fbpx

Zveřejněno: 30. 5. 2017

Severní ostrov Nového Zélandu leží přesně vně ohnivé hranice. Pod ním se nachází doslova smrtící zbraně matky přírody. Dříve, než byla oblast obydlena, zde proběhla demonstrace síly v podobě erupce Taupo.  Ta byla tou nejsilnější a nejničivější za posledních 5000 let. Katastrofa byla podle výzkumů tak silná, že v případě osídlení oblasti by nikdo neměl šanci ji přežít. 

Ohnivý prstenec -  to je pás 450 spících, ale i aktivních sopek. Rozprostírá se v délce zhruba přes 40 000 kilometrů. Line se přes pobřeží Indonésie, Filipín, Nového Zélandu, Mexika, Kalifornie, Japonska, Peru, Kolumbie a dalších zemí. Aktivní sopky se nachází také v západní oblasti Antarktidy. Tyto časované přírodní nálože neustále ohrožují mnoho lidských životů v obydlených oblastech.

erupce

Ohnivý prstenec sužuje obyvatele hned několika států

 

Podle výpočtů se zde odehraje 81 % největších zemětřesení na světě. 90 % zemětřesení se vyskytuje podél pásového ohně, který tvoří hranici Ohnivého prstence. Tichomořský ohnivý prstenec má však úplně jiný tvar, než před tisíci lety na zpět časem. Díky pohybu zemských desek má spíše tvar podkovy, než-li kruhu. Měnit svoji podobu bude určitě i v budoucích letech.

Zemská kůra se vně Ohnivého prstence neustále pohybuje. Jednotlivé tektonické desky do sebe narážejí a třou o sebe. Pohybují se po částečně roztavené, ale také po pevné skalnaté vrstvě. Díky tomuto procesu se uvolňuje velké množství energie, která může za erupce sopek. Tohle nebezpečné území je navíc zónou nepřetržitých zemětřesení.

Miliony lidí v ohrožení

Centrální a jižní Mexiko je sužováno sopkou zvanou Popocatépetl (aztécký výraz pro kouřící horu). Jedná se o jednu z nejnebezpečnějších sopek Ohnivého prstence. Nachází se na místě, jemuž se říká Sierra Nevada. Popocatépetl dosahuje 5426 metrů. Od roku 1519 hora explodovala patnáctkrát. V celé oblasti sídlí více než 20 milionů obyvatel, žijících v neustálém ohrožení. 

Anak Krakatau

Ostrov Anak Krakatau je domovem jedné z nejnebezpečnějších sopek vůbec – Krakatoa. Ta nevybuchuje nějak často. Pokud k tomu ale dojde, jedná se o ničivou zkázu obrovských rozměrů. Rok 1883 je temným záznamem v historii ostrova. Sopečná erupce vymazala z povrchu zemského 165 vesnic a měst. Další byly poškozeny. Při katastrofě zahynulo 36 417 lidí a tisíce dalších bylo zraněno. Po explozi udeřilo silné tsunami. Zmasakrovány byly  dvě třetiny ostrova.

aupce1

Nejvíce aktivních sopek se nachází v Anak Krakatau

 Nebezpečí v oceánu

Nejvíce aktivních sopek podél Ohnivého kruhu se nachází pod vodní hladinou. Jejich jednotlivé exploze sice nenaruší povrch hladiny oceánů, přesto hrozí nebezpečí. Co by se stalo, kdyby všechny tyto sopky započaly s erupcí ve stejný čas? Mohlo by to mít v celkovém měřítku drtivý dopad. Navíc vědci mohou odhadnout čas výbuchu u sopek na souši, ale u těch pod hladinou oceánů tohle možné není. Mnoho z těchto sopek díky minimálnímu vlivu na prostředí při své erupční činnosti nelze vystopovat, a tudíž zkoumat. 

Čtěte také:

Chile vyhlásilo národní park na neuvěřitelných 11 milionech akrů 

Šest nejpozoruhodnějších míst Austrálie 

Řeka na Novém Zélandu získala stejná práva jako lidé

 

              

                   

                  

                    

 

foto: Shutterstock, zdroj: MessegeToEagle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...