fbpx

Zveřejněno: 17. 6. 2017

Krátkodobě kvašená zelenina je bohatým zdrojem vitaminů, podporuje chuť k jídlu a srovnává trávení. Její výroba trvá asi 3 dny a dá se – na rozdíl od dlouhodobého kvašení zelí – zvládnout i v malé kuchyni.

pikles1

Pikles je chutné a bohaté na vitaminy

Pikles, jak se tomuto pokrmu také říká, se vyrábí snad z jakékoliv zeleniny, nejlepší je ale cibule, mrkev, zelí, červená řepa nebo třeba najemno nastrouhaný celer. Fantazii můžete pustit uzdu a určitě brzy objevíte kombinaci, která je pro vás ta nej!

Na pikles potřebujete:

1 cibule

2 mrkve

¼ hlávky zelí

1 malá bílá kulatá ředkev

Sůl (1 % váhy zeleniny)

Hořčičné semínko

Postup:

Zeleninu nastrouháme na drobnější kousky. Směs smícháme se solí, hořčičným semínkem a chvíli necháme odstát – zelenina pustí šťávu. Napěchujeme do zavařovací láhve, přikryjeme zelným listem a zatížíme – třeba jinou, menší sklenicí naplněnou vodou. Zelenina musí být neustále ponořená ve vlastní šťávě. Necháme kvasit 3 dny při 21 °C. Po 3 dnech vznikne příjemně nakyslá zelenina, kterou uskladníme v lednici. Zde vydrží i několik týdnů.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...