fbpx


Zveřejněno: 9. 5. 2017

Jste-li právě v procesu zařizovaní svého domova, rozhodně zvažte, do jakého inventáře se vyplatí investovat a který můžete takzvaně ošidit. Na čem by člověk rozhodně neměl šetřit, jsou věci každodenní potřeby. Postel, sedací nábytek a také mobiliář pro naše nejmenší.

Mezinárodní veletrh nábytku a interiérového designu MOBITEX každoročně představuje nejnovější trendy ve vybavení interiéru a doplňků bydlení. Ačkoliv svojí velikostí nemůže být srovnáván s veletrhy zahraničními (např. Heimtextil v Německu, Maison & Objet v Paříži, Salon del Mobile v Miláně), přináší nám alternativní nabídku oproti obchodním řetězcům.

kolebka unibe mensi

Střední školu designu a umění zastupovala Šimona Lašáková s kolébkou Unibe, navrženou ze sedáků TON.

Investice do zdravého spánku 

Rozdílů při nákupu bytového vybavení v obchodních řetězcích nebo u specializovaných prodejců je hned několik. Prvním z nich je samozřejmě kvalita. A to nejen materiálů, ale rovněž dílenského zpracování a přístupu prodejce k zákazníkovi. Rozhoduje u vás při výběru cena? V tom případě se nenechte mýlit čísly na cenovkách. Ne nadarmo se používá přísloví: „Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.“ Ano, můžete mít designově zajímavou postel za nízkou cenu, avšak nestěžujte si na následnou bolest zad nebo vrzající rám při každém otočení.

Mě na veletrhu oslovila hvězda mezi postelemi – Aurelia. Přírodní materiály vás doslova obklopí od hlavy až po paty a při rozměrech 280 x 220 cm máte jistotu, že mačkat se s partnerem rozhodně nebudete. Jak jsem se dozvěděla od ředitele společnosti Saffron p. Bělíka, postel by neměla disponovat úložným prostorem pod spací plochou z důvodu správného odvětrávání, ale stát na nohou. Tyto a další důležité informace se svými zákazníky probírá vždy osobně.

Ačkoliv vás tento „ráj snů“ vyjde stejně jako nový automobil, je třeba si uvědomit, že investice do spokojeného, zdravého života v podobě kvalitního odpočinku je smysluplnou investicí.

nabytek do loznice mensi

Minimalistický nábytek do ložnice má své osobité kouzlo.

Osobitost pro váš domov

Dalším podstatným důvodem pro nákup bytového vybavení u specializovaných výrobců je možnost volby vlastního stylu. Stejně, jako si vybíráte oblečení odpovídající vašemu vkusu a životnímu postoji, měl by i váš domov odrážet to, kým jste. Veletrh nabídl moderní design, pestré barvy, materiály odolné znečistění. Klasické sedací soupravy nahradily solitérní křesla či ergonomické židle a k vidění byly i interiérové hamaky – houpací sítě.

Český výrobce Dolce Vita Sofa představil novou kolekci křesel v italském designu, kterého je dle jeho slov na našem trhu stále nedostatek. Oku lahodil skvost, nesoucí jméno nejslavnějšího surrealistického umělce, Salvador, jehož tvůrcem je Bořek Šípek. Zaujal také český výrobce čalouněného nábytku Polstrin Design, kladoucí důraz na maximální podíl ruční práce. Dlouhodobou strategií společnosti je podpora mladých talentů uměleckých škol. Jejich nadčasová lenoška Chaise Longue oslovovala nejen designem, ale také mottem „Zpomalit a snít“, upozorňujícím na dnešní uspěchanou dobu.

Podpořte mladý český design a výrobu

Velkému zájmu se těšila expozice začínajících designerů (studentů) propojující novodobou inspiraci s dobovou architekturou. Například v Ateliéru produktového designu, spadajícího pod fakultu výtvarných umění VUT v Brně, nelpí na úzké specializaci, ale kladou důraz na rozvíjení kreativity a akceptování širších společenských souvislostí. Díky individuálnímu přístupu ke studentům zde mohou vznikat jedinečné výtvory, jako relaxační křeslo autora Zhang Meng Jie, set městského mobiliáře Trapez od Šimona Kiriakovského nebo rozkládací nábytek do ložnice Veroniky Dvorské.

Udělej to sám

Drobné bytové doplňky se řadí do kategorie, kde je možno ušetřit a nebát se i poněkud extravagantnějšího pojetí. Pro jejich pořízení se můžete rozhodnout v některém z obchodních řetězů, při zahraniční cestě nebo i pouhé procházce přírodou. Máte-li v sobě tvořivého ducha, můžete si je i sami vyrobit z věcí, které už doma máte. 

Čtěte také: 

Švédské nákupní centrum prodává jen použité věci

Kámen, dřevo a papír. Střihněte si o to, které přírodní doplňky si dáte do bytu

Pět pravidel, které byste se neměli bát porušovat při zařizování bytu   

foto: Shutterstock a autorka

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...