fbpx


Zveřejněno: 19. 10. 2017

Ten dokonalý pohled na zarostlé vrcholky hor na Tahiti, ozářené zlatým sluncem, je úžasný prostě jen tak. A teď si představte, že přesně na tohle se díval Gauguin předtím, než namaloval své nejslavnější obrazy! Podobné pocity můžete zažít na Kubě, kde tvořil Hemingway, anebo v New Yorku – novém světě Antonína Dvořáka. Vydejte se tam, kde sídlí múzy slavných umělců!

Vidět poprvé New York je úžasný pocit. Už to není ve filmu, jste tam doopravdy. Na vlastní oči vidíte pulsující velkoměsto, žluté taxíky, uspěchané Newyorčany a vysoké mrakodrapy. Na přelomu 19. a 20. století, když New York navštívil Antonín Dvořák, vypadalo tohle slavné město docela jinak. Pocity z bouřlivé civilizace ale dodnes vyjadřuje jeho Novosvětská symfonie. Schválně si ji pusťte do sluchátek, až budete přistávat – silně emotivní zážitek zaručen!

new york shutterstock 264539843

New York je stálou inspirací mnoha umělců.

Dvořáka inspiroval New York, na ostatní platí divočina

Zatímco Dvořákovi učarovalo velkoměsto a hektický život v Americe, pro mnoho umělců byla inspirující divočina. Znáte Geralda Durrella a jeho knihy o zvířatech? Inspiraci čerpal z mnoha koutů světa – narodil se v Indii, vyrůstal na Korfu a cestoval po Africe i Jižní Americe. Samostatnou kapitolou by pak mohl být Paul Gauguin, francouzský malíř, kterého proslavily jeho malby snědých Tahiťanek.

Gauguin za svého života nebyl nijak zvlášť oceňovaným autorem, měl velké finanční problémy, ke kterým se časem přidaly i ty zdravotní. Cesta na Tahiti byla nejprve únikem od dluhů ve Francii, později se ale stala tím, co nejvíce ovlivnilo jeho malířský styl. Na Tahiti žil ve vesničce Mataica, kde si našel domorodou milenku a modelku v jednom. Právě tady vznikly nádherně barevné obrazy, jejichž atmosféra je silnější než na všech fotkách.

paul gauguin tahitanky shutterstock 423235606

Francouzský malíř Paul Gauguin se díky Tahiťankám proslavil.

Kdo je tahitskou celebritou číslo jedna? Přece Gauguin!

Na Tahiti na ostrově Hiva Oa můžete dodnes navštívit dům, ve kterém Gauguin bydlel, stejně tak jako kulturní centrum Paula Gauguina, nebo dokonce jeho hrob na zdejším hřbitově. Na ostrově Papeari zase stojí Gauguinovo muzeum. Tradiční domorodé chatrče nahradily luxusní resorty a celá Francouzská Polynésie, jíž je Tahiti součástí, se stala magnetem pro bohaté turisty. Gauguin by se asi divil! Pořád tu ale naštěstí zůstávají dokonale azurové laguny, romantické ostrůvky a úžasná krajina.

zeland pan prstenu shutterstock 564549127

Nový Zéland láká turisty na svou panenskou přírodu i na Pána prstenů.

Vyzkoušejte „Tolkien tourism“ nebo hospodu, kam chodil Hemingway

Sám Tolkien nikdy na Novém Zélandu nebyl, ale od těch dob, co Petr Jackson zfilmoval jeho Pána prstenů, je novozélandskou osobností číslo jedna. Pro cestování do míst, kde se tento snímek natáčel, se dokonce vžil termín „Tolkien tourism“ a někteří ho berou tak vážně, že místa z filmů projíždějí i v tematických kostýmech. Může se vám tak klidně stát, že v národním parku Tongariro, kde vzniklo mnoho záběrů děsivého Mordoru, potkáte hned několik Sarumanů najednou.

Podobně oblíbená je Kuba, kde podstatnou část života žil a tvořil Ernest Hemingway. Z míst, kam rád chodil nebo kde bydlel, se Kubánci snaží vytěžit maximum, a tak tu najdete terasu, kde Hemingway rád sedával, hotel, kde bydlel, i hospodu, kam často chodil. La Bodeguita del Medio se dříve jmenovala La Casa Martínez a byla to hospoda, kam chodili nejrůznější pobudové a opilci. Dnes je z ní díky Hemingwayovi slavný podnik, jehož sesterské restaurace vznikají po celém světě.

maroko shutterstock 563542312

V Maroku napsal Exupéry svoji knihu Kurýr na jih a tato země inspirovala i oblíbené dílo Malý princ.

Malý princ se narodil v Maroku, kde Exupéry létal

Slavný francouzský spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, jehož nejznámější dílo Malý princ patří mezi 50 nejprodávanějších knih na světě, procestoval skoro celý svět. Jako pilot pracoval dlouhou dobu v Africe, konkrétně v marockém městě Juba. Byl ředitelem pouštního letiště a právě poušť je ústředním motivem Malého prince. V Maroku napsal Exupéry svoji knihu Kurýr na jih, kniha Noční let zase vychází z jeho působení v Argentině.

Pokud se chcete vydat po jeho stopách, začít musíte v Buenos Aires, kde pracoval jako ředitel společnosti Aeroposta Argentina, podívat se ale musíte i do And, které sám nesčetněkrát přeletěl. Navštívit byste měli i Ohňovou zemi, kam zaváděl nové letecké linky, a pokud by vám Jižní Amerika byla malá, Exupéryho můžete sledovat i dál, až do Saigonu!

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...