fbpx

Zveřejněno: 16. 6. 2017

Neustále si stěžujeme, že naše ratolesti prosedí celé dny u počítače a mobilní telefon prakticky nedají z ruky. Jenže doba holt pokročila a nejnovější technologie ovládají děti kolikrát lépe než my sami. Pokud však od svého potomka nechcete sestrojit termonukleární reaktor, vezměte jej raději za aktivní zábavou na čerstvém vzduchu. 

Zvlněné kopce, pasoucí se ovečky a horská plesa k dětské spokojenosti mnohdy nestačí. Naštěstí existuje řada možností, jak malé uličníky pobavit a nenásilnou formou i něčemu přiučit přímo v lůně české přírody.

Kulíškova naučná stezka

Nenáročná 2,5 km dlouhá trasa kolem hotelu Horal ve Velkých Karlovicích představuje zábavnou formou faunu CHKO Beskydy a je určena i těm nejmenším. Průvodcem stezkou je kulíšek – vzácný druh sovy hnízdící ve Velkých Karlovicích. Stezku lemuje 11 zastavení s informačními tabulemi a zábavnými prvky. Jedno z nejoblíbenějších je bezesporu u pastviny oveček. Je vybaveno automatem na granule, jimiž mohou děti ovečky krmit. A kulíška si mohou odvézt i s sebou na památku – v restauraci hotelu na konci trasy je malý plyšák jako dárek součástí dětského menu.

Hledání pokladu na Galiku

Pokud dětem slíbíte, že najdou poklad, s nadšením přivítají každý výlet. Turistická trasa dlouhá 6 km, vedená kolem rozhledny Miloňová, se inspirovala geocachingem a nadchne zejména děti školního věku. Cestou plníte úkoly a sbíráte čísla, po návratu s takto získaným kódem otevřete trezor – schránku s pokladem. Tištěné instrukce obdržíte v recepci hotelu Galik.

Lesní zážitkový park 

To je splněný sen uprostřed lesa pro všechny, kdo v dětství lezli po stromech a stavěli bunkry. V parku najdete kouzelné pohádkové domečky. Každý z nich ukrývá hry a zábavu pro jinou věkovou skupinu, takže se zabaví malí caparti, školáci i dospělí. Do domečků i z nich vedou různé cesty. Je jen na vás, jestli zvolíte lanový most, liánu, šplhací tunel nebo obří tobogán. 

Dětský zábavní park Razulák 

Tento zábavní areál pod širým nebem najdete na úpatí sjezdovky Razula pod Spa hotelem Lanterna. Nabízí spoustu atrakcí pro malé i větší děti – nejoblíbenější je lanáček, tubing nebo trampolínový svět. Každý den v 11 hodin (pro děti 3–6 let) a v 15 hodin (pro děti 3–11 let) probíhají v parku animační programy, každý den na jiné téma! Rodiče si mezitím mohou odpočinout na terasách pod slunečníky, odkud mohou mít potomky stále na očích, a pochutnat si na šálku kávy nebo čerstvém valašském frgálu, upečeném přímo v areálu parku.

Barokní statek Benice 

Benice leží jen několik desítek kilometrů od Prahy nedaleko zámku Konopiště na cykloturistické trase s názvem Greenway Praha – Vídeň.  Statek je v dnešní době největším privátním hřebčínem starokladrubského koně na světě. V historii byl vlastněn šlechtou a mezi nejznámější majitele patřil Albrecht z Valdštejna nebo později arcivévoda František Ferdinand d’Este. V neděli 18. 6. 2017 se zde koná jahodobraní, které si rozhodně nemůžete nechat ujít. Pro návštěvníky je připravena živá hudba i taneční soubor Benešáček. Děti se mohou těšit na poníky, soutěž v kreslení a malování na obličej. 

detska golfova akademie websize

Golfové hřiště Horal si zamilují jak dospělí, tak děti.

Golf pro začátečníky i děti  

Ve Velkých Karlovicích nabízejí zábavný program pro golfové začátečníky i rodiny s dětmi. Krásy golfové hry budete poznávat na Golfovém hřišti Horal. A co vás čeká? Procházka v délce zhruba 90 minut po golfovém hřišti s průvodcem, který vám vysvětlí základy golfu. Pod jeho vedením si zkusíte základní údery, chipování, patování i samotnou hru a dozvíte se i řadu zajímavostí o tomto sportu. Vše je přizpůsobeno jak dospělým, tak i dětem, které se mohou seznámit s golfem hravou a zábavnou formou díky tzv. SNAG golfu.

Na Krásné vyhlídce

Restaurace Na Krásné vyhlídce je ideálním řešením pro rodiny, které se nechtějí vzdálit od hlavního města. Na kraji území Drahaň, v prostředí téměř nedotčené venkovské přírody, si vychutnáte speciality z české a mezinárodní kuchyně. Místní zahrádka s výhledem na Trojskou kotlinu potěší každého milovníka venkovního posezení. Pokud si s dětmi vyrazíte do pražské zoo, můžete si zde dopřát výtečnou večeři. Vaše děti si mezitím pohrají v dětském koutku nebo na pískovišti, které je od stolu vzdálené na dohled i doslech. 

Valašské moře 

Vodní radovánky po celý rok a bez ohledu na počasí zajistí termální bazény a zábavní vodní svět termálních bazénů ve Wellness Horal. Mají tady slanou vodu vyhřívanou v plaveckém bazénu na 28 °C a v relaxačním a dětském bazénu až na neskutečně příjemných 36 °C. Po aktivně prožitém dni v přírodě tak můžete relaxovat v příjemně vyhřáté horské vodě, bohaté na minerální látky. Děti ocení vodní jeskyni, divokou řeku i dětský bazén s vodním hřibem, rodiče zase hydromasážní lavice. Anebo mohou zajít relaxovat do vyhlášeného saunového světa či na masáže (komornější prostředí s unikátními Fiji rituály a masážemi z celého světa pak nabízí blízký Spa hotel Lanterna).

signature pack 2 25

Jednu neděli v měsíci se v restauraci Signature pořádá family sharing brunch.

Signature restaurant

Pokud vás čeká cesta po D1, nezapomeňte se navečeřet v restauraci Signature u sjezdu 182 v Popůvkách u Brna. Role šéfkuchaře se ujal kuchař se zkušenostmi od hollywoodských hvězd Pavel Veltruský. Jedinečný koncept family sharing brunch se zábavným programem pro děti nabízí pravidelně jednu neděli v měsíci vše, co od dokonalého nedělního obědu s rodinou očekáváte. Přátelská obsluha vám naservíruje poctivé a chutné pokrmy v originálním servisu na střed stolu. Pro děti je vždy připravena výtvarná a kulinářská dílna pod vedením profesionálních animátorek, kde se zábavnou formou učí vlastní zručnosti. Je to zkrátka zážitek, který si budete chtít dopřávat co nejčastěji. 

Národní zemědělské muzeum – Čáslav

Druhý ročník výstavy Klukovský sen v Čáslavi je částečně zaměřený na naše sousedy z Maďarska a Polska, na hračky, které provázely generaci dnešních čtyřicátníků a padesátníků v dobách jejich dětství. K vidění jsou tu jak hračky firem zabývajících se velkovýrobou, tak i soukromníků, kteří zdatně doplňovali skuliny na tehdejším trhu, zejména kopiemi takzvaných angličáků. Vzhledem ke zřízení, které v naší části Evropy vládlo, se nikdo nezabýval licencemi, a tak si můžete prohlédnout kopie od známých hračkářských firem, jako jsou Matchbox nebo Corgi. Na druhou stranu je třeba přiznat, že některé hračky jsou velice zdařilé a ve své době mohly směle konkurovat i zboží západní provenience. A třeba taková Rubikova kostka je dodnes celosvětový fenomén. 

foto: Shutterstock a archiv

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...