fbpx

Mijas, bílé městečko nad mořem. Když jednou zažijete, musíte se vracet Dalších 4 fotografií v galerii
Typická ulička bílého městečka Mijas
Zveřejněno: 20. 5. 2017

Na úbočí stejnojmenného horského masivu prý jsou všechny domy bílé. Kdysi totiž zdejší obyvatelé chovali své osly doma, a aby udrželi čistotu, nahazovali stěny vápnem. A dělají to tak dodnes, i když už osly doma nechovají. Čím nadchne toto místo s geniem loci nejvíc?

Zdá se, že v této oblasti se tradice stále ještě ctí. Totiž i květináče na zdech domů mají svá neměnná pravidla, která také patří k místní idylické samozřejmosti. Ty musí být světle modré s černými obručemi. Tyto barvy jsou totiž symbolem města nacházejícího se ve Španělsku na západním pobřeží Málagy. Vítejte v Andalusii.

bila a modra jinak to ani nemuze v mijas byt. a do kopce jsme rece na uboci horskeho masivu

Bílá a modrá. Jinak to ani nemůže v Mijas být

Jedním slovem romantika

Aniž bych chtěla být příliš idylická, musím připustit, že je to právě romantika typické andaluské vesnice s neobyčejně milými a usměvavými obyvateli, která sem láká denně stovky turistů. Ač toto sdělení zní skoro jako kýč, je jisté, že právě tady mezi bílými domy s modrými květináči je nejhezčím zážitkem jen tak se procházet úzkými uličkami, kochat se výhledy z ochozů nad příkrými srázy, posedět v některé z mnoha kavárniček nebo nahlížet do obchůdků s vyhlášenou místní keramikou, která se vyznačuje svojí bohatou barevností.
Zajímavostí jsou v centru staré části městečka také dva kostely v mudéjarském stylu. K prohlídce láká maurský hrad, přírodní divadelní scéna a na náměstí Plaza de la Constitución i malá továrna na čokoládu. Neznám nikoho, kdo by odtud dokázal odejít bez ochutnání a nákupu.

typicka andaluskska keramika

Místní keramiku nenajdete jinak než ve veselých barvách

Siesta, sangrie a tapas

Mijas nabízí i mnohé gastronomické zážitky. Například Tapas. Tato velmi známá kulinární zvláštnost má právě v tomto místě svoji domovinu. A nebyli by to Španělé, aby z ní neudělali životní styl. Tapeando, tedy ochutnávání, je pro Andalusany velmi oblíbeným způsobem trávení volného času.

Také jsem si dala od každého kousek. Osobně řadím k nejoblíbenějším sýr manchego, zelené a černé olivy, ančovičky a pečené papriky. V mističkách rozhodně nikdy nechybí španělská šunka jamón ani pálivé chorizo, jídelní lístek nabízí i smažené kalamáry a krevety na česneku, také španělskou tortilu a škeble na víně. Úchvatné je mango nebo švestky obalené do ruliček v průhledných plátcích španělské šunky jamón.

tapas je pro mijas typicky

Tapas patří k oblíbeným jídlům

Nasládlá vůně Mijas

Stánků, kde praží mandle, je v Mijas několik. Stáneček Carlose, který stojí v parčíku s nejkrásnějším výhledem do údolí a na mořské pobřeží, prodává ty nejlepší pražené mandle ve městě. A Carlos s úsměvem vždycky přidá i nějakou historku ze svého života. V Mijas se narodil a taky tady umře, jak říká. Jinde by žít nechtěl. Nikdy ale neprozradil recept na svoje vynikající pražené mandle. Spokojme se tedy s mým jednoduchým popisem: V kotlíku, pod kterým topí jedině suchým dřevem, míchá mandle s krystalovým cukrem, medem a vodou.

 

Čtěte také:

Šest nejpozoruhodnějších míst Austrálie

Štěstí je v Bhútánu všudypřítomné a vy ho potřebujete. Hlavně, když cestujete!

Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...