fbpx

Zveřejněno: 3. 5. 2017

Barvy působí na lidskou psychiku více, než bychom si mysleli, o tom není pochyb. Ale věděli jste, že si jejich pomocí můžete doma vytvořit tak harmonické prostředí, které obrátí váš život směrem, jaký si sami zvolíte?

Pro harmonizaci vašeho životního prostoru je nejprve potřeba si pořádně uklidit a vyházet vše nepotřebné. Když už je vysmýčeno a váš dům je zbaven zatěžující energie, je na čase začít přemýšlet, kam chcete svůj život nasměrovat. Spolehněte se na svou intuici a nechte si poradit od autorů publikací o feng-šuej pro laiky.

Začtěte se třeba do knihy Feng-šuej v 10 lekcích od Jane Butlerové-Biggsové nebo trochu složitější Feng Shui – umění bydlet, kterou napsal Kwan Lau. Ve zmíněných dílech se dozvíte o vlivu tvarů, materiálů či barev na proudění energie čchi, která ovlivňuje náš život, i o tom, jak tuto energii podpořit nebo omezit. Barvy přitom patří k zásadním prostředkům pro vyladění prostoru a nasměrování proudící energie.

modra stena shutterstock 540339382

Modrá podpoří vaše tvůrčí schopnosti a pomůže najít vaše vnitřní zdroje.

Volte barvy podle toho, čeho chcete dosáhnout

Chcete-li v životě zvolnit a odpočinout si, nebo pokud potřebujete pro svou práci klid, hlubší vhled, načerpat inspiraci a přemýšlet, bude pro vás vhodnou volbou modrá. Její jemné odstíny doplněné černou jsou typické pro element vody a klidně proudící energii. Modrá podpoří tvůrčí schopnosti, pomůže nalézt vaše vnitřní zdroje a využít je k novým nápadům. Element vody můžete ještě podpořit měkkými textiliemi, koberci, oblými tvary a nízkým pohodlným nábytkem.

Červená nabije i dodá sebevědomí

Pokud naopak toužíte po větší aktivitě, živé zábavě, potřebujete pozvednout sebevědomí či dosáhnout významnějšího společenského postavení, vsaďte na červenou. Odstíny červené a oranžové jsou barvami elementu ohně. Jeho dynamická, rozpínající se energie vnese do vašeho života ruch a náboj. Je-li pro vás obtížné uspět v jakékoliv oblasti vašich činností, ať pracovních či soukromých, interiér s převládajícími barvami plamenů vás k úspěchu dovede. Také vás vždy nabije, jestliže máte zaměstnání, které vyžaduje velký výdej fyzické nebo psychické energie. Elementu ohně prospívají hranaté a trojúhelníkové tvary, spousta světla a lesklé povrchy.

Zelená vdechne vašemu životu novou energii

Radost ze života a z práce, svěžest, pocit naplnění a příjemnou činorodost se spoustou nových a netradičních nápadů, které okamžitě začnete uvádět do praxe, to vše vám zajistí barva elementu dřeva – zelená. Barva nových začátků a vývoje. Pomůže vám v osobním růstu nebo pohnout se z místa, na kterém už dlouho přešlapujete. Zaobíráte-li se příliš minulostí, postrčí vaše myšlenky směrem k budoucnosti. Tato energie mířící vzhůru vám bude velmi nápomocná v těžkých životních situacích, kdy potřebujete začít znovu. Může vám také pomoci ujasnit si, co od života čekáte, abyste mohli začít své cíle uskutečňovat. Energii dřeva podpoří dřevěné materiály, vysoké a úzké obdélníkové tvary, vše, co působí nově a čistě.

malovani shutterstock 265226720

Barvy v bytě volte vždy podle toho, čeho chcete dosáhnout.

Bílá vás harmonizuje

Jednoduchost, řád, čistota. Pokud vám v životě chybí právě toto, potřebujete bílou a stříbrnou barvu. Vnesou do vašeho života harmonii a klid elementu kovu. Zlepší vaše organizační schopnosti, projasní myšlení a zbystří intuici. Budete se cítit svobodněji a i tak jednat. Vše, s čím jste začali, dokončíte lehce a bez potíží a výsledek bude perfektní. Energii elementu kovu znásobí kruhové tvary, jednoduše a elegantně zařízené funkční interiéry, kovové doplňky použité jen střídmě.

Hnědá a žlutá zajistí pohodu a hojnost

Jestliže se nemůžete koncentrovat na svou práci, měli byste se chovat rozvážněji nebo více využít a rozvinout svůj talent, chybí ve vašem nejbližším okolí nejspíš žlutá, hnědá, písková, terakota nebo jiná barva zastupující element země. Tyto odstíny navodí ve vašem obydlí atmosféru bezpečí, domácí pohody a klidu. Vaše domácnost se stane místem hojnosti a vynalézavosti, prostorem, kde se budou všichni včetně hostů cítit dobře a budou mít pocit sounáležitosti. Vše bude mít smysl a vše bude užitečné. Obzvlášť pokud je srdcem vašeho domu kuchyně, která je přirozeným místem pro využití energie země. Tu můžete ještě podpořit přírodními materiály a čtvercovými tvary.

Držte se hesla: Nic se nemá přehánět

Stejně jako ve všem i zde platí, že nic se nemá přehánět. A u feng-šuej dvojnásob. „V harmonickém prostředí by měly být zastoupeny všechny elementy, ale vždy jeden z nich dominantní,“ tvrdí J. Butlerová-Biggsová. S úpravami ale opatrně, aby se vám nestalo, že v modrém bytě začnete trpět depresemi nebo budete chladní k ostatním a z přemíry červených barev se vyčerpáte či budete agresivní. Přeženete-li to například se zelenou, nic z toho, co jste začali, se vám nejspíš nepodaří dokončit.

Čtěte také: 

Jana Lutišanová: Zdravá míra feng šuej

Work-space musí být co nejdál od ložnice!

Ložnice do modra a žluté kuchyně. Podpořte psychologický rozměr barev v bytě. 

foto: Shutterstock, zdroj: Feng-šuej v 10 lekcích, Jane Butlerová-Biggsová a Feng Shui - umění bydlet, Kwan Lau

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...