fbpx

Paul Allan byl jedním z nejbohatších lidí světa. Díky své nadaci a touze po objevování vlastně přináší podmořské objevy i po své smrti

Zveřejněno: 30. 1. 2020

Americký podnikatel Paul Gardner Allen, který zhruba před rokem zemřel, nebyl jen jedním z nejbohatších lidí světa a spolu s Billem Gatesem zakladatelem společnosti Microsoft, ale i investorem do mnoha zajímavých projektů, které rozhodně nesouvisejí jen s výpočetní technikou.

Letos v dubnu vzlétlo největší letadlo na světě Stratolaunch, které by mělo v rámci společného projektu Stratolaunch Systems, Orbital ATK a Scaled Composites v budoucnu vynášet raketoplány k soukromým cestám turistů do vesmíru. Nyní se jméno Paula Allena opět objevuje v médiích, tentokrát v souvislosti s úplně jiným směrem výzkumu, a to hluboko pod hladinou moře.

Od Microsoftu ke zvonu

Vize a finance Paula Allena pomohly expedici oceánografa Davida Mearnse, aby se pokusil vyzdvihnout jeden ze dvou lodních zvonů nešťastné pýchy britského královského námořnictva, bitevního křižníku HMS Hood, který byl potopen v Dánském průlivu v květnu 1941 v dělostřeleckém souboji s německou bitevní lodí Bismarck a těžkým křižníkem Prinz Eugen.

Na palubě bylo v době útoku 1 196 námořníků a v první chvíli se zachránilo na devět set z nich.

Z nešťastného křižníku HMS Hood se po obrovském výbuchu střeliva zachránili pouze tři muži, utonulo jich 1418. Pro Brity je to dodnes citlivá záležitost, a tak se vyzdvižený zvon měl stát součástí pietní expozice v nově upraveném Národním muzeu královského námořnictva v Portsmouthu.

paul g. allen

Paul G. Allen, milovník vojenské historie, zemřel v říjnu 2018


První pokus sponzorovaný Paulem Allenem, jenž k tomu poskytl svoji jachtu Octopus, byl kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám v září 2012 přerušen, ale další expedici se stejným týmem se v srpnu 2015 pokus o vyzdvižení podařil a o rok později byl zvon po konzervaci vystaven.

Vzpomínky na obrovskou tragédii

V té době už Paul Allen zakoupil výzkumnou loď RV Petrel (jméno podle mořského ptáka z rodu albatrosů), s níž hodlal pokračovat v hledání slavných lodí, potopených během námořních konfliktů z obou světových válek. Je to jediné soukromé plavidlo na světě, které je schopné díky robotickému vybavení prozkoumat oceánské dno až do hloubky šesti kilometrů. Výzkumná loď RV Petrel se tak zásluhou štědrého financování stará o to, abychom nezapomínali na hrdinství mužů, především pak námořníků, kteří často bojovali svůj poslední marný boj.

Na palubě bylo v době útoku 1 196 námořníků a v první chvíli se zachránilo na devět set z nich.

V srpnu 2017 se podařilo najít vrak lodi USS Indianapolis, která byla potopena ke konci války. Její poslední plavba v červenci 1945 probíhala v naprostém utajení, protože převážela na ostrov Tinian, který spojenci rok předtím dobyli po vítězství nad japonskými jednotkami, atomovou pumu Little Boy. Ta byla, jak známo, později svržena na Hirošimu. Podmínkou utajení bylo naprosté radiové ticho. Jenže těžký křižník byl po skončení mise na zpětné plavbě zasažen torpédy japonské ponorky a potopil se během deseti minut.

lod hms hood

Z nešťastného křižníku HMS Hood se po obrovském výbuchu střeliva zachránili pouze tři muži


Radiové ticho bylo zachováno, a tak o tragickém osudu lodi nikdo nevěděl. Na palubě bylo v době útoku 1 196 námořníků a v první chvíli se zachránilo na devět set z nich. To ovšem netušili, jaké martyrium je čeká. Vyčerpání, dehydratace a pak útoky žraloků znamenaly, že po dlouhých čtyřech dnech, než byli trosečníci náhodou objeveni, jich bylo nakonec zachráněno jen tři sta sedmnáct.

Legendy na dně

Mezi významné „úlovky“ plavidla RV Petrel patří třeba také vrak letadlové lodi USS Lexington, přezdívané „Lady Lex“, jenž je z pietních důvodů považován za válečný hrob. Loď byla potopena japonskými letadly v bitvě v Korálovém moři, která vstoupila do dějin námořních válek jako první, při níž se plavidla válčících stran nedostala ani na dohled. Výzkumníci z RV Petrel ji objevili loni v březnu. Letos v lednu se jim podařilo objevit další dva pořádné podmořské kousky.

Piloti z letadlových lodí USS Yorktown a USS Enterprise během deseti minut vyřadili tři ze čtyř japonských letadlových lodí.

Nejdříve to byla potopená letadlová loď USS Wasp, kterou japonská ponorka potopila poblíž Guadalcanalu v září 1942, a pak našli i legendární letadlovou loď USS Hornet, která se proslavila jako nosič dálkových bombardérů B-25 letky Jamese Doolittleho, s nimiž bombardoval Tokio. Nálet měl tehdy především psychologický význam – pozdvihl americkou morálku a Japonce upozornil, že ani na svých ostrovech nemohou být v bezpečí. Loď byla potopena během bitvy u ostrova Santa Cruz v říjnu 1942 po koordinovaném útoku japonských bombardérů a torpédových letounů.

Příběh o bitvě a film

V těchto dnech přichází do našich kin snímek Bitva o Midway, film o jedné z rozhodujících bitev druhé světové války, svým významem srovnatelné například s bitvou u Stalingradu. Proběhla začátkem června 1942 a Japonci v ní měli za cíl vylákat americké námořní síly k rozhodující (a zničující) bitvě a zároveň obsadit atol Midway, jenž by jim zajistil významný námořní bod v dalším postupu Tichomořím.

akagi

Loď RV Petrel identifikovala na dně moře japonskou loď Kaga den po Allenově úmrtí. O čtyři dny později pak posádka nalezla i její "sestru" Akagi


Výsledkem byla pro Japonce katastrofa. Díky armádním dešifrantům bylo americké námořnictvo včas informováno a zafungoval i vzdušný průzkum. Piloti z letadlových lodí USS Yorktown a USS Enterprise během deseti minut vyřadili tři ze čtyř japonských letadlových lodí – Sorjú, Akagi a Kaga. Poslední letadlová loď Hirjú byla těžce poškozena, následujícího dne ji z taktických důvodů dorazil vlastní torpédoborec.

A právě v těchto místech nyní pátrala posádka lodi RV Petrel. Letos 16. října identifikovala zbytky lodi Kaga a 20. října potvrdila, že objevila Akagi. Robert Kraft, ředitel podmořských operací na lodi RV Petrel, se po oznámení objevu zmínil o náročnosti výzkumu, který probíhal v oblasti o rozloze mnoha tisíc čtverečních námořních mil. Jedním dechem ovšem dodal, že s každým kusem úlomku z lodí, které objevíme a identifikujeme, je naším cílem ctít historii a ty, kteří sloužili své zemi a zaplatili za ni oběť nejvyšší.

Související…

Obří vesmírné taxi je připravené. Čeká se na raketu pro pasažéry
Ivan Verner

foto: Paul Allen, zdroj: Paul Allen

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...