fbpx

Zveřejněno: 20. 7. 2017

Vítejte ve městě Novi Sad, které je právem nazýváno srbskými Aténami. Hlavní město autonomní provincie Vojvodina nabízí skvělé místo pro odpočinek. Nechybí zde bujarý noční život, a dokonce zde naleznete i pláž, kterou oceníte především během horkých letních dnů. Proč se Novi Sad může stát i vaší oblíbenou destinací?

Pro většinu turistů je druhé největší město Srbska synonymem festivalu Exit, který se zde koná začátkem července. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších evropských hudebních akcí. Návštěvníci se mohou těšit nejen na rozmanitost vystupujících umělců. Samotné místo konání festivalu má také své kouzlo. Koncerty se pořádají v pevnosti Petrovaradin, ze které je nezapomenutelný výhled do širokého okolí.

Salaš, pláž a zábava

Novi Sad se má čím pochlubit. Od impozantní pevnosti na protějším břehu řeky Dunaj až po četné kostely, muzea či umělecké galerie, které dominují pěší zóně starého města. Autem či na kole se dostanete do turistické farmy Salaš, kde ochutnáte místní speciality. Srbsko uspokojí především milovníky masa. Vyzkoušet byste měli „pljeskavici” a „čevapi”. Obyvatelé se v horkých dnech odcházejí osvěžit na jednu z nejkrásnějších pláží na Dunaji – „Štrand”, v létě navštěvují také řadu pouličních festivalů a dalších kulturních akcí.

plaz srbsko shutter 92100

Na vyhlášenou srbskou pláž Štrand se platí vstupné 50 dinárů, v přepočtu asi 10 Kč.

Na vysoké úrovni

Na pobřeží Dunaje naleznete mnoho pláží, kromě slavného Štrandu však tato místa nejsou bezpečná pro plavání. Na druhou stranu Štrand patří mezi nejkrásnější písečné pláže v Evropě. Byla oblíbeným místem pro obyvatele z vysoké společnosti již od jejího otevření v roce 1911. Měla však přísná pravidla oblékání, po vstupu obdrželi lidé plavací úbor, který zakrýval téměř celé tělo. Tato striktní pravidla ale již dávno neplatí a návštěvníci mají k dispozici 700 metrů čtverečních písečné pláže. Naleznete zde více než 800 kabinek na převlečení, početné množství stromů, které poskytují příjemný stín, a kapacitu až pro 20 tisíc lidí.

srbsko shutterstock 671422795

Proslulý festival Exit probíhá v nádherné pevnosti Petrovaradin.

Dovolená, která vás nezruinuje

Ptáte se na cenu za ubytování? Pokud se zrovna nevydáte do Noviho Sadu v době festivalu Exit, kdy se ceny zvyšují i trojnásobně, za noc pro dva zaplatíte kolem 1000–1500 dinárů. K obědu si dejte například čevapi za 170 dinárů (40 Kč), kopeček zmrzliny koupíte za 50 dinárů (10 Kč). Za návštěvu určitě stojí i hlavní město Bělehrad, kam odjíždí autobusy každých patnáct minut. Cesta trvá asi hodinu a lístek vás vyjde kolem 140 Kč.

foto: Shutterstock, zdroj: One step 4ward

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...