fbpx

Zveřejněno: 24. 10. 2017

Žije na hoře Everest yetti? A vodní bůh v jezeře nedaleko Viktoriiných vodopádů? Nikdo jejich existenci nedokázal. Jisté ale je, že okolí těchto míst bere dech turistům z celého světa. Dokonce do takové míry, že se nejvyšší hora světa i nejslavnější vodopády Afriky dostaly mezi sedm přírodních divů planety. Která místa se zařadila po jejich boku?

Na každém kontinentu mají svou velkou chloubu. Co se týká přírody, je fantastických míst na Zemi spousta, nicméně v roce 2008 proběhla anketa organizovaná televizní stanicí CNN, která se právě tímto zabývala. Jejím prostřednictvím bylo zvoleno sedm nejpopulárnějších a údajně nejkrásnějších míst světa. Která to jsou?

polarni zare shutterstock 497083891

Vidět polární záři je zážitek na celý život.

Polární záře: Co dokáže sluneční vítr

Začněme tím, co můžeme pozorovat i v Evropě, a sice polární září. Aurora borealis, jak se tento jev jmenuje latinsky, je dobře viditelná ze států na severu – z Norska, Islandu, Švédska, Skotska, Finska, ale nejen z nich. Kdysi ji lidé sledovali i na jihu Evropy, čas od času se prý ukáže i na americké Floridě. Na Aljašce mají dokonce telefonickou službu, kde lze dva dny předem zjistit, zda meteorologové nějakou záři zrovna očekávají.

Co to ale ta polární záře vlastně je? Všechno začíná na Slunci. Mrak slunečního větru se čas od času dostane do vesmíru. Jestliže se na této pouti střetne se Zemí, odrazí se od jejího magnetického pole a letí dál. Část se ovšem v poli zachytí a začne se spirálovitě stáčet směrem k některému z magnetických pólů Země. Ale to je vysvětleno poněkud suše, raději se podívejte na obrázek. Nádhera, že?

mount everest shutterstock 167295092

I nejvyšší hora světa nabízí dechberoucí podívanou.

Mount Everest: Žije tam sněžný muž?

Ze světla polární záře se přesuneme do míst, kde se prohánějí mraky, takže toho zase tolik neuvidíme. Jde o největší přírodní div Asie (podle CNN) – horu Mount Everest. Že měří 8848 metrů a jako první ji zdolali Edmund Hillary a Tenzing Norgay, ví téměř každý. Méně známý je fakt, že jako první žena pokořila Everest Japonka Džunko Tabeiová v květnu 1975, tedy 22 let po prvních mužích (a 16 let před prvním Čechem Leopoldem Sulovským).

Nejvyšší horu světa obestírá i pár záhad a legend. Například v roce 1951 vyděsily britskou expedici neobvykle velké stopy ve sněhu. Okamžitě se vynořily spekulace o yettim. Obývá Everest jeden z nejtajemnějších tvorů planety? Podle nejnovějších výzkumů stopy i později nalezené chlupy patří zvláštnímu poddruhu medvěda.

velky koralovy utes shutterstock 269208791

Tahle krása pomalu mizí před očima. Není na čase myslet trochu více ekologicky?

Velký bariérový útes: Vymře největší korálová kolonie?

Z osmikilometrových výšin Himálaje sestoupíme do mořských hlubin k Velkému bariérovému útesu nedaleko pobřeží Austrálie. Větší korálový útes na planetě nenajdeme. Měří okolo 2000 km, tedy asi tolik, jako kdybychom cestu z Prahy do Brna a zpátky absolvovali pětkrát za sebou.

Poslední dobou se ale životu na Velkém bariérovém útesu daří čím dál méně. Koráli hnědnou a hynou, ryby a další živočichové tu nacházejí obživu obtížněji. To samé se děje též v okolí – na šest stovek menších ostrůvků chřadne také. Kdo by si chtěl dopřát pohled na tenhle unikát, měl by jednat rychle.

viktoriiny vodopady shutterstock 386948065

Ať už věříte báchorkám o mýtických tvorech nebo ne, tohle místo jistě musíte vidět.

Viktoriiny vodopády: Kde žije vodní bůh?

U vody ještě zůstaneme, její proud se ale podstatně zrychlí. Dostáváme se totiž k africkému přírodnímu klenotu – Viktoriiným vodopádům na hranicích Zambie Zimbabwe. Jsou impozantní – jejich délka přesahuje 100 metrů a šířka se blíží dvěma kilometrům. Legenda praví, že o něco dále na severovýchod od vodopádů v jezeře Kariba žije mýtický tvor zvaný „říční bůh“. Když tato variace na skotskou lochneskou příšeru někam pluje, voda kolem ní se prý zbarví rudě.

sopka shutterstock 104304611

Poslední erupce této sopky se odehrála v roce 1952 a stála za to.

Paricutín: Sopka, která vytryskla z kukuřice

Také Amerika má své zázraky. V její střední části k nim patří například sopka Paricutín. Že o ní slyšíte poprvé v životě? Tomu se nelze divit. Ještě na začátku roku 1943 totiž neexistovala. Tehdy se pod kukuřičným políčkem v západní části Mexika nahromadilo magma, které po první erupci začalo prýštit ven. Už po roce měla nová sopka na výšku 336 metrů. Za dalších deset let narostla sopka na dnešních 424 metrů. Z Paricutínu se stal nejnavštěvovanější vulkán této na sopky bohaté oblasti. Větší pozornost ovšem poutají slunečné pláže Mayské riviéry. Cancún nebo Tulum totiž mohou po celý rok nabídnout skvělé koupání v horkém počasí a prvotřídní servis pro návštěvníky.

rio de janero shutterstock 474870481

Není divu, že toto město navštěvuje tolik turistů. Výhled zde je opravdu nádherný.

Rio de Janeiro: Přístav, jehož krása dotýká se hvězd

Ke hvězdám má blízko zejména osmatřicetimetrová socha Ježíše Krista vykupitele. Ale CNN vybrala Rio jako přírodní zajímavost. Především díky spektakulárnímu výjevu přístavní zátoky s horou přezdívanou „cukrová homole“. I tomuto prostředí vděčí město za to, že bylo vybráno jako dějiště olympijských her v roce 2016.

grand canyon shutterstock 119302513

Co vy? Přivstali byste si, abyste viděli tento magický pohled?

Grand Canyon: Romantická díra

Co by to bylo za přehled zemských krás bez Grand Canyonu, že? Dominanta amerického státu Utah měří v nejhlubších místech okolo 800 metrů. Když nad ní ráno vychází slunce, vypadá to, jako by se prodralo z hlubin země. V takové krajině se nepohybují jen beznadějní romantici, ale také drsní sportovci. Každý rok se tu koná velmi obtížný závod v běhu mezi dvěma okraji kaňonu. Na své si tu přicházejí i raftaři.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...