Je to snadné, ale nelze to uspěchat. Chce to ocet. A hlavně čas

Nejlepší rady bývají ty nejjednodušší. I v případě pesticidů. Vědci už vědí, že přípravky z drogerie jsou v boji s pesticidy asi tak účinné jako obyčejná voda. Tedy spíše neúčinné. Zvládnou totiž odstranit zhruba pouhých 20 % škodlivin z povrchu ovoce či zeleniny. Než za ně utrácet je lepší dát pár korun za věc tak obyčejnou, jako je ocet. Naše babičky znaly jeho čisticí vlastnosti. Omývat ovoce a zeleninu octem doporučoval i největší český bylinkář 20. století, páter František Ferda.

Teď sílu octa uznala i věda. Například u rajčat snížil počet pesticidů až o 94 %. Zatímco v jiné studii zredukoval množství bakterií na ovoci o celých 98 %. Jablko či mrkev samozřejmě nemáčíme v čistém octu, to by nám pak moc nevonělo. Použijeme nálev vody s octem v poměru 1:3. Nalijeme do velké nádoby a v ní můžeme ovoce a zeleninu omývat třeba týden a pak teprve vyměnit. Před konzumací jídlo opláchneme ve vodě, aby na něm nezbyl zápach. Stejně dobře jako ocet poslouží i soda.

Sílu octa uznala i věda. V jednom výzkumu snížil počet pesticidů u rajčat o 94 %. V jiné studii zredukoval množství bakterií na ovoci o celých 98 %. 

Má to však háček, který není tak malý, jak by se zdálo. Ovoce a zelenina musí v nálevu zůstat alespoň 15 minut (nevadí, pokud ho v ní zapomeneme déle). Chce to mít jistou disciplínu, protože, když vezmeme do ruky hrušku, obvykle máme chuť se do ní hned pustit. Marketing nám slibuje, že když si zaplatíme, všechno můžeme mít hned. Mytí ovoce a zeleniny člověka učí pomalosti. 

Bio mytí

A co mytí bio jablka? Přestože v ekologickém zemědělství platí zákaz používání pesticidů, i na povrchu bio jídla se chemikálie vyskytují. Navíc u bio zeleniny octem ošetříme i různé plísně a mikroorganismy, které nezlikvidovala chemie. Bio ovoce a zelenina nás totiž někdy mohou nemile překvapit právě tím, že nejsou chemicky ošetřené, a jsou tedy vystavené i škodlivinám, které u konvenční zeleniny nehrozí. Přírodní čistidlo ocet ale přírodní škodliviny zlikviduje.

Související…

Ven z lednice: Avokádo, brambory, ani cibule tam nepatří!Denně máme jíst 10 kusů ovoce a zeleniny, radí Světová zdravotnická organizacePesticidy ze supermarketů nebo kvalita ze zbytků? Máte o čem přemýšlet!

Mytí ovoce a zeleniny. Taková triviální věc, která nás učí, že věci se nedají uspěchat.

foto: Profimedia

Milada Kadeřábková

Milada Kadeřábková

Redaktorka, idealistka, majitelka kočky, občas paličatá, schopná nadchnout se téměř pro cokoliv. Když nepíše, doučuje angličtinu.

Související články

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.