fbpx

Zveřejněno: 15. 1. 2018

Londýnská dopisovatelka Flowee Anastázie Harris ve svém sloupku London Calling popisuje termín roku 2018 melt-up, který budí ze sna světové ekonomy. Jde o poslední fázi konjunktury před… Před čím vlastně?

Když můj oblíbený sloupkař v londýnských Times místo o rodinném životě nebo politice začal zčistajasna psát o bitcoinu, zpozorněla jsem. Zatímco všechny britské noviny se najednou nemohly nabažit elektronické měny a jejích rekordních hodnot, čtenáře Financial Times (ty, kteří obchodují na burze) nechávala totálně chladné. „Máš-li peníze, o které si můžeš dovolit přijít, jdi to toho, kupuj bitcoin,“ zněla jejich sarkastická rada. Jak už v roce 1929 trefně poznamenal Joe Kennedy (otec budoucího prezidenta): „Ve chvíli, kdy začne dávat finanční tipy kluk, který ti čistí boty, je jasné, že je třeba se z finančního trhu rychle stáhnout.“

Zvířecí pud investora

V roce 2014 se začalo ve finančních rubrikách objevovat slovo melt-up, opak melt-down (tání, rozpadnutí). Melt-up se používá k popisu poslední fáze buvolího trhu, poslední fáze jeho růstu, kdy tzv. zvířecí pudy získají navrch, kdekdo se vrhne investovat do akcií, jejichž ceny zdánlivě jen nezadržitelně rostou. Jeden z nejrespektovanějších investorů 20. i 21. století (zemřel v roce 2008)  Sir John Templeton rozdělil buvolí trh – podobně jako Vivaldi svou nejslavnější skladbu – do čtyř fází: pesimistická, skeptická, optimistická a euforická. Melt-up je slovo označující poslední euforickou fázi těsně předtím, než se akcie propadnou a buvolí trh střídá medvědí.

Slovo melt-up z (mně) nejasného důvodu zaměnila jasnější a srozumitelnější (ve 20. století užívaná) sousloví iracionální nevázanost (irracional exuberence) a bezmyšlenkovitý optimismus (mindless optimism). Melt-up začal být častěji citován v roce 2014, i když jen ve finančních rubrikách, a to s předpovědí, že se blíží kolaps trhu. Nedošlo k němu, zřejmě hlavně proto, že centrální banky zemí s nejdůležitějším hospodářstvím do nich uměle pumpovaly obrovské sumy, aby je udržely nad vodou. Problém roku 2018 je, že tyto nástroje už nejsou dostatečně efektivní, centrální banky vystřílely všechny dostupné náboje. 

Melt-up už začal

Všechno nasvědčuje tomu, že melt-up 2018 nezmizí v propadlišti pesimistických předpovědí. Proč? Protože se na mnoha frontách trh začíná projevovat euforicky a národní bankéři jsou tentokrát bezmocní. Půvab trhu je v tom, že se nedá načasovat, NIKDO neví, kdy melt-up vypukne a hlavně kdy skončí.

Finanční investor Jeremy Grantham ale má bezprecedentní renomé jako expert, který umí předvídat finanční bubliny. Jeho umu se uctivě klaní všichni experti Financial Times (a tedy všichni finanční investoři). Grantham přišel minulý týden s tím, že je melt-up tentokrát nevyhnutelný. Podle některých indicií už začal.

Profesionálové tedy zbystřili uši. Potřebují maximálně vydojit poslední a nejhojnější fázi buvolího trhu, ale zároveň se zajistit, aby nepřišli o kalhoty. Pokud jste sebevědomí jako legendární Sir Templeton a víte, kdy vyrazit proti proudu ostatních investorů, čeká vás v roce 2018 vzrušující období. John Authers (Financial Times) předpovídá, že euforie, která se zoufale těžko měří, je tady a podobně jako v letech 1999 a 2000 může trvat celý rok. Neradí opouštět akciový trh, ale začít plánovat pro chvíli, kdy bude po nadšení.

foto: Pexels, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...