fbpx

Když nemůžete spát, když máte úraz nebo jste v rekonvalescenci - tady všude můžete chemikálie nahradit přírodní léčbou

Zveřejněno: 6. 6. 2018

Skoro milion Čechů přiznává, že alespoň jednou za rok využívá konopí a přípravky z něj ze zdravotních důvodů. Ať už mezi ně patříte, nebo ne, určitě se vám bude hodit, když budete vědět, na jaké obtíže a neduhy se tato bylinka používá nejčastěji.

Související…

Po legalizaci konopí se o své místo hlásí lysohlávky
Lukáš Hurt

1. Spánek

MUDr. Radovan Hřib, který v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny léčí oficiálním léčebným konopím na předpis více než osmdesát pacientů s bolestí, říká: „V 99 procentech případů mi po sedmi až deseti dnech od zahájení této léčby pacienti hlásí obrovské zlepšení spánku.“ Ačkoli toto tvrzení nebylo zatím ověřené v dostatečném množství klinických výzkumů, ze zkušeností nejen nemocných, ale i takzvaných rekreačních uživatelů je zjevné, že pár „potáhnutí z trávy“ (v dnešní době stále častěji v podobě vaporizéru či tinktury) pomůže člověku „vypnout“ po náročném dni a v klidu odplout do říše snů. Možná je nejvyšší čas vyhodit prášky na spaní s řadou vedlejších účinků a popřemýšlet o účinné a netoxické přírodní variantě.

2. Spáleniny a odřeniny

Pádnější důvod, proč mít doma vždy po ruce konopnou mastičku, snad ani neexistuje. Spáleniny a odřeniny jsou tím nejlepším způsobem, jak přesvědčit i zaryté odpůrce konopí o tom, že se jedná v první řadě o léčivou rostlinu. Nejlepší je samozřejmě mít mastičku vlastní výroby, u které víte, že jste ji neošidili, protože u pokoutně kupovaných krémů nemáte nikdy jistotu, kolik konopí obsahují (pokud vůbec nějaké).

Na nejčastější nemoci, jimiž jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba, stále nemáme k dispozici účinná léčiva, a tak se léčba soustředí na zpomalování postupu nemocí a jejich příznaků.

Pozor také v lékárnách a zdravých výživách na běžně prodávané legální konopné mastičky a vůbec všechny další výrobky – ty ze zákona nesmějí obsahovat žádný tetrahydrokanabinol (THC), což znamená, že jsou většinou mnohem méně účinné než ty, které si vyrobíte sami doma z vlastní rostliny. THC je totiž nejen hlavní psychoaktivní složka konopí, ale zároveň má také celou řadu prokázaných zdravotních účinků, mezi něž patří třeba mírnění bolesti a protizánětlivé působení.

3. Rekonvalescence

Kromě výše zmiňovaných analgetických a protizánětlivých účinků bylo u konopí prokázáno i to, že mírní nevolnost související s užíváním konvenčních léčiv, stimuluje chuť k jídlu a podle nejnovějších výzkumů napomáhá dokonce k rychlejšímu růstu a obnově kostí. Známe to všichni – jsme po vážnějším úrazu nebo operaci doma, musíme užívat antibiotika a další farmaceutika, ze kterých nám je akorát víc a víc špatně, jsme nepříjemní na rodinu a okolí a rekonvalescence tak neprobíhá zrovna ideálně. S tím vším může skvěle pomoci konopí v různých podobách. Tak třeba mast na lokální aplikaci namísto operace, pár šluků na zvýšení chuti k jídlu a večerních pár kapiček tinktury na kvalitní spánek a regeneraci.

4. Alzheimer a parkinson

Takzvané neurodegenerativní procesy, kdy dochází k postupnému zanikání různých populací nervových buněk, jsou dnes jednou z největších výzev moderní medicíny. Bohužel na nejčastější nemoci, jimiž jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba, stále nemáme k dispozici účinná léčiva, a tak se léčba soustředí na zpomalování postupu nemocí a jejich příznaků.

Pěstování a péče o vlastní rostliny je uznávaným a často využívaným terapeutickým postupem při léčbě řady onemocnění vycházejících z psychiky.

Neustále přitom přibývá studií, které prokazují, že různé látky přítomné v konopí mají významné neuroprotektivní vlastnosti, přičemž tyto výsledky (zatím v naprosté většině ověřené pouze na zvířatech) jsou potvrzovány v dosti často neuvěřitelných svědectvích pacientů. Celý svět například loni obletělo toto video pacienta z Jižní Dakoty v USA, přičemž podobných svědectví je internet plný. I autor těchto řádek zná několik seniorů s parkinsonem, kteří si pěstují vlastní konopí na zahrádce, a pak ho v různých podobách s úspěchem využívají na zpomalování progrese a potlačování projevů svého onemocnění.

5. Terapeutický účinek

Pěstování a péče o vlastní rostliny je uznávaným a často využívaným terapeutickým postupem při léčbě řady onemocnění vycházejících z psychiky. Ať už se jedná o abstinující narkomany, pacienty s traumatickými zážitky po nehodách nebo osamělé seniory – pohled na rostoucí zahrádku, sklízení plodů vlastní práce nebo jen obyčejné „hrabání se v hlíně“ dokáže často neuvěřitelné. Pokud vás tedy neudá soused na policii – v takovém případě se terapeutický účinek může rychle změnit na traumatizující, nicméně za to nemůže konopí, ale nesmyslné zákony.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...