fbpx

Zveřejněno: 22. 9. 2017

Odhalit rakovinu dost brzy na to, aby ji bylo možné bez větších problémů vyléčit? Přesně s tímto receptem na jednu z nejhorších civilizačních chorob přišel tým výzkumných pracovníků z John Hopkins Kimmel Cancer Center. Podle nich dokáže jednoduchý neinvazivní krevní test zjistit příznaky této nemoci ještě předtím, než se skutečně projeví.

V nové studii publikované v magazínu Science Translational Medicine pracovali výzkumníci se screeningovým testem, který by mohl být použit u zdánlivě zdravých lidí. Vyvinuli jej analýzou krevních vzorků pocházejících od 200 pacientů s karcinomem prsu, plic, vaječníků a kolorektálního karcinomu pro mutace v téměř 60 genech, které byly spojeny s několika druhy rakoviny.

„Cílem bylo vyvinout krevní test, který by mohl předpovídat pravděpodobnou přítomnost rakoviny bez znalosti genetických mutací, jež se nacházejí v nádoru testovaného jedince,“ oznámil v tiskové zprávě doktor Victor Velculescu, PhD, profesor onkologie v John Hopkins Kimmel Cancer Center. 

krevni test shutterstock 136518497

Že by bychom byli zase o krůček blíž k léčbě rakoviny? Nové krevní testy ji odhalí dřív, než se stihne rozšířit.

Identifikace rakoviny v rané fázi je možná

Poté, co byl test použit na pacientech s potvrzenou rakovinou, přesně identifikoval 62 % těch, kteří měli teprve první a druhý stupeň této nemoci. „Tato studie ukazuje, že rozpoznání rakoviny v rané fázi pomocí změn DNA je proveditelná a že naše metoda přesné sekvence představuje velice slibný přístup k dosažení tohoto cíle,“ dodává Velculescu.

Čísla hovoří jasně

Mezi 42 účastníky výzkumu s kolorektálním karcinomem byli vědci u poloviny z osmi pacientů schopni správně předpovědět první stupeň onemocnění a identifikovali ho i u 89 % osob s druhým stupněm onemocnění. Ze sedmi postižených rakovinou plic ho v první fázi správně rozpoznali ve 45 % a v druhém stádiu až u 72 % pacientů. A to vše přesto, že kolorektální karcinom a rakovina plic se v nejranějším stádiu vyskytují prakticky bez příznaků.

rakovina plicshutterstock 626631452

I přesto, že je rakovina plic druhého stupně ještě v podstatě bez příznaků, podařilo se ji díky novým testům rozpoznat u 72 % pacientů.

Žádná z mutací se neobjevila v krvi

Skutečnost, že test pravděpodobně nepovede k falešným pozitivním výsledkům, podporuje fakt, že vědci zkoumali 44 pacientů trpících rakovinou. Žádná z mutací se přitom v jejich krvi neobjevila. To znamená, že zdraví lidé se nebudou muset obávat toho, že by jim test vyšel špatně a informoval je o vzniku této nemoci neprávem. Takový problém totiž vyvstává v případě jiných screeningových testů, jako je třeba CT vyšetření rakoviny plic. To může často odhalit falešná pozitiva a vést tak k následnému zbytečnému testování a stresování pacienta.

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...