Tyto zeleninové placky jsou takovým updatem našich bramboráků. Tato verze je ale lehčí a díky batátům i výživnější. V létě do těsta házím všemožné bylinky, které mi přežívají na balkóně. Bazalka je však základ. Placky kouzelně ovoní.

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny. Jejich konzumace vás bude chránit před vznikem rakoviny, degeneračních očních chorob, zatočí s depresí a s onemocněním srdce.

bataty2

Batáty jíme velmi často. Ne jen jako přílohu, děláme z nich například polévku nebo jsem z nich pekla i sladký chlebík.

Na 2 porce budete potřebovat:

1 malá cuketa
1 středně velká batáta – žlutá varianta (zlatavá slupka, žlutý vnitřek)
1 středně velká mrkev
1 hrnek mandlové mouky shopping cart (100g)
2 vejce
2 lžíce tapiokové mouky shopping cart
4  stroužky rozdrceného česneku
hrst bazalky + lžička sušeného tymiánu
sůl a pepř

Postup: 

1. Jednu polovinu zeleniny (cuketa, batáta, mrkev) nastrouhám nahrubo, druhou část najemno. Cuketu neloupu, pouze omyji. Používám bílou (někdy se píše žlutá) batátu. Je méně sladká, a tak se hodí více do této slané směsi.

2. Přidám 2 vejce, 1 hrnek mandlové mouky, 2 lžíce tapiokové mouky (pomůže slepit těsto), 4 stroužky rozdrceného česneku, nasekanou bazalku, tymián, sůl a pepř. Na danou dávku dávám cca 2 lžičky mořské soli. Je vhodné vyzkoušet. Rukama zpracuji těsto. V případě, že pustí nastrouhaná zelenina hodně vody, vyliju ji ze směsi.

3. Předehřeju troubu na 180 °C horkovzdušného režimu. Lehce potřu plech olivovým olejem, aby se placky lépe obracely a byly křupavější. Z těsta si vytvořím menší placičky cca 1 cm široké a peču 20–25 minut. V polovině času obracím a přepínám z horkovzdušného režimu trouby na grilovací.

Čtěte také: 

Petr a Gabi Foodies: Skvělý chia pudink

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito 12 potravinami to nebude jen sen

Nemáte rádi luštěniny? Tyto fazolové karbanátky změní váš názor

foto: archiv autorů, zdroj: Petr & Gabi Foodies