fbpx


Zveřejněno: 6. 5. 2017

Poznejte novou tvář Slovenska a vyzkoušejte si speleologickou výpravu na vlastní kůži. V krápníkové Krásnohorské jeskyni si budete připadat jako pravý dobrodruh, když budete viset na ocelovém laně nad krasovým jezerem. 

Krásnohorská jeskyně na jižním Slovensku, které jeskyňáři říkají vývěrová fluviokrasová, má prohlídkovou trasu o délce 450 m. A to, co z ní dělá unikát, jsou dřevěné lavičky a pevné ocelové žebříky, po kterých vede cesta tmou. Vzhůru na skvělou speleologickou akci!

Garance jeskyňářského zážitku je víc než stoprocentní. Během trasy je třeba dvakrát přejít krasové jezírko po ocelovém laně. Zvýšená tepová frekvence nastává ve chvíli, kdy po jednom laně jdete a druhého se rukama nad hlavou přidržujete. Přes podzemní řečiště jsou jediným možných prostředkem k přechodu dřevěné lávky. A když dojdete do Síně obrů, narazíte na gigantický 33 m vysoký sloup, který je největším známým krápníkem ve střední Evropě. Jmenuje se Krápník rožňavských jeskyňářů.

V Krásnohorské jeskyni, kterou objevili rožňavští jeskyňáři v roce 1964, si člověk uvědomí, jaký komfort je procházet v klasickém obklopení skal a krápníků s osvětlením po upravených chodníčcích. Krásnohorskou jeskyni vidíme v tom nejpřirozenějším stavu, bez zásahu do morfologie přírodního úkazu. O to je tento výlet samozřejmě náročnější, ale věřte, že i krásnější. 

Jeskyně je otevřená v turistické sezóně od 15. 6. do 15. 9. Denně se uskutečňují pravidelně tři vstupy dovnitř maximálně s deseti osobami najednou. Příchod k jeskyni je od areálu penzionu Jozefína v Krásnohorské Dlhej Lúke. Tady dostanou návštěvníci ve skladu průvodcovské služby výstroj včetně helem a pěšky se přesunou pěšinou k jeskyni. Jeden vstup trvá dvě a půl až tři hodiny. Vstupenkou do unikátní jeskyně je také pevná obuv.

Čtěte také: 

Tip na výlet? Prohlédněte si ornamenty v Čičmanech

Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu

Nedaleko Rožňavy stojí slovenský Tádž Mahal

 

foto: Košice Región Turizmus, Martin Krestián, Ewa Serwická, Jan Sovinski

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...