fbpx

Zveřejněno: 30. 9. 2017

Je jich víc než tisíc a rozeseté v krajině jitří lidskou představivost. Jak vznikly? Proč se v jejich názvu odráží sladká pochoutka? Čokoládové hory na ostrově Bohol vyvolávají desítky otázek. Průvodci nicméně radí: „Neptejte se a užívejte si pohled na krajinu, která jako kdyby z oka vypadla fantaskní a pohádkové Středozemi!”

Mluví se o nich jako o novodobém divu světa, jsou porostlé trávou a neuvěřitelně pravidelné. Na druhou stranu jsou ale opředené otázkami, na které neznáme odpověď. Vždyť názory odborníků se rozcházejí už při určení přesného počtu. Co zdroj, to jiné číslo. Někdo tvrdí, že jich je „jen“ 1268, jiní k tomuto numeru přihazují ještě minimálně pětistovku. A různí se i teorie o jejich vzniku – byť ta nejčastější mluví o tom, že Čokoládové hory vznikly erozí zdejšího korálového vápence.

bohol shutterstock 347246912

Jak vznikly tyto pravidelné vrchy? O tom se můžeme jen dohadovat.

Když po sobě obři metají kamení

Jakmile se sem vypravíte a vylezete na vyhlídku na jeden z kopečků, bude vám úplně jedno, kolik jich zbývá kolem vás. Budou totiž všude, kam dohlédnete. Mnohem snáz také uvěříte docela jiné teorii o vzniku Čokoládových hor – podle místních pověstí jsou hory dílem obrů, kteří tu spolu bojovali a metali po sobě obrovské balvany. Co kámen, to jeden kopeček. Legenda sice tvrdí, že se oba velikáni po třech dnech usmířili, ale obrovské balvany už po sobě neuklidili.

Pro ještě větší romantiky pak koluje pověst o tom, že Čokoládové hory jsou vlastně zkamenělé slzy obra, který plakal pro smrt své milované. Ale ať už to bylo jakkoli, Čokoládové hory na filipínském ostrově Bohol jsou pod ochranou UNESCO, figurují na boholské vlajce a patří k tomu nejkrásnějšímu z celého souostroví.

bohol shutterstock 545887885

Ostrov Bohol je domovem opičky s největšíma očima na planetě.

Nejkrásnější jsou po dešti

Mezi další lákadla ostrova Bohol patří třeba nejmenší opička světa – nártoun, který má v poměru k tělu ty největší oči na planetě. Mimochodem, kdyby byl stejný poměr zachovaný i u nás lidí, měli bychom oči velké jako grapefruity. Krásné jsou i zdejší nádherné písečné pláže, které budete mít téměř jen pro sebe. A na ostrově najdete další a další zajímavosti. Pokud chcete zažít něco opravdu jedinečného, jeďte se k boholským čokoládovým kopcům podívat po dešti – z hor stoupá pára a kolem jejich vrcholků se tvoří i několik duh najednou. Půvab celé krajině pak dodává fakt, že na kopcích se všude povalují zkameněliny, které dřív byly součástí mořského dna.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...