fbpx

Zveřejněno: 12. 10. 2017

5600 mrakodrapů, 170 jazyků, 40 miliónů turistů. To je New York v číslech. Opravdový New York ale do čísel nevtěsnáte. Ten se musí zažít. Panorama mrakodrapů na Manhattanu je vidět už z letiště JFK a mnohým se při pohledu na něj rozbuší srdce. Chystáte se v budoucnu také vyrazit do města, které nikdy nespí? Po boomu levných letenek, které se nedávno objevily na internetu, se vsadíme, že ano. Proto jsme pro vás sepsali tipy na sedm míst, která nesmíte minout.

Celý New York nepoznáte ani za týden a budete se muset ještě několikrát vrátit. Srdce města, čtvrť Manhattan, ale stihnete poznat už za čtyři pět dní. Pravda, bude to pořádně intenzívní poznávání, ale bude stát za to. Na den, který začnete na „hipsterské“ High Line a uzavřete na vyhlídce Top of the Rock, nikdy nezapomenete. Kam tedy v New Yorku určitě vyrazit?

top of the rock shutterstock 537930322

Výhled na Manhattan z Rockefllerova centra je doslova dechberoucí.

1. Top of the Rock

Nejkrásnější není výhled z Empire State Building, ale pohled na něj z jiné slavné vyhlídky. Plošina zvaná Top of the Rock je součástí komplexu Rockefellerova centra a otevřeno má každý den do půlnoci. Pokud váháte mezi návštěvou Empire State Buildingu a Top of the Rock, vsaďte na druhý jmenovaný – uvidíte nejen nasvícený slavný mrakodrap, ale i celý Central Park nebo mrakodrap Chrysler.

Součástí Rockefellerova centra je i aukční síň Christie´s, televize NBC a před Vánoci i slavné kluziště a ještě slavnější vánoční strom (vzpomeňte na film Sám doma II). A pamatujete na slavnou fotografii dělníků, kteří svačí vysoko ve výšce na traverze nad New Yorkem? Tak ta vznikla právě při výstavbě tohoto komplexu.

high line shutterstock 146675282

High line bude tou nejpříjemnější procházkou v New Yorku.

2. High Line

Chcete-li zažít uvolněnější atmosféru umělecké čtvrti Chelsea, kupte si ráno veliký kelímek slabé americké kávy, donut a vydejte se na newyorskou High Line – do parčíku, který vznikl nad zemí, v místech, kudy dříve vedla železniční vlečka. Její připomínkou jsou i koleje, které jsou na některých místech vkusně zakomponované do netradiční parkové promenády.

Chodník/park nad zemí se vine v délce 2,33 kilometru a z výšky je báječný výhled na čtvrť Chelsea s cihlovými domy s typickými požárními schodišti. Mimochodem, High Line vznikla i díky velké podpoře od místních obyvatel, kteří vlastníma rukama pomáhali s její renovací.

11. zari pamaatnik shutterstock 178009988

U memorialu 11. září na vás dolehne zvláštní atmosféra místa.

3. Ground Zero

Na ohromné ploše s dvěma obrovskými černými bazény, které kopírují obvod dvou zničených věží WTC, je zvláštní klid. Hluk dopravy sem doléhá jen z dálky, lidé tu nevědomky tiší hlas. Místo, kde se v roce 2001 zřítila Dvojčata a kde zemřely tisíce lidí, dodnes silně působí na většinu těch, kteří k němu přijdou. Po obvodu dvou ohromných bazénů jsou do kamene vytesána jména všech obětí. A nad vším se tyčí skelet původního centra.

Symbolem naděje je nově vzniklý mrakodrap One World Trade Centre a také „Přeživší strom“ – hruška, která zůstala stát uprostřed trosek. V listopadu 2001 ji záchranáři vykopali a nechali převézt do sadu, aby se v roce 2010 vrátila zpět na místo. Pohled na ni je mimořádně působivý.

moma shutterstock 186667103

Chtele vidět slavná díla všech velikánů moderního umění? Kde jinde než v New Yorku.

4. Muzeum moderního umění, MoMA

Milujete moderní umění? Pak se obrňte trpělivostí, protože vás čekají pořádné fronty, a vydejte se na 53. ulici mezi 5. a 6. avenue. Právě tady totiž leží jedna z nejslavnějších a nejvýznamnějších institucí svého druhu na planetě. Dnes by nikoho při pohledu na davy turistů, kteří do komplexu MoMA míří, nenapadlo, že v roce 1929, kdy muzeum vzniklo, byl jeho domovem malinký byt.

V několika patrech jsou k vidění tisíce exponátů – fotografií, grafik, soch, obrazů… Největší popularitě se pak logicky těší díla nejslavnějších umělců – namátkou Vincenta van Gogha, Pabla Picassa, Salvadora Dalího, Andy Warhola nebo Paula Gauguina.

central park shutterstock 227318326

Právě teď na podzim máte možnost vidět Central park v jeho nejhezčí podobě.

5. Central Park

Neexistuje slavnější městský park! Central Parkem se můžete za pěkného počasí toulat hodiny, ostatně na šířku má 800 metrů a na délku 4 kilometry. Výhled na něj prý dokonce zvyšuje cenu bytů. Narazit v něm můžete na několik velkých vodních ploch, na hrad Belvedere, softbalová hřiště, dvě kluziště, ale i na tisíce běžců a zamilovaných dvojic na procházce.

Fanoušci Beatles by rozhodně neměli vynechat oblast zvanou Strawberry Fields, která leží nedaleko obytného domu Dakota. Právě tady byl v roce 1980 zavražděn John Lennon. Zavzpomínat na něj můžete třeba u mozaiky s nápisem Imagine a spolehněte se na to, že v okolí bude někdo na kytaru hrát ty největší z hitů od Beatles.

madison square garden shutterstock 628858547

Madison Square Garden by s čistým srdcem nevynechal žádný správný fotbalový fanoušek.

6. Madison Square Garden

Návštěvou Madison Square Garden máme na mysli návštěvu některé z událostí, kterých se uvnitř odehraje zhruba 320 do roka. Pro Čechy jsou nejatraktivnější hokejové zápasy New York Rangers. Zapomeňte ale na to, že za vstup dáte pár korun a uvnitř hrdlo prolijete levným pivem. Ceny lístků na slavné Jezdce začínají v základní části na zhruba 150 dolarech. Pokoušet štěstí samozřejmě můžete u překupníků před halou, ale riskujete, že se na zápas s falešným lístkem nepodíváte vůbec.

Alternativou k „drahým“ Jezdcům je výlet na Long Island na zápas New York Islanders. Lístky do Nassau Coliseum jsou sice levnější, před halu se ale jen těžko dostanete místní dopravou a taxík cenu za tenhle výlet pořádně zvýší.

brookly bridge shutterstock 520066648

Brooklyn bridge nabízí výhled na krásnou siluetu Manhattanu.

7. Brooklynský most

Až po něm půjdete, neobracejte se v půlce, ale dojděte až do Brooklynu a pak na promenádu Brooklyn Heights, ze které je nádherný výhled na dolní Manhattan i na most v popředí. A při cestě po Brooklynském mostě radši nemyslete ani na to, že v roce 1893, těsně po slavnostním otevření, mezi korzujícími lidmi vypukla panika, že most padá, a 12 jich bylo ušlapáno. Dnes se vám tohle na mostě nestane. Mezi neogotickými pilíři, které jsou pro něj tak charakteristické, sice proudí davy turistů, ale není jich tolik, abyste si nestihli udělat pěknou fotku.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...