fbpx

Jeden z nejznámějších sci-fi spisovatelů na přání novinářů napsal v roce 1983 esej o tom, kde bude lidstvo o čtvrtstoletí později. Co se týče vesmíru, byl Asimov optimističtější

Zveřejněno: 14. 4. 2019

Isaac Asimov byl jedním z nejslavnějších a nejplodnějších spisovatelů sci-fi žánru na světě. Napsal či editoval více než 500 knih. V Rusku narozený Američan byl známý i tím, že ve svých knihách předpovídal budoucnost technologií a celé společnosti. Co tento autor před více než 35 lety říkal na rok 2019?

Dnes už víme, že některé z jeho předpovědí z knih a novinových článků se staly skutečností. Například běžné používání toho, co nazýval zrakovo-zvukovou komunikací, tedy videohovorů. Další jeho předpovědi naopak nevyšly, například neexistuje stroj, který z kvasnic, řas a vody vytvoří jakési falešné krůtí maso.

Asimov napsal, že je nemyslitelné představit si jakoukoli budoucnost společnosti v případě, kdyby se USA a Sovětský svaz zapojily do jaderné války.

V roce 1983 každopádně list Toronto Star Asimovovi položil jednu konkrétní, přesto velice širokou otázku: „Jak bude vypadat svět v roce 2019?“ Podle novinářů to byla vhodná doba pro podobný dotaz, protože na rok 1983 připadlo pětatřicáté výročí od doby, kdy George Orwell napsal román 1984. Takže bylo s čím srovnávat.

Nepůjde to bez technologií

Asimov napsal, že je nemyslitelné představit si jakoukoli budoucnost společnosti v případě, kdyby se Spojené státy americké a Sovětský svaz zapojily do jaderné války. Takže se domníval, že k tomu nedojde. V tomhle případě se (alespoň prozatím, jsme teprve na začátku roku 2019) trefil. Každopádně se ve své odpovědi zaměřil hlavně na budoucnost počítačů a dobývání vesmíru.

Ohledně počítačů Asimov vyslovil několik obecných a zřejmých prognóz: 

„Komputerizace bude nepochybně a nevyhnutelně pokračovat.“

„Mobilní počítač pronikne do domácností a rostoucí složitost společnosti znemožní bez této technologie žít.“

„Vstoupíme do vesmíru, abychom tam zůstali,“ prohlásil Asimov ve své eseji.

„Počítače naruší pracovní návyky a nahradí stará povolání novými, radikálně odlišnými.“

„Robotika zabije rutinní montážní linky.“

„Společnost bude potřebovat obrovskou změnu povahy vzdělání, celé obyvatelstvo musí být učiněno počítačově gramotným a musí se naučit orientovat v high-tech světě.“

„Tento přechod na nové vzdělávání bude pro mnohé obtížný, zvlášť když světová populace bezprecedentně roste.“

V čem se mýlil?

Předpověď je tedy v mnoha ohledech přesná. Asimov se mýlil, nebo shovívavěji řečeno, přesně netrefil v několika předpovědích o budoucnosti automatizace. Například odhadoval, že technologie přinese revoluci ve vzdělání (což předpověděl správně), ale že tradiční školní docházka bude zastaralá, protože děti se budou moci naučit vše, co potřebují znát, z domácích počítačů. To by sice mohlo být technicky možné, ale za předpokladu, že děti nebudou u počítače plýtvat časem hraním her.

Asimov také myslel, že v roce 2019 budeme na cestě k založení lidských osad na Měsíci.

„Vstoupíme do vesmíru, abychom tam zůstali,“ prohlásil Asimov ve své eseji. A i v tomto případě měl vlastně pravdu: Mezinárodní vesmírná stanice byla nepřetržitě obsazena více než 18 let. Ale Asimov byl v roce 1983 přece jen optimističtější.

Předpovídal, že lidé budou zpět na Měsíci s těžebními operacemi, továrnami, které využívají zvláštní vlastnosti vesmíru, observatořemi, a dokonce i solární elektrárnou. Asimov také myslel, že v roce 2019 budeme na cestě k založení lidských osad na Měsíci. Zde se jeho předpověď vůbec nevyplnila, jelikož návrat na Měsíc se v minulých letech sice plánoval, ale mise byla odložena na neurčito a v nejbližším desetiletí k ní asi nedojde. O trvalém osídlení Měsíce a desítkách tisíc osadníků ani nemluvě. Největším pokrokem v roce 2019 asi zůstane fakt, že k vesmírné kosmické stanici doputovala soukromá vesmírná loď a úspěšně se s ní spojila.

Související…

Zákony Isaaca Asimova pro roboty neplatí. Zabíjejí už od roku 1979
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: WeForum

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...