fbpx

Zveřejněno: 12. 4. 2017

Guerilla Gardening sice trochu balancuje na hranici zákona, ale nadělá hodně parády. Jdete do toho s námi? Je to jednoduché. Najděte si místo a prostě ho zvelebte tím, že tam zasadíte svoje oblíbené květiny. 

„Nejlepší je najít si místo, které budete pravidelně míjet, nebo ho budete mít ve svém dosahu. Pokud možno, tak v dosahu s nějakou vodou,“ prozradila Kateřina Šimon ze spolku Street Gardening, z.s. Objíždět s konvičkou nebo PET lahví půlku města zkrátka není ideální. Dále je vhodné najít někoho, kdo by s vámi spolupracoval při údržbě „partyzánské zahrádky“, když odjedete na delší dobu mimo město.

Vybrané místo nejprve musíte uklidit od nečistot a odpadků. Půdu nakypřit, a když tam žádná není, tak ideálně sehnat kompost nebo kvalitní hlínu, aby se tam rostlinkám dobře dařilo. Pokud budete mít kvalitní půdu, není třeba řešit hnojivo.

Proč na začátek upřednostnit sazenice před semínky?

Na začátek je doporučeno používat silné sazenice, jelikož to rostlinám usnadní start. „Vysévat rostliny není optimální. I u letniček doporučujeme vždycky kupovat sazenice. Vždycky doporučujeme vysázet mix letniček a trvalek," říká dále odbornice.

„Z letniček se nám osvědčil především měsíček zahradní, potom je osvědčená slunečnice,“ prozradila paní Šimon. „Dají se sehnat ve spoustě barev a v podstatě nevyžadují žádnou péči. Zahrabete je do země, jednou je zalijete a zapomenete, že tam jsou. Musíte to ale udělat na jaře, když je mokro a prší,“ upřesnila. Dále doporučila sluncovku kalifornskou, která je velmi suchomilná a světlomilná. Některé letničky sice odkvetou, ale vysévají se opakovaně v dalších letech samy od sebe.

Další suchomilné letničky, jejichž semínka nebo sazeničky seženete prakticky kdekoliv, jsou měsíček lékařský, vitálka poléhavá, šalvěj šarlatová, aksamitník rozkladitý (afrikán), hrachor vonný  nebo chrpa modrá. „Můžete samozřejmě používat i bylinky, máme s nimi dobré zkušenosti,“ říká Kateřina Šimon a upozorňuje dále, že bylinky, které jsou vysazené na guerilla zahrádkách, se rozhodně nemají konzumovat. Z trvalek si pak můžete vybrat. Doporučujeme ty nenáročné - rozchodník, třapatka nachová (Echinacea), plaménka velkokvětá, netřesk střešní. 

shutterstock 390036289

Zahrádku založte z mixu letniček a trvalek.

No a pokud se o svou zahrádku chcete starat minimálně, poohlédněte se po stinném místě. Tam se totiž daří nenáročným rostlinám, které stačí zalít během prvního měsíce, a následná péče je prakticky nulová. Vhodné jsou barvínek menší, denivka a květinka s poetickým názvem bršlice kozí noha. 

Výzva pro všechny květomily

Svou guerillovou zahrádku založte co nejdříve. Pak nám pošlete fotku, nebo ji postněte na našich facebookových stránkách. Ty nejkrásnější samozřejmě odměníme. My to samozřejmě uděláme také a nezapomeneme ani na nějaké to video. 

Čtěte také:

Opravdu by měl být Guerilla Gardening nezákonný?

Robotické včely. Znamenají technologickou revoluci?

Voda má paměť

Pozitiva i úskalí slaměného domu. V Nebrasce ho sežraly krávy

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...