fbpx

Výzkumy promluvily, naše emoce potřebují volno delší než týden. Naopak poslední dny dovolené se může nervozita z práce vrátit

Zveřejněno: 10. 6. 2018

V poslední době často slýcháme názory, že dovolená by měla trvat alespoň čtrnáct dní, abychom si pořádně odpočinuli. Podle výzkumníků z nizozemské univerzity ale prožíváme největší pocity štěstí mezi třetím a osmým dnem volna. Poté začne křivka klesat.

Související…

Chybí vám dovolená? Udělejte si ji doma
Monika Kovačková

Jeroen Nawijn a jeho kolegové z nizozemské univerzity srovnávali 39 dospělých ve věku mezi 45 a 65 lety. Rozdělili je do přibližně stejných skupin, přičemž účastníky výzkumu tvořili Američané a Nizozemci, aby bylo možné zkoumat případné mezikulturní rozdíly. Ty však nakonec zpozorovány nebyly. Respondenti si psali krátký deník o tom, co dělali během každého dne dovolené. Navíc na 19bodové stupnici hodnotili nejsilnější pocity, jaké každý den prožívali, ty se mohly pohybovat od těch nejvíce pozitivních až po ty nejnegativnější.

Poslední dva dny na nic

Když se výzkumníci zaměřili na dobu, jakou tráví lidé na cestách nejčastěji, tedy jeden až dva týdny, vyšlo jim, že byli nejspokojenější mezi třetím a osmým dnem dovolené. Poté tyto pozitivní emoce začaly klesat a dosáhly svého minima v posledních dvou dnech pobytu. Takovýto konec dovolené nám pochopitelně může zkazit zážitek z jinak příjemného pobytu.

Vyhnout se tomu dá, pokud si uděláme volno ještě delší. V případě více než dvoutýdenní dovolené nebyly emoce na jejím konci tak špatné. Tito cestovatelé ale zase zažívali takzvanou ponorkovou nemoc uprostřed svého pobytu.

V případě více než dvoutýdenní dovolené nebyly emoce na jejím konci tak špatné. Tito cestovatelé ale zase zažívali takzvanou ponorkovou nemoc uprostřed svého pobytu.

Podle zjištění vědců neexistují v tomto prožívání dovolené žádné mezikulturní ani genderové rozdíly, výsledky platí prakticky pro všechny. Toto zjištění může být důležité jak při plánování dovolené, tak v jejím průběhu. 

Z výzkumů vyplynulo, že vezmeme-li dovolenou jako celek, pozitivní pocity jednoznačně převažují. Zážitek mohou zkazit jen zhoršené emoce na konci pobytu. Podle Nawijne je dokonce v některých případech zcela normální, pokud se nám na dovolené začne stýskat po domově, nebo dokonce po práci, ačkoliv jsme předtím po úniku ze známého prostředí tak toužili.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...