fbpx

Zveřejněno: 25. 8. 2017

Pavouk velký 45 m, kondor s rozpětím křídel 120 m. Takové unikáty najdete jen v peruánské Nazce v podobě obrovských obrazců v půdě tamní planiny. Dodnes spousta vědců zkoumá, jaký smysl mělo vytvoření těchto až neuvěřitelných kreseb. A kdo je vlastně do země vyryl?

Nastíníme nejpravděpodobnější teorie vzniku kreseb v Nazce, ale ať už je vytvořil kdokoli, jisté je, že se postaral o ohromně tajemné umělecké dílo. Dodnes ho lidé z celého světa jezdí obdivovat. Nejlepší je to z výšky asi 150 metrů, kde se pod nimi otevírá úchvatná podívaná na více než sto „geoglyfů“. Tak se obrazce odborně nazývají. Pro cestu za jejich poznáním se tedy vyplatí zvolit letadlo nebo helikoptéru.

Najdeme tu geometrické tvary i pralesní pavouky, opice, kolibříky, velryby a další podoby zvířat vzniklé odstraněním svrchní tmavé vulkanické vrstvy půdy, pod níž prosvítá světlý pískovcový nebo vápencový podklad.

nazca obrazce shutterstock 325864844

Obrazce z planin kolem Nazcy představují různé výjevy z živočišné říše.

Vytvořili je mimozemšťané?

Nazkánští indiáni kdysi z tohoto místa zmizeli dost nečekaně a náhle. Málo tedy víme nejen o obrazcích, ale i o jejich pravděpodobných tvůrcích. Nebo za jejich vytvořením stojí mimozemšťané? Tuto teorii razí švýcarský vědec Erich von Däniken. Jiní badatelé soudí, že jde o rituální symboly vytvářené jako pocty bohům, další je mají za obří astronomický kalendář nebo označení míst s prameny podzemní vody.

Pravdy se už asi těžko dobereme, a tak nám zbývá jen pozorovat úchvatné kresby nebo na chvilku zavřít oči a představovat si, jak inčtí dělníci podle přesných plánů dávných inženýrů vykopávají rýhy tvořící gigantické obrazce.

nazca obrazce shutterstock 578780653

Výjevy zvířat jsou ještě pochopitelné, i když se přesně neví, kdo je vytvořil, ovšem co tento astronaut?

To nejlepší z Jižní Ameriky

Město Nazca nabízí i spoustu tras pro dobrodružné výlety do sousedství. Mořské pobřeží, velehory, pláně s obrazci a unikátní pohřebiště, to vše se nachází v okolí. Mimo to se v okruhu asi tří set kilometrů odsud nacházejí Cusco a Lima, města zařazená na seznam světového dědictví UNESCO. Pár set kilometrů v rozlehlých zemích Jižní Ameriky mnoho neznamená. A koneckonců ani nejrozlehlejší vysokohorské jezero Titicaca na hranicích s Bolívií není daleko.

Ale proč se vlastně z Nazcy vzdalovat? Samotné město má také své kouzlo. Typické jihoamerické stavby tu kontrastují s prvky moderní turistické destinace. A procházka v kulisách čtvrtí plných tradiční indiánské kultury s vyústěním na hlavním náměstí vyplněném perfektně osvětlenou upravenou zahradou s květinovými ornamenty? Učiněný sen!

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...