fbpx

Zveřejněno: 13. 8. 2017

Meruňky jsou oblíbeným letním ovocem. Jsou sladké, jemně nakyslé a v koláčích dovedou zázraky. Skvěle se snoubí s máslovou drobenkou a příprava je rychlá i jednoduchá.

Meruňky mají svůj prapůvod v Číně. Do Evropy se dostaly asi před dvěma tisíci lety a od té doby si vydobyly v české kuchyni své neodmyslitelné místo. Meruňkový koláč přitom můžete péct pořád dokola, se špaldovou moukou je zdravý a nikdy vás neomrzí.

shutterstock 50639110
Co budete na meruňkovou dobrůtku potřebovat:

3 vejce

3/4 hrnku (1 hrnek cca 250 ml) cukru Demerara

3/4 hrnku plnotučného mléka

½ hrnku slunečnicového oleje

½ pytlíku prášku do pečiva

1 hrnek špaldové bílé polohrubé mouky

1 hrnek špaldové bílé hladké mouky

Vypeckované rozpůlené meruňky

Na drobenku:

150 g másla

3 lžíce cukru Demerara

3 lžíce hrubé mouky

Příprava:

Nejprve si ze změklého másla, cukru a mouky připravíme drobenku a dáme ji vychladit do lednice. Vyšleháme vejce s cukrem a olejem.

Přilijeme mléko, přisypeme oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta. 

Nalijeme na plech, na těsto poklademe meruňky, posypeme drobenkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...