fbpx

Varování: Vaše houbička na mytí nádobí je nejspíš mnohem nechutnější, než jste ochotni připustit. Jak často ji měnit?

Zveřejněno: 11. 2. 2020

Povlečení by se mělo převlékat jednou týdně, kávovar by se měl čistit jednou za dva týdny. Jak je to ale s houbičkou na nádobí? Věděli jste, že je to nejspíš jedna z nejšpinavějších věcí ve vašem bytě? Že je semeništěm různých bakterií? Škodlivých? Jste si jistí, že ji měníte dostatečně často? Pokud již nyní váháte, počkejte, co budete říkat o pár řádků níže…

Němečtí vědci ve své studii zjistili, že kuchyňská houbička může být dokonce ještě víc znečištěná než toaleta. Představuje živnou půdu pro nejrůznější bakterie, což je s přihlédnutím k funkci, kterou plní, vlastně poměrně logické. Pravidelně je vystavována vodě, zbytkům jídla a navíc je porézní, tedy pórovitá. Všechny nepravosti se na ní tedy mohou pěkně zachytit.

Existují způsoby, jak houbičku udržet čistší po delší dobu, nebo jak její čistotu okamžitě téměř obnovit. Jedním z nich je vložit ji mírně navlhčenou do zapnuté mikrovlnné trouby.

Výzkumníci zjistili, že jedna průměrná houbička na nádobí poskytuje domov až 362 různým typům bakterií. Polovina bakterií, které se na houbičkách vyskytují nejčastěji, navíc způsobuje různá onemocnění. Trápí vás nachlazení? Rýma? Kašel? A napadlo vás, že by za tím mohla být houbička na nádobí?

Měnit by se měla každý týden

Záleží samozřejmě na tom, jak často houbičku používáte a také na co konkrétně. Pokud ji užíváte každý den a k tomu na poměrně dost znečištěné nádobí, je jasné, že bude nutné vyměnit ji dříve, než kdybyste jejích služeb využili třeba jen dvakrát, třikrát týdně.

Houbičku můžete na sucho vyhřívat v myčce nebo ji naložit do octové lázně či zředěného bělicího roztoku.

Za zdravé optimum je však považována výměna jednou za týden. Co by vás rozhodně nemělo napadnout? Čistit houbičkou povrch masa před jeho přípravou. Pokud tak učiníte, hoďte ji do koše rovnou.

Čištění v mikrovlnce

Bez ohledu na to, jak často houbičku používáte a měníte, existují způsoby, jak ji udržet čistší po delší dobu, nebo jak její čistotu okamžitě téměř obnovit. Jedním z nich je vložit ji mírně navlhčenou do zapnuté mikrovlnné trouby a nechat ji zde po dobu jedné až dvou minut. Podle německých vědců ale tato metoda bohužel kdovíjak účinná není – připraví houbičku asi jen o 60 procent bakterií.

Kdybyste chtěli dále experimentovat, tak houbičku můžete také na sucho vyhřívat v myčce (pokud má vaše myčka tuto funkci) nebo ji naložit do octové lázně či zředěného bělicího roztoku (půl šálku bělidla na každé 4 ml. vody). Ať v tom či v tom, houbičku nechte ležet přibližně pět minut. Poté by měla být alespoň částečně vydezinfikovaná.

Související…

Kde najdeme nejvíc bakterií v koupelně? Prkýnko záchodu to není
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...