fbpx

Dnešní Mezinárodní den životního prostředí dává šanci si uvědomit, jakého šílenství se dopouštíme používáním jednorázových výrobků z plastů

Zveřejněno: 5. 6. 2018

Každý rok použijeme 500 miliard igelitových tašek. Každou minutu si koupíme milion plastových lahví s vodou. Za posledních pět let jsme vyrobili tolik odpadu z umělé hmoty, jako za celé minulé století. Předměty z PVC navíc tvoří 10 % veškerého světového odpadu a 80 % odpadu nakumulovaného v mořích a oceánech. I proto zní heslo letošního Mezinárodního dne životního prostředí, který připadá na 5. června: "Beat Plastic Pollution", tedy Boj s plasty.

Související…

Kam se na světě vydat, dokud to ještě jde? Mizí příroda, památky i živočišné druhy
ESO travel

Téma letošního Světového dne vybrala Indie. Naysan Sahba, ředitel oddělení environmentálních programů OSN, vyzval na začátku června veřejnost, aby nepoužívala jednorázové plastové výrobky. „Umělá hmota sama o sobě není takový problém, ovšem všechny ty věci na jedno použití ano. Nedělají dobře ani životnímu prostředí, ani ekonomice,“ citovala Sahbu indická televize NDTV. Naysan Sahba je také Ind, ovšem jeho země je ve věci plastového odpadu tak trochu schizofrenní. Noviny The Times of India upozorňují, že tato země má jeden z nejpropracovanějších systémů recyklace: 60 až 70 % odpadních PET lahví „promění“ v jiné produkty, například polyesterová vlákna, která se používají v textilním průmyslu. Ovšem 60 % plastového odpadu, který každý rok skončí ve vodách oceánů, pochází právě z Indie. Mimochodem, kdybychom ve znečišťování oceánů pokračovali dnešním tempem, bude v nich v roce 2050 více plastu než ryb.

Kdybychom ve znečišťování oceánů pokračovali dnešním tempem, bude v nich v roce 2050 více plastu než ryb

Stát Maháráštra s hlavním městem Bombají se stal osmnáctým územním celkem, jenž pod pokutou zakázal používání plastikových tašek, sáčků, obalů, kelímků a dalších produktů – výjimkou jsou pytle na odpadky, obaly od mléka, platíčka na léky a obaly tepelně upravených potravin. Řada aktivistů se nicméně na základě zkušenosti z ostatních zemí domnívá, že nařízení nebude nikdo brát vážně. Šetrný přístup při zacházení s plasty se ale týká i České republiky a dalších vyspělých zemí. Evropská komise vzkázala, že členské státy budou muset do roku 2025 vymyslet systém, jak od obyvatel vybrat 90 % jednorázových plastových lahví (ve hře jsou například vratné zálohy). Přestat prodávat by se měly také plastové příbory, tácky nebo brčka, omezení se bude týkat i vatových tyčinek do uší nebo nápojových obalů s plasty.

Myslet na životní prostředí ale můžeme už teď. Jak? Tady je pár praktických tipů

  • noste s sebou látkovou tašku. Nezabere žádné místo a igelitka tak nebudete potřeba ani v případě neplánovaného nákupu
  • místo nezaberou ani látkové nebo už dříve použité igelitové pytlíky na ovoce
  • pořiďte si vlastní termohrnek a ranní kávu si nechte připravit do něj. Že vám nejvíc chutná z kelímku? Jde jen o zvyk
  • Přes web si můžete objednat v Česku vyrobené sáčky z tkaniny na bázi škrobu
  • když ráno nezapomenete na vlastní lahev s vodou, vyhnete se (v létě i několikanásobnému) kupování balených minerálek

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...