fbpx

Zveřejněno: 1. 5. 2017

Jsou pastvou pro oči a opojně voní. Na tom se u charakteristicky třešňových květů nejspíš shodneme, ale víte, že mohou potěšit i více vašich smyslů? Zejména chuť zaplesá radostí, když si připravíte kandované květinové bonbóny, třešňové makronky nebo ocet!

Když si na googlu zadáte do hledáčku „jedlé květy“, mezi prvními odkazy najdete Janu Vlkovou, průkopnici květinové kuchyně, která květy začala využívat nejen coby zdobící prvek, ale zjistila, že se z nich dá skutečně vařit. Od té doby, co vydala svou kuchařku, se začala spousta bylinkářek a „květinoholiček“ zajímat o rozkvetlé recepty. Dnes už najdete snad na každý jedlý kvítek chutné využití. Květy se vaří, dělají se z nich sirupy, přidávají se do olejů nebo do salátů. A nebo se z nich dají udělat skvělé provoněné bonbóny, netradiční zákusky a velmi dobrý ocet, který dodá nový rozměr jakémukoli jarnímu salátu. A právě takové tři recepty si dnes ukážeme. 

Pocukrovat a vysušit

Jestli si vzpomínáte na fialky, bonbóny, které skutečně voněly po stejnojmenných květinách, pak vás určitě zaujme i recept na kandované květy třešní. O svou opojnou vůni nepřijdou, navíc jsou i přirozeně sladké, takže nebudete muset přidávat více cukru, než je nutné pro kandování.

Pokud jste právě nasbírali květy třešní, dobře je omyjte a nechte vysušit. Poté je potřete vaječným bílkem. Květy zjemní a zvláční. V dalším kroku je hodně procukrujte. Můžete použít hnědý cukr, ale i například vanilkový, vložte do trouby na nejnižší teplotu nebo ještě lépe do sušičky ovoce a hub a nechte vytvrdnout. Nejlépe je pak můžete skladovat v uzavíratelné dóze nebo v mrazáku. 

Počeštělý ocet zvládnou i začátečníci

shutterstock 70784197

Třešňový ocet je skvělý do ovocno-zeleninových salátů.

Ocet z třěšní se poprvé začal dělat v Japonsku. Tam se samozřejmě používaly sakurové květy, nicméně i česká obměna chutná velmi dobře. V zemi vycházejícího slunce se ocet připravuje způsobem zvaným tsukemono. Důležité je vybrat si květy, které ještě nejsou plně rozvité. Ty, které ještě neukázaly krásu na 100 %, jsou totiž aromatičtější. U nás se na přípravu octa uplatňuje takzvané pravidlo jedné lžíce. Na každých 100 gramů květů použijete 1 polévkovou lžíci soli a 1 polévkovou lžíci octa. 

Květy nejprve musíte omýt a nechat osušit. Pak je rozložíte na plech, překryjete solí a necháte v lednici asi dva dny. Během nich květy pustí vodu. Tu slijete a přidáte ocet. Opět necháte v ledničce další dva dny. Květy zase pustí tekutinu, nyní ale už řádně ochucenou. Ocet pak stačí přelít do nádoby a používat ve studené kuchyni do salátů. 

Makronky jsou vyšší dívčí, s třešněmi dvojnásob

shutterstock 552130927

Makronky s příchutí třešní jsou netypické. Jejich chuť vás ale zaujme natolik, že se k ní budete chtít vracet.

Makronky rozhodně nepatří mezi jednoduché recepty. Když se ale povedou, skutečně to stojí za to. A teď si představte, že se jemná mandlová mouka spojí s opojnou vůni třešní... Máte chuť? Tak tady je poslední recept. Květy opět opláchněte a nechte vysušit. Poté smíchejte hrnek moučkového cukru, 3/4 hrnku velmi jemně mletých mandlí a 1/4 hrnku vanilkového cukru. V druhé míse si předmíchejte bílky, nedělejte však tuhý sníh. Se šleháním skončete ve třetině práce. Přimíchávejte cukr a šlehejte do té doby, dokud se nezačnou tvořit lesklé špičky. Poté přidejte natrhané květy (asi hrst), které jsou opět omyté a osušené. Nakonec opatrně vmíchejte mandlovou mouku. 

Z těsta, které je tuhé, avšak povoluje při míchání, vytvořte na plechu penízky. Nechte je trochu zatuhnout a pak vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte 10 minut. Makronky naplňte vanilkovým krémem. 

Čtěte také: 

Špenátový koláč s kozím sýrem si vychutnáte teplý i za studena

Melasky – koktejl minerálních látek v podobě sladkých sušenek

Hledáte elixír pro pleť? Zapomeňte na krémy a dejte si fazolovou polévku s ječnými vločkami

 

 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...