fbpx

Zveřejněno: 8. 4. 2017

Nakládat, zavařovat, zkvašovat či jinak konzervovat všelijaké potraviny lze v každém ročním období. Navíc bez chemie. Chcete se to naučit? 

V dřívějších dobách byla jarní konzervace potravin, do té doby uskladněných ve sklepích, nutností. Ovoce i zelenina se začínaly kazit a šetrné hospodyně zachraňovaly, co se dalo. Vařily kompoty z jablek, švestek a hrušek, nakládaly česnek a polévkovou zeleninu do soli, sádla nebo oleje, zavařovaly strouhaný křen s posledními jablky.

Březen je ještě chudý na čerstvé bylinky, raná zelenina je pouze ve sklenících a pařeništích a ovoce má spoustu času. Dnes již nejsme odkázáni na uskladněné loňské zásoby a čerstvou zeleninu i ovoce si můžeme koupit v jakémkoliv množství a variantách. Přesto, proč si nezkusit doma zpracovat přebytky, které se hromadí v ledničce a nestíháme je spotřebovat?

Potraviny konzervované mléčným kvašením patří k těm pro nás nejprospěšnějším. Mix kysané zeleniny nás navíc na jaře nadopuje vitaminem C, enzymy, laktobacily a kyselinou mléčnou. Má blahodárný vliv na naše zažívání, imunitu a celkovou vitalitu. A takový klasický, čerstvě uvařený domácí kompot z jablek a sušených švestek zase dokáže navodit příjemně rodinnou atmosféru, i když se vám po bytě právě potuluje asi patnáct hlučných přátel.

zavarovani shutterstock 336626630

Kvašená zelenina je vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných látek.

Kvašená zelenina

Budete potřebovat:

1kg různé zeleniny (zelí, mrkev, salátovou okurku, květák, ředkev, papriku) zkombinovat můžete dle libosti cokoliv

Cibuli

5 stroužků česneku

3 silná kolečka křenu a kopr (co vám nesedí, klidně vynechejte)

Bobkový list,

4 kuličky nového koření

15 g soli, nejlépe mořské

Nádobu na kvašení - kameninovou nebo skleněnou, dvou až pětilitrovou zavařovací sklenici podle množství zeleniny.

Postup: 

Zeleninu nakrouhejte nebo nakrájejte na nudličky či kolečka, květák rozeberte na malé růžičky. V míse smíchejte se solí a hrstkou kopru. Pak napěchujte do nádoby, aby pustila šťávu, a prokládejte kousky křenu, kolečky cibule, česnekem a ostatním kořením. Pokud je zelenina tvrdší a nepustí dost šťávy, aby byla ponořená, zalijte ji vychladlou svařenou osolenou vodou až po okraj. Potraviny se musí zatížit, aby byly stále pod hladinou. Nemáte-li speciální kvasnou nádobu, stačí malý talířek, na nějž postavíte závaží. Stejnou službu udělá menší sklenice s vodou. Nádobu přikryjte, ale tak, aby z ní voda mohla vytékat, a postavte na nějakou podložku či mísu. Nechte v pokojové teplotě 4 – 6 dní. Poté, pokud zeleninu nesníte, přendejte do chladna.

zavarovani shutterstock 322233926

Domácí kompot chutná vždy nejlépe.

Čerstvý jablečný kompot

Budete potřebovat:

jablka (kolik jich posbíráte na zahradě)

hřebíček

skořici

pár citronů (dle množství ovoce)

sušené švestky

cukr

popřípadě datle

Postup:

Omytá jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky i se slupkou. Vložte do hrnce spolu s několika hřebíčky a rozlomeným svitkem skořice, zalijte šťávou z citronu, přidejte sušené švestky, doplňte vodou, oslaďte a vařte do změknutí. Množství libovolné. Zajímavá je obměna s datlemi. Tento kompot je nejlepší čerstvý a teplý. Pokud zbude, v ledničce vydrží týden, zmrazený samozřejmě déle.

Přeji vám voňavé jaro plné chutí a vitamínů.

Zavařit můžete i černý kořen, který je skvělý na hubnutí. Více se o něm dozvíte v dalším článku: Hadí mord zamorduje i přebytečná kila. Zajímá vás zdravá strava? Přečtěte si také naše další články Neutrácejte za prášky, kupte si kedlubnu a Čtyři tipy, jak vařit zdravěji

Nenechte si ujít ani náš zítřejší exklusivní rozhovor s Janem Mühlfeitem

 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...