fbpx

Zveřejněno: 28. 8. 2017

První jídlo dne by mělo být bohaté na životně důležité zásadotvorné látky, které nám zajistí dobrý start do nového dne. Vyvážené hospodaření s kyselinami a zásadami v těle představuje základ pro trvalé zdraví, atraktivitu a výkonnost. 

Ráno je pro většinu rodin doba ve znamení spěchu. Někteří lidé nesnídají vůbec a jiní zase nezdravě s nadbytkem kyselinotvorných potravin. Párky, salámy, bílé pečivo, tučné mléčné výrobky, čokoládové pomazánky a sladké müsli nebo sušenky se nejčastěji objevují na stolech mnoha rodin během snídaně, což přivádí výživové odborníky k zoufalství. Prázdné kalorie, nadbytek cukru nebo soli a především maso není to nejlepší, co si dopřát na začátek dne – právě naopak. Současné studie ukazují, že dlouhodobá, pravidelná konzumace velkého množství proteinů živočišného původu – ať už v podobě hamburgeru, řízku, klobás nebo šunky - významně zvyšuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob a cévních onemocnění. Slaná jídla na počátku dne zatěžují ledviny, což může v dlouhodobém horizontu vést k řadě civilizačních chorob.

Ten, kdo si ráno udělá čas na vydatnou zdravou snídani, klade základní kámen pro trvalou tělesnou a duševní výkonnost – v práci, ve škole, při sportu nebo doma. Právě první jídlo dne má pro náš organismus rozhodující význam. Musíme doplnit energii a živiny po nočním spánku. To se týká především dětí, protože neustále rostou a potřebují hodně energie. U dětí jsou následky jednostranné výživy viditelné mnohem výrazněji než u dospělých: mají často problémy s koncentrací, nervozitou a nemocemi. Ideálním startem do nového dne je podle Dr. h. c. Petera Jentschury kaše. Je lehce stravitelná, zároveň ale napumpovaná látkami, které tělo i mozek potřebují, aby mohly během dne podávat dobrý výkon. Ta z krupice vám ale tuto službu neprokáže – zaměřte se raději na jáhly, pohanku, amarant. Ochutit ji můžete ovocem (sušený ananas a jablko) a semínky nebo ořechy (dýňová semínka, slunečnicová semínka, sladké mandle). V takové snídani se pak nachází hořčík, zinek, biotin, vitamin B1, minerální látky a stopové prvky.

shutterstock 383422192

Ovoce, pohanka, semínka a ořechy. Tak má vypadat správný start do nového dne!

„Omnimolekulární zásobení organismu dodává našemu tělu životně důležité látky, a tím zajistíme kvalitní základ pro zdraví, krásný vzhled a výkonný život až do stáří,“ vysvětluje autor bestsellerů Dr. h. c. Peter Jentschura. „Máme svoje vlastní kaše, ve kterých je vše výše zmíněné v tom nejoptimálnějším poměru.“

Dr. Jentschura však připomíná, že na vyvážený poměr živin bychom měli v jídle myslet dále celý den. Proto dodává: „Pro vyváženou acidobazickou rovnováhu se doporučuje konzumovat 80 % zásadotvorných potravin (zelenina, salát, ovoce, bezlepkové obiloviny) a pouze 20 % kyselinotvorných potravin (maso, mléčné výrobky, produkty z bílé mouky, sladkosti, pamlsky).

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...