fbpx

Proč je potřeba politovat všechny, kdo se nechali zlákat představou automatického nároku na skvělé presíčko či latéčko

Zveřejněno: 7. 8. 2020

Špatná káva je ta nejlepší káva. Anebo ne tak dramaticky: Čím níže nastavíte standard pro přijatelnou kávu, tím to budete mít v životě jednodušší. Tato poněkud překvapivá teze vyplývá z pozorování kolegů a přátel, kteří se stali obětí současné kávové horečky.

Naši rodiče pili turka se sacharinem a v devadesátých letech jsme se zmohli na automaty s plastovými kelímky, do kterých teklo hnědé cosi. Kafe bylo kafe a nikdo tehdy neřešil, kolik je v něm arabiky a jestli si ho dá prodloužené. Až, tuším, někdy kolem roku 2015 vypukl shon po té "opravdu dobré kávě". Došlo to tak daleko, že benzínky u dálnic dnes inzerují kvalitu své kávy řidičům víc než pohonné hmoty. Novináři a všelijací kreativci tráví polovinu pracovní doby v kavárničkách ve Vršovicích, Karlíně, Holešovicích a na Letné, protože tam "maj fakt nejlepší kafe" (alespoň to mají napsané křídou na tabuli). V kancelářských kuchyňkách se dělají fronty před velkou mašinou na espressa a spol., a když náhodou dojde pytlík se zrnky, pracovní morálka na celém patře upadne o tři čtvrtiny. 

Pokud nejste tak odporně bohatí, abyste si mohli dovolit jen ty nejluxusnější věci, není efektivní se naučit mít rádi ty průměrné? 

Jenže s takovým vývojem situace se vám snadno stane, že na návštěvě u známých kafe prostě nevypijete, protože "se to nedá". Že si kafe nedáte v normální hospodě, protože tu mají jen "to hnusné, rozpustné". Vaše nespokojenost roste s tím, jak vysoko jste si nastavili laťku dobré kávy. Pokud si nechcete přivozovat špatné zážitky a otravovat jimi ostatní, kterým je kvalita kafe tak nějak šumák, hlavně že je to trochu probudí, zkuste si nastavit onu pomyslnou laťku zase níž.

Jak se otužovat

S pokusy přivyknout na horší kávu lze začít postupně. Jako zkušený piják podprůměrné kávy vám dám čtyři rady: 1. Dejte si kávu tam, kde byste to normálně neudělali. 2. Káva by měla být levnější než vaše obvyklá. 3. Měla by být podávána nejlépe v méně cool prostředí. 4. Měli byste ji pít z kelímku horší kvality.

Postupně přijdete na to, co vám vyhovuje. "Špatná" káva má řadu variant. Může být přepálená, některé kávy chutnají, jako že už jsou potřetí dolité vodou, některé jsou kyselé a některé prostě mají chuť poněkud bizarní (3 v 1). Je ale velká šance, že existuje horší káva, která vám prostě zachutná.

S nekvalitní kávou si můžete procvičit vůli

A když se to povede, je to pro vás výhra. A to nejen proto, že můžete třeba začít číst budoucnost z lógru jako Helena Růžičková. Ušetříte peníze (ta vaše "nová" je levnější) i čas (nebudete ji vyžadovat tak často a nemusíte pro ni až na Letnou). Zároveň si na kávě pochutnáte všude a oceníte kofein jako účinnou látku i v méně kvalitním kafi.

Na nekvalitě záleží

Podle výzkumů jsou pro člověka snesitelné čtyři šálky kávy denně. Pak už jde o závislost, která utlumuje některé důležité látky v těle, s čímž bojuje dnes řada pracantů, kteří se na nekonečné mítinky musí nabuzovat.  Vy budete oproti nim ve výhodě. Protože vám horší káva nebude tak chutnat, budete pít kávy méně. Nejenže  ušetříte, ale hlavně se možná naučíte bojovat i s dalšími svými závislostmi. Třeba na vašem oblíbeném pivu, zamilované značce vína, módní značce, na které si ujíždíte. Či na drahých iPhonech, které umějí to samé co čínské smartphony (čímž nepopíráme, že iPhony jsou taky čínské). Prostě s nekvalitní kávou si můžete procvičit i vůli.

Pokud nejste tak odporně bohatí, abyste si mohli dovolit jen ty nejluxusnější věci, snažte se mít rádi ty průměrné. A když si ve vesnické hospodě pořád ještě dokážete dát smažák a po něm kafe s lógrem, místo abyste nad tím ohrnovali nos a naštvali své hostitele, udělali jste něco pro soudržnost české společnosti.

Související…

Dejte si šálek nebo dva. Káva před sportem zvýší výkon i pozornost
Táňa Pikartová

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...