fbpx

Zveřejněno: 10. 12. 2017

Rok 1986 je znám jako rok největší katastrofy v oblasti jaderné energetiky. V Černobylu zahynulo 31 zaměstnanců a následně stovky tisíc obyvatel severní Ukrajiny, žijících v okolí ohniska černobylské tragédie, zemřelo na důsledky radiace. Podle jaderného fyzika Larse Erika De Geera nešlo u prvního výbuchu o poškození reaktoru díky explozi z přetlaku páry, ale o jadernou katastrofu.

Dosavadní fakta ohledně katastrofy v Černobylu jsou tato: došlo k přehřátí a protavení čtvrtého reaktoru při testování v neprověřeném stavu, a to s nezkušenými a pečlivě neproškolenými zaměstnanci. Do ovzduší se proto dostalo obrovské množství radiace, která následně sužovala velkou část Evropy. První výbuch byl popsán jako exploze způsobená přetlakem, pak následoval druhý výbuch, a to vodíkového charakteru. Jak to ale bylo podle Geera?

Jaderné štěpení

Lars Erik De Geer a jeho tým z Agentury pro výzkum obrany a švédského meteorologického a hydrologického institutu a Stockholmské univerzity analyzovali izotop xenomu, který byl uvolněn při explozi, a zjistili, že prošel tak zvaným jaderným štěpením, což nasvědčuje jaderné explozi. Jaderné štěpení, nebo také štěpná jaderná reakce, je reakcí, při níž dochází k rozbití jádra látky.

shutterstock 407332825

Opuštěné město Pripjať jako pomník Černobylu. Výbuch byl zřejmě jaderný.

Je známo, že reaktor byl protaven, ale při výbuchu byla také hravě roztavena dva metry tlustá ocelová deska pod jádrem. Podle nových analýz to je v absolutním souladu s jadernou explozí, neboť jen nukleární reakce by dokázala vytvořit tak obrovský žár.

Očitý svědek, rybář, který se při výbuchu nacházel nedaleko katastrofy, ve své výpovědi uvedl, že těsně před explozí nad reaktorem spatřil záblesk modrého světla. Takový jev je dalším důkazem jaderné exploze.

Důkazy jsou definitivní

Nové důkazy o katastrofě v Černobylu, získané čerstvými analýzami, jsou jen těžko rozvratitelné a popírají dřívější tvrzení o tom, že jaderné elektrárny nemůže postihnout jaderná exploze a že se to v historii lidstva nikdy nepřihodilo.

Nově získané informace jsou dokonce v souladu s rekonstrukcí toho, co se onoho osudného dne v Černobylu opravdu událo. Jádra byla znovu vložena do reaktoru, palivové články povzbuzeny na výkonu a reaktivitě, což vyvolalo jadernou explozi. Následkem toho byl zaznamenán nárůst elektrického proudu, z toho pak vznikla exploze číslo dvě.

foto: Shutterstock, zdroj: Science Alert

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...