Přečteno 2926x

My Češi jsme, co se týče jídla, poměrně konzervativní. Pokud si zvykneme jednu surovinu připravovat určitým způsobem, ani nás většinou nenapadne to časem měnit. To je ovšem velká chyba. Vezměte si třeba rajskou. Tu zná každý, ale víte, že i papriková omáčka je velmi dobrá?

Správně upravená paprika je lahodně sladká, takže se nemusíte bát hořké chuti. Ta většinou vzniká pouze smažením, a proto ji dáme do trouby. Ideálně samozřejmě použijte kapii. 

paprikova omacka shutterstock 444616600
Tyto suroviny budete potřebovat:

kapii
šalotku
česnek
římský kmín
rozmarýn
zeleninový anebo lehký drůbeží vývar (případně jen vodu)


Postup:

Troubu předehřejte na 190°C. Papriky rozřízněte napůl a vyndejte jádřince. Oloupané šalotky překrojte veprostřed, česnek vyloupejte. Vše spolu s pár snítkami rozmarýnu a římským kmínem vložte do pekáče, pokapejte olejem, osolte a opepřete, promíchejte, papriky otočte tak, aby byly slupkou nahoru.

Pečte, až se na slupkách objeví velké tmavé puchýře. Vyndejte z trouby, nechte chvilku zchladnout a sloupněte z kapie slupky. Potom vše vložte do mixéru. Teplým vývarem "vypláchněte" pekáč, dostanete tak maximum chuti, zvláště z rozmarýnu. Vniklou tekutinu pak přeceďte do mixéru a vše spolu umixujte na hladký krém. (Je lepší vývar přilévat postupně, abyste získali požadovanou konzistenci a nemuseli omáčku zahušťovat.)

Servírovat můžete úplně stejně jako rajskou. My jsme z 1 kg paprik připravili cca 8 porcí omáčky. Tip: Když do pekáčku přidáte bobkový list a nové koření, omáčka bude téměř identická s rajskou, jen ta z Ramiro paprik bude přirozeně sladší, určitě nepřidávejte žádný cukr.

foto: Shutterstock, zdroj: freshbedynky.cz

Naďa Hanuš Vávrová

Naďa Hanuš Vávrová (nhv)

Redaktorka

Související články

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.