fbpx


Zveřejněno: 15. 4. 2017

Pět top bytových designérů se s námi podělí o pravidla, kterými se nenechávají svazovat při své práci. Na řadu přijde i takové téma, jako je mixování na první pohled neslučitelných materiálů či stylů v interiéru. Ale pravidla jsou tu od toho, aby se porušovala, nemyslíte?

Ať už se právě teď nacházíte uprostřed rekonstrukce svého bytu nebo jen přemýšlíte, jakou maličkostí svůj interiér ozvláštnit, zřejmě vás pohled na neatraktivní nábytek uvnitř místnosti již dávno omrzel. Proto vám přinášíme zajímavé tipy ze zahraničních designérských studií a doufáme, že díky nim naleznete alespoň kapku inspirace, jak svůj domov doladit k obrazu svému. 

design pixabay 2

Obrazy opřené o zeď působí velice elegantně i bohémsky zároveň.

1. Nebuďte upjatí

„Ráda umísťuji malby na stěny tak, abych docílila kýženého efektu, který hledám, místo abych je umístila tam, kde se očekává. Nechápu, proč by měl obraz vždy viset nad pohovkou přesně uprostřed. Někdy ráda umístím pěkné umělecké dílo na zcela nečekané místo, neboť si myslím, že symetrie bývá někdy až příliš ubíjející a upjatá,” říká Elizabeth Vallino. Alyssa Kapito a Vivian Muller z Kapito Muller Interiors uplatňují v práci zcela jiné pravidlo. „Pověsit umění je ta nejhloupější věc! Dáváme přednost tomu opřít obrazy o zeď. Působí to bohémsky a elegantně zároveň.“

2. Mějte osobitý styl

„Nerada se držím jen jednoho stylu v té samé místnosti. Miluji prostory s čistými liniemi a dělané přesně na míru. Ráda kombinuji moderní a tradiční kousky. Daná místnost tak působí zajímavěji a osobitěji,“ uvádí Edyta Czajkowska z Edyta & Co. 

3. Nezapomeňte na strop

„Nemyslím si, že byste museli vymalovat strop pouze na bílo – působí to tak nudně. Místo toho použijte barvy, jako je bledě modrá, indigo (pozn.: tmavomodré indigo je jednou z nejstarších a nejslavnějších barev na světě) nebo pruhy,“ tvrdí Miles Redd. Sáhnout můžete také po barvě roku 2017

design pixabay 3

Nebojte se kombinace vintage a moderního stylu.

4. Kombinujte více odstínů dřeva

Nemíchat různé druhy dřeva je jedním z nejvíce zaběhnutých pravidel. Designérský tým W Design se jím ale rozhodně neřídí. „Kombinace tmavého a světlého dřeva vnáší do prostoru vizuální hloubku. Nebojíme se ani mixování různých kovů. Takové vrstvení pozvedne místnost na zcela novou úroveň,“ radí Wendy Berry.

5. Překvapte nečekaným a originálním kouskem

„Na první pohled nejsem typický člověk porušující pravidla. Moje práce je popisována jako klasická, padnoucí a rafinovaná. Na druhou stranu jsem se nikdy nezajímala o design striktně podléhající pravidlům. Kombinuji materiály. Zbožňuji spojení tradičních kousků s moderními uměleckými díly. A také věřím v obklopování se předměty, které milujeme, a nezáleží na tom, jestli k sobě perfektně ladí. Pro jednoho svého klienta jsem například navrhla velice moderní vinotéku, která sahala od podlahy až ke stropu. Umístili jsme ji do velmi tradiční a konzervativní jídelny. A to všechno jen proto, že můj klient je vášnivý sběratel vín a rád hostí své přátele,“ uvádí na závěr Nicole Hogarty z Nicole Hogarty Designs. 

Jestliže se rozhodnete dekorovat svůj byt, zapomeňte na pravidla. Řiďte se svým vkusem a tím, co se vám líbí. Vždyť se jedná o váš domov, kde se musíte cítit příjemně především vy sami.

Čtěte také: 

Fotosérie: Tyto věci z korku nás baví

Neskutečné stavby od architekta odpadu

Jana Lutišanová: Zdravá míra feng šuej 

foto: Pixabay

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...