fbpx

Zveřejněno: 9. 8. 2017

Ti z vás, kteří mívají občas cestu na Pyrenejský poloostrov, a zejména do jeho jihovýchodní oblasti Katalánska a Valencie, se pravděpodobně setkali s tamním typickým nápojem, který se jmenuje "horchata de chufa". Pokud jste měli možnost ho ochutnat, můžete potvrdit, že se jedná o velmi lahodný sladký drink, který se servíruje chlazený v mnoha barech a restauracích jako osvěžující nápoj. Jeho oříšková příchuť pochází z šáchoru jedlého, čili chufy (čti čufy).

Jedná se o velmi zajímavou plodinu, která je v poslední době stále více dostupná i u nás. Má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a tvoří základ španělské horchaty. Šáchor jedlý má mnoho názvů. Kromě španělského „chufa“ je také známý jako tygří ořech či zemní mandle.

Biologicky se nejedná o ořech, a tak ho mohou konzumovat i alergici na ořechy. Je bohatý na vlákninu a mnoho vitamínů. O jeho účincích jsme ostatně psali ZDE. Horchata, což je vlastně slazené mléko z šáchoru, byla podle španělského listu El País nedávno podrobena výzkumu, na kterém se podílely pražská chemicko-technologická fakulta a Farmaceutická fakulta univerzity ve Valencii, jež k výzkumu přizvala tradiční výrobce horchaty.

shutterstock 249599002

Horchatu si můžete doma vyrobit i sami, základem je tygří ořech

Výzkum prokázal, že horchata obsahuje vysoké množství argininu (pomáhá prokrvení tkání a má afrodisiacký účinek) a fosfolipidů (pomáhají eliminovat „špatný“ cholesterol a jsou prevencí proti kardiovaskulárním nemocem, žaludečním vředům a cukrovce sruhého typu).

Výzkum probíhal nejnovějšími metodami na 90 vzorcích a potvrdil výrazné rozdíly mezi řemeslně a průmyslově vyráběnou horchatou. Ta druhá ztrácí velkou část svých pozitivních účinků kvůli vysokotepelné úpravě, která je nutná pro dlouhodobou konzervaci.

Pije se v Japonsku i USA

Ve Španělsku je horchata typickým letním nápojem pro horké dny a to je škoda. Přišli na to již v zemích jako Japonsko, Spojené státy či Německo, kde se tento lahodný nápoj stává kvůli zdravotním účinkům populárním během celého roku a zákazníci jsou tam ochotni za sklenici utratit až devět dolarů.

Do České republiky zatím tato pochutina nedorazila, alespoň ne na jídelní lístky našich barů či kaváren. Můžete si ale sami vyrobit horchatu doma.

Příprava:

  1. Namočte hlízy šáchoru do misky s vodou a přikryjte je látkou. Nechte je stát ve vodě 24 hodin.
  2. Odstraňte látku, nechte odtéct zbylou vodu a hlízy vložte do mixéru.
  3. Přidejte mletý kardamom dle chuti, sladidlo (např. kokosový cukr) a rozmixujte.
  4. Přes jemné sítko proceďte hmotu tak, aby tekutina protekla do sklenice.
  5. Přihoďte kostku ledu a můžete vychutnávat!

Pokud se vám nechce věnovat čas přípravě, máte ještě jednu možnost. Můžete si koupit směs na horchatu od české firmy Parvati. Ta používá bio chufu přímo z Valencie a v raw kvalitě, bez tepelné úpravy.

Její vlastnosti by se tedy měly blížit tradičně ručně vyráběné horchatě. Navíc je doslazována nízkoglykemickým kokosovým cukrem a lúcumou, což je lahodné aromatické ovoce z peruánských And s vysokým obsahem tzv. pomalých sacharidů.

Tak na nic nečekejte, horchata už čeká na Vás. Je to vážně dobrota! Que bueno!

foto: Shutterstock, zdroj: Parvati

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...