kousat.“ Jakmile pochopíte, proč máte chuť na určité potraviny, pochopíte, co si tím řešíte, a nezvladatelné nutkavé chutě vás přestanou ovládat. Možná i začnete hubnout, možná začnete být zdravější – protože už budete vědět, co přesně se děje s vašimi emocemi. 

foto: Shutterstock, archiv, zdroj: Doreen Virtue: V zajetí jídla

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...