fbpx

Zveřejněno: 21. 7. 2017

Zaplatit za vstup na rozhlednu několik eur, nebo si za ně raději dát voňavou pizzu? Tohle dilema na dovolené už ode dneška nemusíte řešit. Sestavili jsme totiž exkluzivní seznam míst, která patří mezi ta nejkrásnější a přitom jsou zcela zadarmo!

Zatímco někde vás „zkásnou“ i za vzduch, který dýcháte, na několika nejzajímavějších místech světa po vás nebudou chtít nic. Není tajemstvím, že velká multikulturní centra jako New York nebo Londýn poskytují cestovatelům s omezeným rozpočtem řadu zajímavých lokací, které nestojí nic. Jak jsou na tom ale exotické destinace? A co takhle národní parky, musí vždycky stát „majlant“?

yellowstone shutterstock 144376354

Yosemitský národní park je jedním z nejkrásnějších míst na planetě.

Americké národní parky – vstup volný!

Dokonce i takové skvosty, jakými jsou americké národní parky, můžete navštívit zadarmo. Chce to jen správné načasování – v průběhu roku je totiž vyhlášeno několik dní, kdy se téměř nikde neplatí vstupné. Navštívit zadarmo tak můžete YellowstoneDeath ValleyDenaliMesa VerdeGrand CanyonYosemiteArches nebo Sequoia NP.

turecko shutterstock 484148035

Turecké markety jsou magickým místem jako z pohádek tisíce a jedné noci.

 

Největší marocká mešita a turecký „bazar“

Jestli vás to táhne tam, kde namísto klasických tónin zní ty orientální, pak vězte, že i tady je možné navštívit unikátní lokality bez peněz. Sice se na každém kroku budete muset vyhýbat prodejcům všeho možného, budete muset odolávat žadonění dětí o propisky, ale Mešitu Hassana II. v Casablance v Maroku si budete moci prohlédnout gratis. Pátá největší mešita světa se skleněnou podlahou a nejvyšším minaretem světa je pro nemuslimy přístupná jen s průvodcem.

Průvodce by se hodil i na jednom z největších tržišť na světě, na Velkém trhu v Istanbulu. Tradice tohoto tržiště sahá až do roku 1461; dnes se rozprostírá v 58 ulicích a nakoupit tu můžete ve více než 4 tisících krámků.

losos temple shutterstock 214476679

Lotosový chrám je bahaistická svatyně v indickém hlavním městě Dillí.

Indická mozaika: Z přístavu do Lotusového chrámu

I v daleké Indii, kde se vedle obrovských a přelidněných měst tyčí vysoké hory a kde vedle špinavých řek najdete panensky krásnou přírodu, naleznete řadu míst pro cestovatele bez peněz. Vaše indické dobrodružství může začít v bombajském přístavu – právě tady se snoubí unikátní příroda, jakou je zelení porostlé souostroví v přístavu a mohutná indická industrializace.

Pokud máte rádi netradiční pohledy, určitě se jich tu naskytne spousta. Vizi „bájné Indie“ pak jistojistě splní návštěva Lotosového chrámu v Delhi z roku 1986. Moderní stavba vychází z indické tradice a je vystavěna ve tvaru posvátného lotusu, takže i přes svůj současný nadhled působí velmi „indicky“.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...